225-річчя Севастополя і руки та ноги Москви

Автор/джерело -  © Володимир Притула, Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 17.06.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1036

Севастополь – Весь кінець минулого тижня у Севастополі святкували 225 річницю його заснування. Але наскільки суперечливою, на думку істориків, є дата виникнення цього міста, настільки ж скандальним виявилося її відзначення.

Втім, нічне напівтаємне відкриття пам'ятника імператриці Катерині Другій, чергові залякування російськими високопосадовцями українців катастрофічними наслідками вступу до НАТО і перекриття російськими кораблями внутрішнього рейду Севастопольської бухти усе ж не зіпсували свята.

Скандалом запахло ще задовго до святкувань, коли 10 червня командування Чорноморського флоту Росії без погодження з офіційним Києвом і без дозволу портових властей Севастополя вивело на внутрішній рейд Севастопольської бухти 4 найбільші бойові кораблі, в тому числі флагман – гвардійський ракетний крейсер «Москва». За словами представників російських військових, все це на честь Дня Росії, що відзначалося 12 червня, і дня заснування Севастополя, яким обрали 14 червня. Попри візуальну ефектність цього кроку росіян, він таки знизив рівень безпеки пересування у бухті. Офіційних протестів з боку Києва з цього приводу ще не було, а портові власті обмежилися додатковими попередженнями капітанам про необхідність більшої обережності під час пересування північною акваторією Севастопольської бухти, де стали російські важкі кораблі.

Президентське вітання та плутання організацій

Ще одного скандалу чекали від виступу першого віце-прем’єра російського уряду Сергія Іванова на гала-концерті українських і російських співаків, присвяченому 225-ій річниці Севастополя. У місцевій пресі з’явилася інформація, що українська сторона заперечувала, щоб московський високопосадовець публічно зачитував привітання севастопольцям від президента Росії Дмитра Медведєва. Сергій Іванов побажання офіційного Києва проігнорував і на концерті став чи не головною зіркою.

Проте у президентському привітанні з Москви нічого крамольного не виявилося. У тексті мовилося, що «Севастополь є ... колискою Чорноморського флоту Росії... І які б випробування не випали на долю Чорноморського флоту, Севастополя, його жителів, вони завжди гідно долали їх... Зараз Севастополь – це своєрідна поєднувальна ланка в політичних, економічних, культурних стосунках і, найголовніше, в людських відносинах між Росією та Україною».

Втім, більш скандальними виявилися коментарі Сергія Іванова, з якими він виступив перед місцевими журналістами. Очевидно, російський урядовець переплутав НАТО з Європейським Союзом та його Шенгенською угодою, бо заявив, що як тільки Україна вступить до Північноатлантичного Альянсу, то «рано чи пізно буде запроваджений візовий режим. І не тому, що це зловредні кляті москалі надумали, а тому що НАТО змусить Україну його ввести». За словами Сергія Іванова, десятки мільйонів людей відчують ці незручності. «І як наслідок – я дуже сумніваюся, що кількість російських туристів збільшиться, і що їх місце займуть американські, англійські і німецькі туристи», - заявив віце-прем`єр-міністр уряду Росії.

Сергій Іванов також наголосив, що наслідком вступу України до НАТО стане «неминучий цілковитий розрив зв’язків між підприємствами ВПК... Крім того, взагалі в промисловості скорочення наших торговельних, економічних зв’язків теж буде незворотнє... Це буде болісно для народів». Водночас, він не згадав про щорічне збільшення обсягів економічної співпраці Росії з країнами-членами НАТО, в тому числі у військово-технічній сфері.

 

Росія співпрацює з НАТО

До речі, саме під час перебування першого віце-прем’єра російського уряду Сергія Іванова у Севастополі головнокомандувач ВМФ Росії адмірал Володимир Висоцький відвідував Туреччину, де обговорював як питання колективної безпеки на Чорному морі, так і перспективи військової і військово-технічної співпраці між Росією та цією країною, що є активним членом Північноатлантичного Альянсу. Під час візиту російський адмірала відвідав одну з турецьких суднобудівних заводів – верф «Гельджук». Цілком імовірно, що Росія замовлятиме нові військові кораблі чи обладнання для них або ж модернізуватиме старі судна на промислових потужностях південного натовського сусіда України.

Із перебуванням Сергія Іванова у Севастополі пов’язана ще одна неприємна для нього ситуація, коли, прийшовши на позапланову зустріч із мешканцями міста, він потрапив на добре зрежисоване зібрання керівників та активістів проросійських організацій. Вони ж поставили перед московським урядовцем вимогу, щоб Росія розпочала видачу російських паспортів жителям міста, як це робилося в Абхазії, Південній Осетії і Придністров’ї. Перший віце-прем’єр уряду Росії попросив присутніх «правильно» його зрозуміти, бо він «все-таки представник уряду Російської Федерації» і повинен діяти «коректно в рамках норм міжнародного права». Але пообіцяв, що «обов’язково передасть до Держдуми побажання севастопольців» про набуття російського громадянства.

 

Таємне нічне підняття цариці Катерини

Якщо Сергій Іванов так-сяк відіграв роль «руки Москви» у Севастополі, то метушня довкола спорудження пам’ятника імператриці Катерині Другій, очолена головою міськради Валерієм Саратовим, стала справжньою підніжкою громадсько-політичній стабільності в регіоні. Незадовго до святкувань Громадський комітет «Український Севастополь» закликав Президента України, як гаранта Конституції, «припинити розпалення міжнаціональної ворожнечі в Криму і Севастополі, правовими засобами не допустити відкриття пам’ятника Катерині Другій у місті ні під час ювілею, ні після нього і не допустити зіткнень та пролиття крові в разі можливої участі казаків іншої країни у відкритті цього пам’ятника».

Президент на це прохання громадськості не відгукнувся, але «кровопролиття» не сталося. Можливо тому, що зводили пам’ятник цариці напівтаємно, пізно ввечері 13 червня. А за два дні, удосвіта 15 червня, теж у сутінках, поспіхом, але з оркестром, таки його відкрили. Тепер севастопольці жартують: чи то місцеві депутати соромляться з’являтися біля Катерини при денному світлі, чи то цариці приємніше у сутінках...

Місцеві аналітики переважно не переоцінюють наслідки чергової активізації Москви в регіоні і кажуть, що не слід драматизувати демарші російських чиновників і проросійських політиків у Севастополі. За словами кримського експерта Андрія Іванця, можна було б очікувати більш агресивної політики Москви, яка могла використати як приводи відзначення історичних дат для демонстрації масової підтримки місцевим населенням політики тиску на офіційний Київ. Однак проукраїнська позиція керівників севастопольської міськдержадміністрації Сергія Куницина та його заступника Володимира Казаріна, відомих раніше своїми проросійськими заявами, серйозно сплутала карти росіянам та ускладнила їхню гру в Севастополі.

Тож демонстрація військової міці російського флоту на внутрішньому рейді Севастопольської бухти все більше викликає роздратування у місцевих портовиків, заяви невдалого путінського спадкоємця Сергія Іванова сприймаються пересічними мешканцями материкової України не як дружні поради, а як істеричні погрози, а скороспіле увічнення пам’яті російської імператриці лякливими чиновниками висміюється севастопольцями незалежно від їхнього етнічного походження чи політичних поглядів, зазначає кримський аналітик Андрій Іванець.

А що ж до свята, то севастопольці його відчули. Оцінили щедрість держбюджету України, звідки на реконструкцію історичного центру міста виділили 100 мільйонів гривень. Взяли участь у святковому відкритті пам’ятників гетьману Конашевичу-Сагайдачному, який брав Москву, а також православним святим і слов’янським просвітителям Кирилу та Мефодію, які в Москві ніколи не були, а територію України відвідували. А ще – щиро підспівували як російською, так і українською мовами на багатогодинному гала-концерті зірок естради України і Росії.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.