Перст указуючий. Президент Ющенко сформулював антикризові принципи

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 12.11.2008 16:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6108

Президент Віктор Ющенко бачить вихід із кризи реалізацією заходів за п’ятьма напрямками.

«Ми повинні діяти за п'ятьма простими принципами. Ці принципи - суть моєї позиції, мого плану дій, моєї доктрини», - заявив Глава держави під час загальнонаціональної антикризової наради.

Перший принцип: преференція національного виробника. «Ми зараз маємо першу ситуацію, що ресурс МВФ може направлятися на рефінансування економіки», - наголосив Президент. Він запевнив, що, попри те, що цей принцип не цілком збігається з цінностями ліберальної економіки, сам належить до його твердих і послідовних прихильників. «Я буду жорстко наполягати, щоб на державну підтримку розраховував лише той, хто здійснює виробництво в Україні, має українського підрядника або використовує продукцію національного виробника», - сказав Віктор Ющенко.

Другий принцип: забезпечення вичерпної підтримки експорту і вгамування споживчого імпорту. «Держава має застосувати всі інструменти сприяння для тих, хто приносить валюту в країну. Використовувати дорогоцінні валютні резерви, аби фінансувати іноземного виробника, - це політика хибна. Ми здатні прожити без дорогих іноземних автомобілів, але нам треба врятувати національну економіку», - пояснив Президент.

Третій принцип: максимальне скорочення всіх непродуктивних витрат. «Цей принцип є зрозумілим для кожної родини. Він має бути застосований для Державного бюджету і природних монополій», - сказав Віктор Ющенко.

Четвертий принцип стосується політики і політиків. «З кризи не можна робити шоу. Я вимагаю від політиків - досить бездумної гри на публіку. Досить пристрастей, які більше пасують телевізійним серіалам. Досить незрозумілих нарад, які породжують пусті, несистемні документи, в яких назва важливіша за зміст. Досить знімати із себе відповідальність. І досить старатися догодити всім за рахунок держави», - закликав Президент. «Нам потрібне одне - реальна, осмислена, системна програма роботи. Без популізму. Давайте не думати про вибори, давайте подумаємо про Україну, про виборців», - констатував він.

П'ятий принцип: соціальна відповідальність. «Ми будемо підтримувати та індексувати соціальні стандарти на рівні не меншому, ніж вони сьогодні досягнуті. Ми не допустимо падіння реальних соціальних стандартів. Все, що буде забирати інфляція, ми будемо компенсувати», - сказав Президент, зазначивши, що це має бути принципова позиція в соціальній політиці.

Окремо Президент вказав, що на тлі таких подій обов'язок роботодавців - максимально утримуватися від звільнень і, в разі гострої потреби, проводити скорочення виключно за законом. На переконання Президента, дотримання трудового законодавства має контролюватися Генеральною прокуратурою та правоохоронними органами.

Він закликав запобігти критичним крокам у справі зайнятості, зокрема за допомогою нестандартних виходів. Наприклад, якщо в одному регіоні в суміжних галузях одночасно спостерігається і значна кількість вакансій, і масові звільнення, то одним з варіантів може стати не звільнення, а відрядження зацікавлених працівників на вільні робочі місця.

Президент повідомив, що реалізація названих принципів повинна здійснюватися через конкретні інструменти. Вони викладені у проекті Указу, що сформований за підсумками серії ґрунтовних консультацій. Указ буде підписаний ближчим часом з урахуванням тих пропозицій, які будуть озвучені під час наради.

Замість післямови. Нам чомусь здалося, що гарант, сховавшись за парканом Банкової, вже практично не уявляє реалій життя пересічного українця.

Для прикладу візьмемо його тезу про імпорт. Зараз реальність така, що ми, українці, споживаємо практично все імпортне: від нижньої білизни та електроарматури до автівок. Цікаво, кажучи про дорогі іномарки і протекціонізм вітчизняного виробника, пан Ющенко, тим самим, публічно натякнув, що завтра пересяде із недешевого "Мерседеса" на вітчизняну "Таврію"? Смішно чи не так? Тим більше, за інформацією ДУС, сам він, із нового року літатиме не літаком українського виробництва, а на дуже дорогому, імпортному.

Ну а його твердження про соціальні стандарти, взагалі нам більше видалися анегдотом. Бо яким чином тримати соціальний рівень людини, яка вчора заробляла $600-700, а сьогодні втратила роботу? Що, пан Президент буде особисто доплачувати до копійок, отриманих від держави по безробіттю?

І в решті, чомусь наш гарант навіть і не згадав про обов'язок держави утворювати нові робочі місця. А на Майдані він про це пам'ятав. До речі, напевно вже настав час запитати Віктора Андрійовича про обіцяні ним 10 млн. робочих місць. Зараз, під час кризи, вони не були зайві.

Єдино, що правильно сказав гарант - так це про демагогію політиканів. Підтримуємо обома руками! І наполягаємо, що Президент негайно почав це виконувати першим.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.