Доживемо до понеділка. У понеділок НБУ змінює правила на валютному ринку

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 18.12.2008 15:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6331

Національний банк України вирішив внести зміни в механізм роботи валютного ринку, щоб стабілізувати курс гривні, повідомив голова НБУ Володимир Стельмах.

"З понеділка вступає в силу рішення, яке змінює організаційну побудову валютного ринку. Будемо виходити з того, що банки викуповуватимуть валюту, яку їхні клієнти пропонують на продаж, і потім будуть продавати", сказав він.

За словами Стельмаха, таке рішення прийнято з урахуванням того, що банки є агентами валютного контролю. "Ми сподіваємося, що ці заходи, буквально десь за тиждень, суттєво вплинуть на стабілізацію, особливо на стабілізацію валютного курсу", сказав Стельмах.

Крім того, НБУ зобов'язав комерційні банки звітувати про купівлю валюти як для своїх потреб, так і для потреб клієнтів, заявив міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Він додав, що приблизно в 20 комерційних банках НБУ проведе перевірки з метою встановлення обсягу купівлі валюти у попередній період. За результатами перевірки буде прийнято рішення про позбавлення ліцензії тих банків, які займалися валютними спекуляціями.

Також, з сьогоднішнього дня Національний банк України щодня виходитиме на валютні аукціони з фіксованою ціною, сьогодні з 8,95 гривень за долар, завтра - 8,7 гривень за долар.

При цьому, сказав Пинзеник, офіційний курс долара не буде змінюватися. Він повідомив, що з наступного тижня НБУ на постійній основі буде проводити валютні аукціони.

Сторони домовилися про те, що НАК Нафтогаз України не буде брати участь у міжбанківському валютному ринку. За словами Пинзеника, всі операції з придбання валюти буде здійснювати безпосередньо НБУ.

Нагадаємо, сьогодні Президент Віктор Ющенко заявив, що Національний банк України здійснить перевірку переважної більшості українських банків і буде позбавляти їх ліцензій у разі виявлення порушень з валютними операціями

Від “Аратти”: ми, як і більшість маленьких українців маємо хибну надію, що врешті, спекулятивні апетити олігархів підуть на спад.

Бо ми переконані, що у нинішній ситуації із українськими грошима винні не громадяни, статки яких становлять, в їхній державі такий мізер, що його наявність чи відсутність навряд чи суттєво відобразилося б на ситуації на ринку в цілому. Адже, статистика каже, що на готівковий обіг, яким користуються маленькі українці, припадає десь близько чверті щоденного обігу валют. Три чверті - це, зрозуміло хто, - так звані законодавці порядку.

І отут у нас є цілком матеріальна підозра: із уведенням нових правил і тотальних перевірок, банки почнуть терміново виводити тверду валюту за межі досяжності українського правосуддя. І хіба ж можна розраховувати, що це стабілізує ринок? Очевидно, що ні.

Тим більше, що чиновник - слабкий. Особливо, коли йдеться про суттєвий відкат чи хабар. Хіба неправда?

Втім, поживемо - побачимо.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.