Уряд обмежив втручання чиновників у бізнес

Автор/джерело -  © FINANCE.UA



Дата публiкацiї - 13.09.2006 13:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=888

Кабмін виступає за скорочення "ланцюжка влади" від уряду до конкретного суб'єкта господарювання. "Ми повинні перейти на 3-4 щаблі виконавчої влади", - сказав сьогодні прем'єр-міністр Віктор Янукович на урядовому засіданні.

Засідання уряду 13 вересня 2006 р.

Прем'єр порадив міністрам не втручатися в діяльність підприємств і на словах заборонив міністерствам намагатися розширити коло своїх повноважень, перебираючи на себе повноваження інших владних структур. За словами В. Януковича, вирішити існуючу проблему допоможе обговорюваний зараз законопроект про діяльності Кабміну.

Як повідомлялося, один із принципових пунктів цього документа - легалізація міністрів - політичних сумісників, але з урахуванням Конституції України, що забороняє одночасно виконувати обов'язки народного депутата з іншими видами діяльності, законопроект пропонує інструмент у вигляді прийняття законопроекту про держслужбу. Цим законом в Україні повертається інститут державних секретарів.

Ряд експертів вважає, що з появою в структурі виконавчої влади держсекретарів можливостей у ручному режимі керувати окремими підприємствами у членів уряду буде набагато менше. Побічно це підтверджують опозиційні настрої стосовно законопроекту деяких українських міністрів. Адже при держсекретарі міністр не зможе одноосібно контролювати свою галузь і конкретні об'єкти в ній з погляду адміністрування та фінансування.

Відзначимо, що українське законодавство регламентує право виконавчої влади втручатися в господарську діяльність суб'єктів економіки. Так, закон України про підприємства забороняє втручання в їх господарську та іншу діяльність із боку державних органів, крім випадків, передбачених вітчизняним законодавством. У відповідності закону про підприємництво не допускається втручання державних органів у господарську діяльність підприємців, якщо ця діяльність не торкається передбачених законодавством України прав державних органів щодо здійснення контролю за діяльністю підприємців. Юристи вважають, що така ж ситуація складається і у стосунках об'єктів із часток держвласності. На їхню думку, Декрет Кабміну від 1992 р. про управління таким майном є нелегітимним, оскільки уряд на момент видання цього Декрету не було наділено правом визначати повноваження міністерств та інших підвідомчих йому органів виконавчої влади з управління держмайном.

У цей час у стадії обговорення перебуває законопроект "Про керування об'єктами державної власності", підготовлений Мінекономіки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.