Експерти про перспективу Фірташа

Автор/джерело -  © Тетяна Ярмощук , Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 31.01.2009 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1226

Не підтверджено, проте і не спростовано. Розповсюджена напередодні інформація про те, що начебто Слідчий комітет у Росії оголосив співвласника «РосУкрЕнерго» у міжнародний розшук залишається загадкою. Тим часом, український Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив: якщо в офіційному порядку МВС отримає відповідне подання, міліція виконає свій обов’язок і затримає Фірташа.

Інформацію про те, що Слідчий комітет при прокуратурі Російської Федерації виніс постанову про притягнення власників компанії «РосУкрЕнерго» Дмитра Фірташа та Івана Фурсіна, як обвинувачених у справді компанії Highrock Holdings Ltd, власником якої є Семен Могилевич, ЗМІ розповсюдили у четвер з посиланням на власні джерела. У публікації йдеться, що Фірташа та Фурсіна оголосили у федеральний розшук, і що правоохоронці вважають, ніби вони активно допомагали Могилевичу ухилятися від податків та відмивати гроші.

Втім, офіційного підтвердження чи спростування за станом на другу половину дня п’ятниці не було.

«У нас немає інформації», – сказала Радіо Свобода співробітниця прес-служби Слідчого комітету при прокуратурі Росії.

Також цю інформацію відмовилися коментувати у російській Генеральній прокуратурі.

Офіційної інформації щодо оголошення Дмитра Фірташа в розшук не було у п’ятницю і в українського МВС. Однак, за словами головного міліціонера Юрія Луценка, як тільки офіційне подання з’явиться, міліція виконає свій обов’язок і затримає Фірташа.

Натомість адвокат Семена Могилевича Олександр Погонченков спростовує інформацію, що справу його клієнта прийняв до розгляду Слідчий комітет, і що у цій справі фігурують співвласники компанії «РосУкрЕнерго».

Справи немає, проте може з’явитися?

Поява інформації про, начебто, оголошення у розшук Дмитра Фірташа – це провокація, каже в інтерв’ю Радіо Свобода російський політолог Станіслав Бєлковський. На його думку, нині вона виходить від опонентів Фірташа. Разом із тим, пан Бєлковський не виключає, що вже найближчим часом і Фірташ, і Фурсін можуть стати об’єктами переслідування російських правоохоронців.

«Це свідома інформаційна провокація, яка виходить з боку кіл та людей, наближених до Юлії Тимошенко. Але Володимир Путін відмовився від підтримки «РосУкрЕнерго» не в останню чергу через те, що клани всередині «Газпрому», які підтримували «РосУкрЕнерго» програли щодо присутності цієї компанії. І першим кроком у цій епопеї вже був арешт Семена Могилевича. Я не виключаю, що протягом кількох місяців, якщо, звісно, світова економічна криза не відволіче увагу Володимира Путіна від цього, Дмитро Фірташ та Іван Фурсін дійсно можуть стати жертвами російської правоохоронної системи», – зазначив російський експерт.

Фірташ впав у немилість не через ідеологію, а через гроші

Цілком ймовірно, що «справа Фірташа» невдовзі таки з’явиться, вважає і американський енергетичний експерт, колишній керівник української редакції Радіо Свобода Роман Купчинський. Він пов’язує це зовсім не з ідеологічними причинами, а з грошима, які «РосУкрЕнерго» заборгувала «Газпрому».

«Я би не виключав, що десь за тиждень це може підтвердитися активними діями Слідчого комітету. Не з ідеологічних причин, що вони хочуть здихатися Ющенка чи підтримати Тимошенко. Ні. Тут стоїть виключно питання грошей. Арешт Могилевича був пов’язаний з «РосУкрЕнерго» та Фірташем. Хтось вкрав гроші, які мали піти їм. Йшлося про, так звані, «борги» «РосУкрЕнерго» «Газпрому». Це якось залишилося в тумані. Ніхто не знає куди пішли ті гроші», – каже Роман Купчинський.

За холод в європейських оселях відповідатиме Фірташ?

Із газом пов’язує ситуацію навколо Дмитра Фірташа і журналіст радіо «Ехо Москви» Матвій Ганапольський. Однак, на його думку, у цьому випадку російська влада намагається зробити із Фірташа «цапа відбувайла».

«Хтось має бути винним у тому, що Європа не отримувала газ. Він [Фірташ], особисто не перекривав газ, але хтось має бути винним. Можу припустити, що справа порушена, потім за один-два-три місяці вона буде закрита. Але зараз дуже важливо, щоб Росія відкрила якусь карну справу. Росія заявила, що до України немає ніяких претензій, але ж до когось мають бути претензії. І ці претензії будуть до Фірташа», – зауважив Матвій Ганапольський.

Прізвище Дмитра Фірташа широко стало відомо громадськості у 2006 році, коли з’ясувалася, що саме йому належить 45-відсоткова частка компанії «РосУкрЕнерго», яка тоді стала газовим посередником між російським «Газпромом» та «Нафтогазом України». Після того, як три роки тому були укладені нові українсько-російські газові угоди і на ринку з’явилася компанія «РосУкрЕнерго», це стало приводом для низки політичних скандалів та різких заяв. Прізвище Фірташа оглядачі пов’язували із прізвищем Могилевича. А Фірташ неодноразово спростовував бізнес-зв’язки «РосУкрЕнерго» із Могилевичем.

Семена Могилевича затримали минулого року в Москві одночасно із власником мережі парфумерних магазинів «Арбат Престиж» Володимиром Некрасовим. За даними правоохоронців, вони обидва є фігурантами кримінальної справи про несплату податків в особливо великих розмірах.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.