Чергова кольорова революція в Україні?

Автор/джерело -  © Артур Чехановіч 



Дата публiкацiї - 24.12.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1177

“Україна без Ющенка!” Тимошенко почала кампанію по усуненню Ющенка від влади. Її не бентежить, що народний гнів в умовах кризи спрямований і проти неї. Зараз для українських політиків найважливіше – схилити незадоволених на свій бік.

Листопад 2004 р. Київ. Вул. Банкова

Про це пише Артур Чехановіч у польському виданні Dziennik.

Тимошенко бере Ющенка на приціл

На Україну може чекати чергова кольорова революція. Юлія Тимошенко намагається скористатися незадоволенням наляканих кризою жителів країни, аби усунути від влади Віктора Ющенка.

Мерзнучи у 2004 році на Майдані Незалежності в Києві українці не могли собі уявити, що за кілька років стануть свідками кампанії під назвою «Україна без Ющенка», яку до того ж організовуватиме найближча соратниця «помаранчевого» кандидата в президенти Юлія Тимошенко. «Сталося те, чого ми найменш очікували. Можна сказати, що революція почала пожирати власних дітей», - каже Dziennik український політолог Володимир Корнілов. «Прем’єр вже давно планувала позбутися Ющенка, а зараз їй підвернувся сприятливий момент, щоб використати розчарування людей та відповідно ним розпорядитися», - додає він.

Учора Юлія Тимошенко долучилася до акції протесту київських водіїв. Рівно опівдні на вулицях української столиці протягом кількох хвилин лунав сигнал клаксонів. «Нехай урядовці розуміють це як дзвін, котрий дзвенить для них», - казали учасники протесту. Тимошенко не зупинило те, що акція була спрямована, зокрема, і проти неї. У суботу Прем’єр заявила, що переходить в опозицію до Ющенка, назвавши його оточення злочинцями, котрі своїми махінаціями призвели до знецінення гривні – цього тижня курс гривні стосовно долара знизився на 18%. «Мені дуже прикро, що Ющенко, якого я підтримувала на всіляких «помаранчевих» майданах, опустився до такого рівня, що тепер взагалі соромно вимовляти його прізвище», - сказала вона.

 

Єдина мета усіх цих кроків, на думку українців: знайти винного і скерувати гнів людей проти Ющенка. Страйки та суспільне розчарування – у 2009 році близько 5 млн. осіб не матиме роботи – тепер можна буде використати як елемент операції з метою усунення його з посади. «Зараз найкращий час для того, щоб підпорядкувати собі незадоволених», - каже Корнілов. «Той, кому це вдасться, переможе», - додає він.

Наразі найбільші шанси – у Тимошенко, котра має досвід народного трибуна. На зламі 2000-2001 років вона стала однією з організаторів та лицем акції «Україна без Кучми», що була наслідком так званого касетного скандалу. Тоді було оприлюднено записи, які доводили, ніби Леонід Кучма причетний до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. За нелояльність до свого нещодавнього патрона майбутня «помаранчева принцеса» потрапила за ґрати. Коли вона вийшла на волю, то вже була іконою антикучмівської опозиції, що допомогло їй під час Помаранчевої революції.

У теперішньому змаганні Тимошенко може розраховувати на тактичний союз з проросійською Партією регіонів. Її лідер Віктор Янукович заявив у недільному інтерв’ю для телеканалу «Інтер», що зробить усе, аби відбулися дострокові президентські та парламентські вибори.

Оригінал статті.

Переклад Inozmi

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.