Піраміди у Криму: Правда чи містифікація, сперечаються вчені

Автор/джерело -  © Микита КАСЬЯНЕНКО, «День» №144, 30 серпня 2006 р. 



Дата публiкацiї - 19.09.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1077

Уже близько 10 років учені Криму досліджують й обговорюють версiї походження та призначення аналогічних пірамід, яких лише на території півострова виявлено 37 об’єктів...

ТАК ДОСЛІДНИКИ УЯВЛЯЮТЬ СОБІ ПІДЗЕМНІ ПІРАМІДУ ТА СФІНКСА ПІД СЕВАСТОПОЛЕМ

ЕНТУЗІАСТИ Й ОПТИМІСТИ

Усе почалося влітку 1999 року. Кандидат технічних наук, доцент одного з севастопольських вищих навчальних закладів Віталій Гох за допомогою високочастотного генератора досліджував узбіччя старого Очеретяного шосе — шукав джерела води. Прилад показав якусь підземну аномалію. І хоч була висока ймовірність помилки через «сирість» приладу, власного винаходу, запатентованого ще в 1996 році, але все ж аномалію вирішили дослідити. Віталій Гох і його колеги Віктор Таранов й Олексій Мухутдінов узялися за ломи. На глибині 10 метрів лопати довелося відкласти — почалася дивна кам’яниста порода. Подальші дослідження її в лабораторії показали, що зразок — не природний мінерал, а штучно створений будівельний матеріал. Ким і для яких таких цілей? В один із днів землекопи відкрили пусту порожнину, з якої з шипінням виривалося сполучення вуглекислого газу дуже високої концентрації. Дослідили порожнину, і з’ясувалося, що вона рукотворна: її було складено з вапнякових блоків розміром 2,5 на 1,5 метра. Стінки порожнини вкривали незвичайні нарости, що містять кварц, вуглекислий газ, деревне вугілля та золу. Самі блоки, за словами вчених, містили білки тваринного походження, гіпс, рідке скло та свинець. Учені натрапили також і на закис міді. Досліди та консультації з колегами дали вченим підстави стверджувати, що закис міді використаний як антисептик — вкритий ним вапняк стає неуразливим для свого грибка. Саме тут у кримських вчених і з’явилася перша аналогія — адже саме з такого матеріалу побудовані всесвітньо відомі єгипетські піраміди.

До весни 2000 року прилад Віталія Гоха був модернізований і вже міг «просканувати» підземну споруду повністю. Коли узагальнили картину досліджень, то дійшли висновку, що вчені мають справу з «колись циклопічною спорудою пірамідальної форми». Її вершина залягає під землею на глибині близько шести метрів. Довжина основи піраміди, згідно з розрахунками групи Гоха, становить 72 метри, а висота — 45 метрів. Цікаво, що співвідношення величин 1:1,6 відповідає пропорціям єгипетських пірамід. Учені продовжили пошук в околицях. За допомогою приладу вдалося виявити неподалік від першої піраміди ще шість (!) аналогічних споруд. Географічно вони виявилися розташовані також не хаотично: перша на дні моря неподалеку від Фороса, друга — в районі Балаклави, третя — в околицях мису Фіолент, четверта — під землею поряд зі станцією Севастополь — Товарна. Та, яка була знайдена першою, отримала номер п’ятий і знаходиться на узбіччі Очеретяного шосе. І за кілька кілометрів від цього місця на пустирях розташовані ще дві піраміди. Пізніше були виявлені аналогічні об’єкти по всьому Криму.

Інтенсифікація розкопок і досягнення глибини 38 метрів — до того часу вчені зламали п’ять зубил, три ломи та дві кувалди, за допомогою 10-літрового відра та вірьовки зі шківом викинули з колодязя близько 40 тонн ґрунту! — призвели до відкриття багатьох аномальних явищ. Один із першовідкривачів — Олексій Мухутдінов — раптово помер. Причому, за словами Віталія Гоха, сталося це після того, як він забрав додому для лабораторних досліджень кілька каменів із шахти. Офіційний висновок лікарів — захворювання крові. Аналогія з тими випадками, коли подібні хвороби та смерті відбувалися й з іншими вченими світу, які забирали частинки пірамід додому або в музеї, напрошувалася сама собою. За свідченням очевидців, люди і техніка справді поводяться тут вельми незвичайно. Наша колега, журналістка однієї газети, яка побувала на піраміді тижні три тому, розказала, що «відчуваєш, як із твоїм організмом відбувається щось недобре, якщо не сказати дивне: невідомо звідки з’являється почуття страху, запаморочення, нудота, перед очима пелена». Причому вплив піраміди на людину не вкладається в жодну систему: за оповідями Віталія Гоха, «в одного з учасників розкопок піраміди було два інфаркти, але після роботи на піраміді лікарі не виявили навіть рубців на його серці. У другого вийшли камені з нирок, людина очистилася, помолодшала. Усі ці факти незвичайного впливу піраміди на людський організм ми фіксуємо на плівку, документуємо... А спершу, коли ми лише почали розкопувати піраміду, вся техніка виходила з ладу. У трактора «Білорусь» під час роботи лопнула рама! Летіли шплінти, діаметр яких завбільшки з обхват руки дорослої людини, ламалися гідромолот, інша гідравліка. З невідомих причин загорівся ЗІЛ. Сталевий трос, на якому ми спускали першу людину в шурф, розірвався наче волосинка! Добре, що ми підстрахували його ще й вірьовкою, яка, втім, теж швидко «постаріла», перетворилася на пилюку. І тільки коли ми отримали благословення церкви на розкопки піраміди, всі прикрощі припинилися».

Літо та осінь 2001 року були особливо результативними. До місця виявлення піраміди, як паломники, рвалися туристи, журналісти, дослідники, члени різних ізотеричних сект, навіть з Японії, були й послідовники Павла Глоби. Але набагато більший інтерес становили подальші дослідження та відкриття Віталія Гоха. Недалеко від підніжжя піраміди він виявив «три надвисокочастотні канали-хвилеводи діаметром 45 см: перший — в 900 гігагерц, другий — у 700, третій — у 500. Цікаво, що французькі археологи, що працюють на єгипетських пірамідах, нещодавно виявили в одній із них на глибині 80 метрів, тобто неподалік від основи, три колодязі незрозумілого призначення, кожен із яких мав діаметр... 45 сантиметрів!» — розказує журналістам Віталій Гох. Більше того, за допомогою приладу, якого Віталій Гох постійно вдосконалює, дослідники виявили не тільки порожнини всередині піраміди, а й якийсь об’єкт, який вони умовно назвали сфінксом. На думку члена команди Віталія Гоха інженера Михайла Буданова, севастопольський сфінкс, на відміну від єгипетського, не має «очей», зате володіє доволі великими «вухами». Він стверджує, що «раннім вечором, у сутінках, над ним візуально фіксується легке світіння. У ньому так само, як і в піраміді, насилу здійснюється двосторонній радіозв’язок, гаснуть ліхтарі, у людей з’являється головний біль, відчувається дискомфорт нервової системи».

Багато газет Криму кілька подальших років публікували малюнки, на яких зображене це сусідство сфінкса та піраміди. І нехай відносно Криму це поки що непідтверджена фантастика — адже і в Єгипті сусідство пірамід і сфінкса не можна вважати випадковим. Але Віталій Гох розказує, що естетична цінність піраміди мало цікавить дослідників, їхня мета — отримати максимум інформації про призначення споруди. На думку першовідкривача, обмазані зверху та збоку глиною вапнякові блоки виконують роль діодів, які пропускають високочастотне випромінювання з Землі у космос. Адже за такою ж схемою влаштовані й всі інші піраміди на Землі. За словами Віталія Гоха, частина пірамід цілком може бути своєрідними передавачами, а частина — приймачами. Він вважає, що групи пірамід, зосереджені в різних регіонах планети, орієнтовані на три зоряні системи. Знаходячись під кутом 120 градусів одна до одної, ці зірки наче створюють електромагнітні моменти, що впливають як на розташування земної осі, так і на саме обертання Землі. Віталій Гох стверджує, що ще в старозавітні часи (після Всесвітнього потопу) вертикальна провідність сигналів, що йдуть через піраміди, порушилася. Велику частину споруд закрило осадковими породами й океаном. У результаті піраміди працюють, так би мовити, на півсили, через що й відбувається поступове відхилення земної осі, яке провокує природні катаклізми — виверження вулканів, землетруси, повені й тайфуни. На його думку, кримським пірамідам не менше 7—10 тисяч років, а можливо, й значно більше.

У 2001 році тут побували вчені Російської академії енергоінформаційних наук та швейцарської філії Міжнародного інституту геоінформаційного аналізу Землі. Вони винесли один, але незаперечний вердикт: знахідка під Севастополем набуває світового значення і роботи дослідників повинні тривати. До речі, кошти на подальші пошуки за весь час досліджень виділила лише Швейцарія.

У Севастополі зареєстрована в законному порядку громадська організація «Фонд еніогідродіагностики та дослідження стародавніх пірамід». У групі дослідників, яку очолює доцент Віталій Гох, працюють зараз дев’ятеро вчених. За фахом усі ці люди — геологи та гідрографи.

 

Першодослідник кримських пірамід Віталій Гох демонструє схему можливого розміщення пірамід

ПЕСИМІСТИ ТА СКЕПТИКИ

Песимізм відносно кримських пірамід ґрунтується насамперед на неможливості візуально побачити та помацати так звану піраміду, а тим більше сфінкса. У розкопку вже опускалися багато груп журналістів, й у них, до речі, не розряджалися ліхтарики, але побачити щось, крім відполірованого майже круглого боку великого каменя, що стирчить на дні зі стінки глибокого шурфу, вони не змогли. Віталій Гох стверджує, що це і є кут піраміди. Доводиться вірити йому на слово. Викликають підозри й історія самого Віталія Гоха, й оповіді дослідників, особливо їх подробиці. Річ у тому, що ще до відшукання пірамід саме Віталій Гох розповсюдив звістку про те, що він знайшов на околиці Севастополя великі поклади... золота. Згодом з’ясувалося, що поклади мікроскопічно малі й знаходяться на місці колишнього звалища, куди один із севастопольських радіозаводів складував промислові відходи, що містять і радіодеталі, в яких було покриття золотом. Багато «пірамідальних» скептиків, які просто не хочуть називати своїх імен, вважають підозрілою і секретність приладу або приладів, із якими працює Гох. В одних випадках він називає його «прилад, що аналогічний тому, за допомогою якого проводять розмагнічування корпусів кораблів», із цим він працював раніше, в других — прилад для пошуку води, у третіх — високочастотним генератором, у четвертих — працюючий «на принципі ядерно-магнітного резонансу». За його словами, прилад реєструє то «НВЧ-поле», то «високочастотне випромінювання», то «перепад випромінювання», то працює взагалі як рентгенівський прилад. В деяких випадках він називає цей процес «голографічним скануванням». Одні кажуть, що «піраміда, як і раніше, фонить». У різних точках фіксується спрямоване по вертикалі поляризоване випромінювання, причому не вище за фонове. (Але як же його тоді виявили? — Авт. ) Стверджують, що «на лічильнику радіоактивного випромінювання розкид даних від 1 до 13 мікрорентген! Подейкують, що в розкопі засвічуються фотоплівки, розряджаються турецькі ліхтарі, через кожен метр при опусканні впадає в «ступор» та різко рябить телекартинка, затухають певні частоти радіохвиль...

Причому Віталій Гох от уже кілька років наводить усім начебто основний аргумент скептиків: відкопайте спершу цю піраміду, і ми повіримо в її існування. Але для того, «щоб відкопати 13-поверховий будинок, скільки коштів треба?!!» — вигукує Віталій Гох, проте ось уже чотири роки розкопки (крім глибокого та вузького шурфу) не просуваються ні на крок, хоч, як стверджують самі дослідники, і вершина піраміди, і голова сфінкса знаходяться на порівняно невеликій глибині, усього в декілька метрів, і за такий час за допомогою техніки вже можна було оголити хоч би верхні фрагменти як піраміди, так і сфінкса, щоб побачити контури, стверджують недовірливі. З іншого боку, спроби кількох груп журналістів за останні роки зануритися з аквалангом до підводної піраміди в районі мису Форос також виявилися марними — то вода після шторму виявляється доволі каламутною, то погода невідповідна, то у воді... просто не можна помітити нічого, схожого на піраміду.

Незліченні й багато спроб пояснити походження та значення виявлених споруд. Так, читач однієї з газет О. Олейник вважає, що, якщо «пригадати події, що відбувалися навколо розкопок єгипетських пірамід («прокляття фараонів»), то це був фізичний вплив на людей, які порушили спокій пірамід. І ніхто не знає, які енергії можуть бути вивільнені за так званого включення пірамід... Хоч як би намагалися зараз стверджувати, що піраміди — це енергогенератори, але треба не забувати, що саме в них були поховання. І якщо піраміди знаходяться під землею, отже, їх хтось «вимкнув», отже — вони «відпрацювали» своє призначення і можуть бути «могильниками» непотрібних Землі енергій. Ох, як небезпечно відчиняти ящик Пандори!»

Ярослав Терал, співробітник Новосибірського інституту клінічної й експериментальної медицини, вважає, що «жодних пірамід немає, але є потужна аномальна зона, тривале перебування в якій небезпечне для здоров’я. Віталій Гох знайшов на складному тектонічному розломі місце, де відбувається могутнє вивільнення речовини-енергії з надр Землі. Там присутні різночастотні коливання — від довгих до НВЧ і субміліметрових. Там лазерне, гравітаційне випромінювання, там субпланковські випромінювання на рівні іонів, молекул. Ці випромінювання впливають на зв’язок «клітина — мозок». У результаті клітина починає давати збої, «зависає», як кажуть комп’ютерники. Така клітина повинна бути відторгнута організмом як така, що відпрацювала свій термін. А якщо цього не сталося, отже, клітина починає жити далі і може видозмінюватися, перетворюючись на новоутворення. Таким чином, на людей, які перебувають в подібних зонах, які ними цікавляться або вивчають їх, впливає жахливе НВЧ-випромінювання. Не пхайте голову в НВЧ-пічку! Що стосується пірамід, то, можливо, тут ми маємо справу з певною структурою, виниклою в цьому розломі в результаті складної взаємодії різних випромінювань і полів. Такі структури можуть бути стійкі в часі та просторі. Їх екстрасенси і приймають за піраміди...», — пише він.

Деякі аналітики вважають, що Крим має особливі «центри сили», які пов’язані між собою та означені пірамідами. Олександр Абрамов, кандидат біологічних наук, автор книжки «Карма на кінчику пера», вважає, що «спершу піраміди використовувалися як коагулятори нижчих людських еманацій, тобто піраміда є поглиначем, вбирачем тих нижчих виділень людської психіки, які присутні в потоці часу. Вони, як промокальний папір зберігає чорнило, зберігають у собі стани, в яких перебували люди від моменту їх спорудження. Таким чином, піраміди — це відстійник нижчих людських випромінювань...»

Найбільше скептиків відносно знахідок Віталія Гоха в Національному Таврійському університеті. Багато разів професор Борис Вахрушев і завідувач кафедри стародавнього світу й середніх віків Олександр Герцен аналізували публікації Віталія Гоха та дійшли висновку, що їхнє трактування не є коректним із наукового погляду. Юрій Шутов, провідний науковий співробітник відділу еколого-геологічних досліджень Кримського відділення Українського геологорозвідувального інституту, кандидат геолого-мінералогічних наук також не вважає ці ствердження відкриттям.

Учені з Ялти, геолог Ігор Смирнов і спелеолог Анатолій Папій, досліджували розкопи та дійшли висновку, що це залишки підмурка дуже давньої будови. Форму першого колодязя глибиною 10—15 метрів учені називають дзвоноподібною або веретеноподібною, і там, на їхню думку, зберігали зерно мешканці печерного міста Ескі- Кермен. Другий колодязь, який Віталій Гох вважає «входом у голову сфінкса», ялтинці уважно оглянули та встановили, що вік глинистих вапняків, які є і в степовому Криму, і в передгір’ях, становить не менше 20— 30 мільйонів років, але аж ніяк не 65, як стверджує Віталій Гох. Учасники обстеження будь-яких аномальних явищ, а також фізичних розладів не відчували. Вони вважають, що зорові галюцинації та погіршення самопочуття, якщо вони й були в когось, спричинені отруєнням так званими рудничними газами. На думку вчених, другий колодязь може бути частиною системи, що забезпечувала античне місто Херсонес водою. Він був проритий для вентиляції, огляду, очищення та підйому води на поверхню. Кримські археологи кажуть, що на півострові за бажанням можна знайти ще багато «чудодійних» колодязів, виявлених у багатьох печерних містах Криму — Ескі-Кермен, Мангуп й інших, як це сталося недавно в Чуфут-Кале, де також був відкритий подібний колодязь. Пояснення їм можна давати різні, але вони, як правило, свого часу були вириті давніми жителями Криму явно лише з господарською метою. Вчені також заперечують магічний вплив пірамід на вісь Землі, як і таємничий зв’язок пірамід із зірками... Утім, кепкувати з оптимістів і шукачів «кримських пірамід» не варто. Пригадаймо шлях, пройдений німецьким вченим Шліманом, який знайшов Трою. Йому довелося пройти від тотальної недовіри до надання переконливих доказів. У нашому ж випадку результати цих досліджень поки що ніде не обговорювали на науковому рівні, а практично завжди їх оповивали недоречним для науки флером сенсаційності, таємничості, фантастичності. Та й не публікували їх поки що в серйозних наукових або хоч би суспільно-політичних виданнях, проте постійно з’являються в різних «ізотеричних» виданнях, довіра до яких ще обмежена. Проте висновки більшості дослідників, які побували на місці розкопок Віталія Гоха, однозначне: вчені щось знайшли. Але що саме? От у чому питання. Відповісти на нього можуть лише подальші дослідження. Чи є ці підземні камені та порожнини справді пірамідою і сфінксом можуть засвідчити лише... розкопки, а для цього, як бачимо, не треба «розкопувати 13-поверховий будинок», і викопувати всю споруду — важливо підійти до організації розкопок по-науковому, ввести в дію наукові методи та дійсно ефективні прилади. І вистачить одного літа, щоб системні та достовірні дослідження дали чітку відповідь — що знаходиться під землею. Якщо це насправді піраміда, тоді дослідження, безсумнівно, слід продовжувати.

ДОВІДКА

Найвідоміші зі споруд у формі пірамід — давньоєгипетські, а також піраміди давньоамериканської народності майя в Мексиці, Гватемалі, Гондурасі. Так, у Єгипті нараховується більш ніж сто пірамідальних споруд. Найвідоміша і найвеличніша з них — піраміда Хеопса в Гізі, побудована в XXVII ст. до н. е. Її висота — близько 147 метрів, довжина сторони основи — 233 метри.

Але найдавніша з них — «матір єгипетських пірамід», розташована на південній околиці Мемфіса — піраміда фараона Джосера (XXVIII ст. до н. е.) заввишки 60 метрів. Протягом останніх років стародавні піраміди були знайдені також у Китаї, Японії, Тибеті, нещодавно - на Луганщині.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.