Війна у Грузії. Російські окупаційні війська залишаються на своїх позиціях

Автор/джерело -  © Reuters



Дата публiкацiї - 12.08.2008 16:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5574

Російські війська залишаються в Грузії, там, де їх застав наказ Президента Медвєдєва про припинення вогню, але відповідатимуть на “провокації”, а військову присутність скоротять тільки після досягнення мирної угоди і розміщення міжнародних спостерігачів в зоні конфлікту.

"Якщо ми отримали команду на припинення вогню, це не означає, що ми припинили всі дії, зокрема, розвідувальні. Це було б просто нерозсудливо. Ми прагнемо контролювати ситуацію, і принципово важливо - ми чекаємо реакцію грузинської сторони", - сказав замначальника Генерального штабу Збройних сил РФ Анатолій Ноговіцин.

Він повторив слова Медведева про готовність "карати" грузинську армію за "провокації".

"Контрольні функції угрупування, залишаючись в пунктах і місцях дислокації, де їх застав цей сигнал, ця команда, - вони виконуватимуть, реалізовуватимуть свої завдання. У випадку, якщо окремі угрупування продовжуватимуть прориватися або виконувати якісь дії в рамках бойових зіткнень, дія по ним залишається, тобто, вони будуть покарані", - сказав Ноговіцин.

У російської армії, за його словами, немає намірів захопити територію Грузії, і обстріли об’єктів в глибині грузинської території, зокрема в Горі, були націлені на "другий ешелон" грузинської армії.

"Повторюю, на грузинську територію війська миротворців не виходили", - сказав він.

"Прицільного вогню по населеним пунктам - принципова позиція російської сторони - ми не ведемо. Але ж іноді і війська цим користуються, і ховаються якраз в населених пунктах. Це ж другий ешелон угрупування грузинської сторони. А фактично ніяких прицільних ударів по Горі російська сторона не наносила".

МИР, ПОСЕРЕДНИКИ І ВИВЕДЕННЯ ВІЙСЬК

Ноговіцин сказав, що виведення військ можливе тільки після укладення угоди про незастосування сили з Грузією. Аналогічну позицію висловив Президент Медвєдєв, назвавши подібну угоду і відведення грузинських військ умовами повного врегулювання в Південній Осетії.

Військові, при цьому, говорять, що без посередника розлучення воюючих сторін неможливе.

"Ми чекаємо команди обох сторін, і доброї волі. Напевно це і за посередництва якихось організацій, для того, щоб все-таки відбулося роз’єднання сторін і припинення вогню... Звичайно ж, треба скріпляти ці наші стосунки відповідними договорами", - сказав Ноговіцин.

"Окремий провокаційний постріл може знову привести до відновлення війни, і спостерігачі такі мають бути, тому має бути своєрідний рефері, той, що розводить дві сторони.", - сказав він, додавши, що військовим все одно, хто буде цим спостерігачем "за рішенням світової спільноти".

Після цього частина військ, включаючи 58-у армію, буде виведена з території де-факто незалежної Південної Осетії.

"Те, що буде виведена, якщо буде примирення, то, зрозуміло, так. Тому що 58-а (армія) вводилася для нарощування угрупування миротворців. А миротворці обчислювалися в цьому угрупуванні - 588 чоловік на момент початку конфлікту... Перше - припинення вогню. А потім вже сторони домовляються. Але міжнародні спостерігачі... - Росія буде зацікавлена в їх залученні", - сказав Ноговіцин.

Поки ж, за його словами, про мир говорити зарано.

"Ніяких дій з виводу наша розвідка поки не спостерігає, я маю на увазі грузинську сторону", - сказав російський генерал.

Прем’єр Грузії Ладо Гургенідзе, у свою чергу, сказав Рейтер, що без угоди сторін про мир, Тбілісі "готовий до всього" і не вірить обіцянкам російської сторони припинити вогонь.

"Нам потрібні докази, всім в цій ситуації потрібна угода. Поки цього не відбудеться, ми мобілізовані, ми готові до всього", - сказав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.