Традиційна російська страшилка. Напередодні візиту Тимошенко у Москву і газових переговорів

Автор/джерело -  © Марія Щур, Радіо Свобода  



Дата публiкацiї - 27.06.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1038

Напередодні самміту ЄС-Росія та приїзду до Москви Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, з російської столиці знову пролунали звинувачення України у “крадіжках газу”. Європейці у це вже не вірять.

В інтерв'ю впливовій британській діловій газеті «Файненшиал Таймс» один із лідерів російських ліберальних реформ та голова компанії ЕЕС Росії Анатолій Чубайс заявив, що Європа безпідставно обмежує доступ «Газпрому» до свого ринку. Бо дії «Газпрому» щодо України, які налякали європейців, були продиктовані бажанням припинити дешеві поставки газу і не повинні сприйматися, як загроза для Європи.

Відомий російський ліберал і архітектор російської програми приватизації Анатолій Чубайс виступив на захист російської газової монополії.

«Коли ЄС обмежує доступ до ринку для «Газпрому», він обмежує пропозицію. Що в результаті? Зростання цін. Це означає, що ви змушуєте ваше населення та економіку платити за ваші політичні побоювання», – заявив Анатолій Чубайс в інтерв'ю газеті «Файненшиал Таймс».

Він звинуватив Європу у поверненні до протекціонізму у зв’язку з тим, що ЄС накладає обмеження на компанії з країн поза ЄС, які мають монополію на видобуток та розповсюдження енергоносіїв. Саме такою компанією монополістом і є «Газпром».

Чубайс більший прихильник Кремля, ніж ліберальний економіст?

Коментуючи цю заяву, експерт з енергетичних питань аналітичної компанії «Глобал Інсайтс» Ендрю Нефф говорить, що в даному випадку Чубайс більше виступає в ролі прихильника Кремля, ніж як ліберальний економіст.

«Кремль і російський уряд дуже чітко дали зрозуміти, що вони хочуть зберегти «Газпром» як єдиний експортний канал до Європи. Вони не хочуть, щоб російські газові компанії конкурували між собою і зменшували ціни в боротьбі за частку ринку. Але в Європі, через те, що йдеться про державну монополію та з огляду на історію використання газової залежності в політичних цілях є побоювання цього в майбутньому. Але у випадку України хоча і був політичний компонент, це все ж таки була комерційна суперечка щодо цін», – наголосив експерт.

В інтерв’ю Файненшиал Таймс Анатолій Чубайс визнав, що суперечка з Україною дійсно налякала багатьох в Європі, і що Росії не варто було цього робити. Але на захист Росії він заявив, що в Росії були причини так вчинити, бо «ці негідники крадуть газ».

Тепер кажуть про «крадіжки» з метою дискредитації України?

На думку експерта Ендрю Неффа, «аргумент» про те, що українці «крадуть газ», якщо і мав підстави для суперечок кінця 90-х років, то тепер цей аргумент більше використовується для дискредитації України в очах європейських споживачів.

«Я сподіваюсь, що зараз ми залишили позаду питання про «крадіжки газу», тобто відкачування газу, на який не було укладено контракти. Питання зараз полягає в тому, щоб «Газпром» і «Нафтогаз України» домовилися про нові поставки без участі компанії «РосУкрЕнерго». І питання в тому, що якщо «Газпром» буде вимагати від України платити за «європейськими цінами» на газ наступного року, чи не почнеться нова суперечка щодо цін, поставок та транзиту, чи українці визнають, що їм таки доведеться платити більше за газ?», – зазначив Ендрю Неффа.

Саме це питання, на думку експерта, буде головним на зустрічі прем’єра Тимошенко з її російським колегою Володимиром Путіним, що відбудеться у суботу.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.