Московські гази очима європейців. Погляд з Лондону

Автор/джерело -  © ВВС 



Дата публiкацiї - 2.01.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1187

Росія закликає скликати Європарламент. Українська делегація провела у Празі переговори і консультації щодо суперечки з Росією з газових питань.

З 1 січня Чехія перебрала на себе шестимісячне головування у Євросоюзі.
Київ хоче запевнити країни ЄС, що гарантує транзит російського газу українською територією. Президент Ющенко також надіслав листи керівникам 8 держав з роз’ясненням української позиції. Росія вимагає, аби Україна платила ринкову ціну на газ, водночас відмовляючись переглядати тарифи на його транзит до Європи.

Як повідомив заступник міністра закордонних справ Росії Алєксандр Грушко, представник Росії в ЄС надіслав заклик до президента Європарламенту, у якому запропонувала скликати термінову сесію Європарламенту, аби надати російській стороні можливість викласти свою оцінку ситуації у суперечці з Україною навколо газу.

Газпром звинувачує Україну у викраденні російського транзитного газу розміром, 21 мільйон кубічних метрів щодня, але Нафтогаз України називав такий обсяг газу необхідним для технічного здійснення транзиту.

Візит українських високопосадовців відбувається на тлі суперечки між “Нафтогазом” та “Газпромом” про ціну газу для України та вартість транзиту для Росії. Вчора керівник російської газової монополії Алєксєй Міллєр заявив, що пропонує для України ціну у 418 доларів за тисячу кубометрів газу.

Водночас, як передає Олександр Бондаренко, український Президент висловив упевненість в тому, що переговори між Києвом та Москвою завершаться до 7-го січня:

"Міністр палива та енергетики Юрій Продан разом з заступником міністра закордонних справ Костянтином Єлісєєвим та заступником керівника "Нафтогазу " Вадимом Чупруном вирушили сьогодні до Чехії.

Вони збираються відвідати ще кілька країн Європейського Союзу, щоб роз’яснити позицію України у суперечці з Росією щодо постачання газу, та гарантувати урядовцям країн ЄС транзит російського газу українською територією. Раніше голова "Нафтогазу" Олег Дубина заявив, що Україна скоротила обсяги транзиту на 21 мільйон кубометрів на добу через необхідність технічного забезпечення транспортування газу, оскільки Україна не має потреби здійснювати російський експорт за власний кошт.

У "Газпромі" це назвали злодійством. О десятій годині ранку першого січня було повністю припинено поставки газу для України, оскільки закінчився термін дії контракту на 2008 рік. У “Нафтогазі” запевняють, що власні потреби Київ може забезпечити протягом кількох місяців за рахунок запасів з газосховищ.

Вчора ввечері голова “Газпрому” Алєксєй Міллєр повідомив, що Москва пропонуватиме ціну газу у 418 доларів для України, замість, як він сказав, пільгових двохсот п’ятдесяти, які пропонували раніше. Президент Віктор Ющенко у своїй спеціальній заяві сказав, що сподівається на розв’язання суперечки протягом кількох днів.

Він вважає обґрунтованою ціну у 210 доларів. Водночас, українська сторона на переговорах наполягає на синхронному зростанні ціни транзиту. Росіяни відмовляються обговорювати це питання, оскільки вважають, що ціна транспортування газу через Україну зафіксована в окремому контракті".

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.