8 грудня на Львівщині стартує X конкурс ім. Петра Яцика

Автор/джерело -  © ЗІК



Дата публiкацiї - 1.12.2009 01:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8585

Восьмого грудня у с.Верхнє Синєвидне Сколівського району на Львівщині, на батьківщині засновника конкурсу – відомого мецената Петра Яцика, офіційно стартує Десятий, ювілейний, Міжнародний конкурс української мови імені Петра Яцика.

Петро Яцик

Про це розповіла заступник начальника головного управління освіти та науки Львівської обласної державної адміністрації Богдана Біляк.

У цей день на батьківщині Петра Яцика відбудеться віче за участю заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Ігоря Держка, освітян, науковців, письменників, представників із Львівщини, місцевих мешканців, учнів. Потім у Народному домі відбудеться святковий урочистий концерт за участю освітянських та учнівських колективів.

Учні та педагоги – учасники цьогорічного ювілейного конкурсу уперше отримають значки конкурсу. Конкурс проходитиме у три етапи. Переможців підсумкового Міжнародного етапу нагороджуватимуть у травні у Києві.

Нагадаємо, що Міжнародний конкурс української мови імені Петра Яцика завжди розпочинається 9 листопада – у День української писемності. Цьогоріч у зв’язку із карантином таке відкриття перенесено.

Довідка.

Петро Яцик (7 липня 1921 — † 8 листопада 2001) народився у селянській родині, закінчив семирічку у сільській школі, вчився на сільськогосподарських та, залізничних курсах. Працював помічником машиніста. Під час війни співробітничав з партизанами. 1944 року виїхав на Захід, проживав у Німеччині. Закінчив Український технічно-господарський інститут у Регенсбурзі 1947 року, в якому студіював економіку.

З 1949 року у Канаді: власник і президент приватної будівельної фірми Prombank Investment Limited (P. Jacyk Group). Основоположник Міжнародного благодійного фонду «Ліга українських меценатів».

Серед головніших проектів, профінансованих Яциком:

- Український науковий інститут Гарвардського університету,
- Енциклопедія українознавства,
- Міжнародний конкурс знавців української мови,
- Канадський інститут українських студій.

Проведення Х Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика проводитиметься у такі етапи:

Перший етап триватиме з 9 до 16 грудня 2009 р. у загальноосвітніх навчальних закладах, професійно-технічних училищах; серед студентів 1 курсу, які мають базову загальну середню освіту; студентів педагогічних училищ та коледжів

Другий (районний) етап – з 16 до 25 грудня. – у районних центрах і містах обласного підпорядкування; студентів ВНЗ ІІІ–ІV р. а., зокрема студентів філологічних факультетів, курсантів вищих військових навчальних закладів Збройних сил України, ліцеїстів Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Третій (обласний) етап проходитиме в Автономній Республіці Крим, обласних центрах, містах Києві та Севастополі з 12 до 20 січня 2010 року;

Підсумковий етап Міжнародного конкурсу пройде у лютому 2010 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.