Пам’ятка для завзятих курців: правила паління у 25 країнах світу

Автор/джерело -  © ТСН.ua 



Дата публiкацiї - 14.07.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1667

Райськими куточками для туристів, які полюбляють викурити цигарку-другу, залишаються Таїланд, Єгипет, Іспанія. А от Фінляндія скоро може стати суцільної зоною длят некурящих.

Заборона на куріння у громадських місцях діє вже у багатьох країнах світу

Все більше країн жорстко обмежують куріння у громадських місцях. Щоб уникнути спілкування з місцевої поліцією та сплати великих штрафів, пропонуємо список заборон, які діють в найбільш популярних серед туристів з СНД країнах.

Австрія

У країні діють усі більш-менш стандартні заборони. Заборонено палити в закритих громадських приміщеннях, у транспорті, в лікарнях. З 2008 року діють обмеження на куріння в готелях і ресторанах: там обов'язково мають бути номери і зали для некурців. Це не стосується невеликих кафе, власники яких мають право самі вирішувати, чи дозволяти відвідувачам курити. Влада розглядає запровадження тотальної заборони на паління в ресторанах і кафе.

Не рекомендується (хоча і не заборонено) курити на вулицях і на зупинках громадського транспорту.

Болгарія

Всі спроби запровадити суворі обмеження на куріння в Болгарії незмінно провалювалися через опір представників індустрії туризму та населення. Країна посідає друге місце в ЄС за кількістю регулярних курців (після Греції).

Офіційно заборона на куріння у громадських приміщеннях набула чинності з 1 січня 2005 року. Тим не менше, пізніше туди внесли масу доповнень і змін, спрямованих на полегшення долі туристів-курців.

Будь-яке велике кафе або ресторан мають зали для курців і некурящих відвідувачів. Якщо ресторан або кафе невеликі або у них тільки один зал, це означає, що палити там,, швидше за все, можна: закон у цьому випадку залишає вирішення питання на розсуд власників. Заборонено палити в кіно, театрах, музеях, в громадському транспорті, лікарнях і таксі.

Великобританія

Тотальна заборона на паління в громадських місцях постійно розширюється. Курити заборонено у торгових центрах, в транспорті, на стадіонах, у закритих приміщеннях ресторанів, кафе і пабів.

Допускається куріння на відкритих майданчиках у ресторанах, на автобусних зупинках і в телефонних будках деяких типів. Проте місцева влада може вводити власні обмеження на куріння в подібних місцях.

У країні також діє заборона на продаж сигарет в автоматах. Уряд планує ще більше посилити правила продажу тютюнових виробів. Наприклад, передбачається ввести заборону на розміщення сигарет і тютюну на вітринах, а також обмежити список місць, де тютюнові вироби можна буде придбати.

Німеччина і Чехія

У Німеччині з 1 січня 2008 року. діє загальнонаціональна заборона на куріння в громадських місцях. Заборонено палити у всіх закритих громадських місцях, на вокзалах, в громадському транспорті, в більшості ресторанів, барів, кафе і дискотек. Закон, однак, передбачає створення спеціальних місць для куріння. Порушник закону може оштрафований на суму до 1000 євро.

Закон особливо обумовлює заборону на куріння в громадських місцях для осіб, які не досягли 18-річного віку. В окремих федеральних землях і навіть містах можуть діяти ще більш жорсткі правила, що обмежують права курців.

Аналогічні правила діють і в Чехії.

 

Греція

Греція, яка перша в Європі за кількістю курців, тим не менше цього року чи не лідирує за жорсткістю антитютюнових законів. З 1 січня 2010 року в країні введено заборону на куріння у всіх громадських приміщеннях, у тому числі в ресторанах і кафе, в громадському транспорті та на стадіонах. З вересня ці заходи будуть посилені: наприклад, буде заборонено курити на зупинках громадського транспорту, в нічних клубах і казино.

Продаж сигарет у великих торговельних і розважальних центрах заборонено. При цьому Греція залишається однією з небагатьох країн світу, і вже точно єдиною країною ЄС, в якій не існує вікового обмеження на продаж цигарок та інших тютюнових виробів.

Єгипет

Єгипет, мабуть, залишається раєм для туристів-курців. У країні діють досить жорсткі обмеження на куріння, але стосуються вони державних установ. Крім того, заборонено палити в громадському транспорті, лікарнях і школах.

Державного заборони на куріння в місцях відпочинку, готелях, ресторанах і кафе немає. Табличка "Курити заборонено", що висить у ресторані або готелі, завжди є власною ініціативою адміністрації.

Ізраїль

Куріння заборонено у всіх закритих громадських приміщеннях, включаючи ресторани, кафе, дискотеки, нічні клуби тощо. Штраф за порушення заборони - 500 шекелів для гостя заклада, 1000 шекелів для власника. Проте закон фактично не виконується.

"Після того, як в армії заборонили куріння на території військових баз, офіцери почали скаржитися, що не в змозі зробити так, щоб заборони дотримувалися. Ви ж не думаєте, що у мене більше можливостей, ніж у бойового офіцера", - зауважив власник одного кафе в Тель-Авіві.

 

Викурити сигарету з пивом у невеликому пабі в більшості країн ЄС тепер є проблематичним

Іспанія

Загальнонаціональна заборона на куріння в громадських приміщеннях в Іспанія досі не набула чинності. Востаннє цей термін перенесли на 1 січня 2011 року.

Хоча ще в 2005 році у країні почали діяти правила, відповідно до яких паління заборонялося в більшості закритих громадських місць, у великих ресторанах і барах. Невеликі кафе залишали за собою право вибирати, ставати зоною виключно для некурящих або дозволяти у себе палити. Більшість, звісно, обрали другий варіант. Не виконувалася й вимога встановлювати перегородку між зонами для паління та забезпечувати їх потужними вентиляторами.

Італія

Італія стала четвертою країною світу, яка запровадила загальнонаціональну заборону на куріння в громадських місцях. Сталося це в 2005 році. До громадських місць закон відносить ресторани, бари, кафе, нічні клуби і дискотеки.

Ресторанам і барам дозволено виділяти спеціальні місця для курців, однак технічні вимоги до них (наприклад, встановлення спеціального устаткування, контролюючого атмосферний тиск у приміщенні, автоматичні двері тощо) робили створення подібних приміщень економічно невигідним. У результаті, за даними італійської преси, лише 1% ресторанів і кафе скористалися цією можливістю.

Заборона, однак, не поширюється на відкриті приміщення, тому громадяни можуть абсолютно легально палити за столиками ресторанів, встановлених на вулиці. Крім того, власники щосили використовують можливості ухилитися від дотримання заборони.

Наприклад, будь-яке підприємство, зокрема і ресторан, автоматично втрачає статус громадського місця, як тільки власник закриває двері на ключ (її завжди можна потім відкрити на першу вимогу клієнта). Крім того, власники ресторанів звільнені від відповідальності за порушення заборони відвідувачами. За даними експертів, заборона досить жорстко підтримується на півночі країни і повністю ігнорується на півдні.

Кіпр

Перша спроба ввести обмеження на тютюнопаління на Кіпрі була зроблена в 2002 році і фактично провалилася. Другу спробу влада зробила, запровадивши більш жорстку заборону на куріння з 1 січня 2010 року. Про те, наскільки ця заборона ефективна, говорити поки зарано. Щоправда, власники ресторанів і барів вже заявляють про значне скорочення доходів.

За новим законом, куріння заборонено у всіх громадських місцях, включаючи ресторани, кафе і бари. Готельні номери публічними місцями не вважаються, і власники готелів самі мають дозволяти або не дозволяти курити в них. Крім того, куріння заборонене у різних спортивних комплексах, а також на сходах житлових і громадських будівель.

Дозволено куріння під відкритим небом (за винятком пришкільних ділянок і дворів лікарень), у внутрішніх двориках кафе і ресторанів, у вуличних кафе та інших подібних місцях.

У країні діє заборона на куріння в автомобілі, якщо в ньому перебувають неповнолітні.

Китай

До останнього часу Китай вважався державою з найбільш ліберальними щодо курців законами. Пояснювалося це насамперед тим, що курців у Китаї було дуже багато. Тим не менш, з поступовим перетворенням Китаю на одну з провідних економічних держав світу, влада почала впроваджувати деякі західні звички, вважаючи їх ознакою цивілізованої держави.

Однією з таких звичок стала боротьба з курінням, яка активізувалася за часів проведення Олімпіади в Пекіні. Загальнонаціональна заборона на куріння в громадських місцях була введена 1 травня 2008 року. До зон, де паління заборонене повністю, відносяться лікарні, навчальні заклади усіх типів, музеї, театри, спортивні споруди, громадський транспорт. Дозволено палити в ресторанах, кафе, готелях, інтернет-кафе і барах.

Латвія і Литва

З 2005 року куріння заборонено у всіх закритих громадських приміщеннях Латвії. Більш того, навіть у кафе і ресторанах під відкритим небом паління дозволене тільки в окремих зонах для курців. Заборонено куріння на зупинках громадського транспорту і в таксі.

Закритими приміщеннями латвійські заборони не обмежуються. Відповідно до закону, заборонено куріння на дитячих майданчиках і в дитячих парках, а також в громадських парках і на пляжах. Практично аналогічні заходи діють у Литві.

 

Куріння марихуани у відомих голландських кав'ярнях допускається, але туди не можна підмішувати тютюн

Нідерланди

Це унікальна держава, в якій до тютюнопаління ставляться гірше, ніж до куріння марихуани. В усякому разі, при тотальній забороні на куріння в громадських місцях, куріння марихуани у відомих голландських кав'ярнях допускається, але з однією умовою - у марихуану не можна підмішувати тютюн.

Куріння в ресторанах і барах заборонено, проте в будь-якому з них, швидше за все, знайдеться приміщення, до якого найкращим чином підходить назва "курилка". Там можна викурити сигарету, проте не можна приносити туди їжу і напої.

Об'єднані Арабські Емірати

З цього року в ОАЕ запроваджені обмеження, аналогічні європейським, а в деяких випадках вони навіть перевершують їх. До переліку місць, в яких заборонено палити, віднесені всі закриті громадські заклади, транспорт, релігійні споруди, навчальні та медичні установи.

Заборонено палити в автомобілях, що перевозять дітей, які не досягли 12-річного віку. Паління в готелях і орендованих квартирах можливо тільки в спеціально відведених для цього місцях.

Поліція може штрафувати порушників на місці. ОАЕ - чи не єдина держава у світі, в якій за куріння в недозволеному місці можна відправитися у в'язницю на строк до двох років.

Польща

Польща однією з останніх країн ЄС ухвалила закони, що серйозно обмежують куріння. Точніше, вона тільки має намір їх ухвалити. Наразі діє заборона на куріння в громадському транспорті і в деяких закритих громадських місць.

До речі, на відміну від більшості країн світу, в Польщі дозволено влаштовувати спеціальні місця для куріння в лікарнях і школах. Але у новому законі буде заборонено куріння в будь-яких місцях, призначених для відпочинку з дітьми (наприклад, на пляжі або в міському парку), у таксі і навіть у службових автомобілях.

США

Конгрес США не ухвалював федерального закону, що регулює куріння, тому правила, які діють у різних штатах, можуть відрізнятися один від одного.

Наприклад, в Оклахомі заборонено куріння у всіх закритих приміщеннях, не обладнаних спеціальними вентиляційними пристроями, за винятком приватних клубів, магазинів з продажу тютюну, барів та залів для гри в бінго.

У Техасі палити можна скрізь, за умови що власник того чи іншого закладу встановлює спеціальні місця для куріння (таким місцем може бути оголошено весь заклад цілком). У штаті Аляска головною вимогою закону є чіткий поділ зон для курців і некурців. Цікаво, що у школах на Алясці забороняється курити тільки під час уроків. Після закінчення навчального дня палити можна в будь-якому шкільному приміщенні.

Тим не менше, в більшості американських штатів діють закони, що забороняють куріння у всіх неприватних закритих приміщеннях.

Таїланд

Хоча в країні діють обмеження на тютюнопаління, вони практично не стосуються туристів. Готелі вільні самостійно обирати, дозволяти куріння в номерах чи ні. До останнього часу всі розважальні центри були виведені з-під дії закону, що забороняє куріння в закритих приміщеннях.

Наявні обмеження на куріння в ресторанах і кафе, а також на ринках під відкритим небом практично не виконуються.

Туніс

Туніс - один з лідерів арабського світу за кількістю курців. У 2009 році уряд оголосив про початок п'ятирічної кампанії боротьби з курінням. З 1 квітня 2010 набули чинності нові правила, що підтверджують заборону на куріння у всіх закритих громадських місцях, в тому числі ресторанах і барах. Щоправда, жорсткість закону в Тунісі компенсується можливістю його невиконання.

 

Невдоволені забороною на куріння турки влаштовують масові демонстрації

Туреччина

Заборона на куріння в Туреччині запроваджена у травні 2008 року. Закон досить суворий, оскільки його головний прихильник, прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган, є активним противником куріння.

Відповідно до правил, у країні забороняється курити в офісах, ресторанах, освітніх установах, лікарнях, у закритих спортивних спорудах, а також у барах, пабах і клубах, тобто у всіх закритих громадських місцях, де можуть виявитися некурящі люди.

Куріння забороняється в усіх видах громадського транспорту, а також на культурних і розважальних заходах, що проходять під відкритим небом.

Фінляндія

Фінляндія розробила чи не найбільші суворі правила щодо додаткового обмеження куріння, які фактично означають перетворення країни на суцільну зону для некурців. Єдиним місцем, де громадянину можна буде палити, стане його власна квартира, та й то за умови, що в ній постійно не проживають неповнолітні.

Реклама сигарет була заборонена в цій країні ще в 1976 році. Через рік було заборонено куріння в громадських місцях (за винятком ресторанів і кафе). З червня 2007 року діє заборона на куріння в ресторанах, проте за бажанням власник може встановити дороге обладнання і відкрити зал для курців. Невеликі ресторани автоматично вважаються зонами, вільними від куріння.

 

Франція

У Франції заборона на куріння в громадських місцях набула чинності в 2007 році. Спочатку закон забороняв куріння на підприємствах, в установах, освітніх та медичних закладах, в усіх видах громадського транспорту, магазинах, торгових центрах і театрах.

З 1 січня 2008 року заборонено куріння в ресторанах, кафе, казино і на дискотеках. Порушникам заборони загрожує штраф у розмірі 68 євро, а керівникам установ та підприємств, в яких не дотримуються встановлені законом правила, - у розмірі 135 євро.

Хорватія

6 травня 2009 року в Хорватії набула чинності заборона на тютюнопаління в громадських місцях, що поширюється тільки на закриті приміщення.

Порушникам загрожує штраф у 135 євро. Власники закладів, які дозволяють клієнтам курити в приміщенні, можуть заплатити до 20 тисяч євро, а персоналу, що не попередив відвідувача про заборону, доводиться сплатити тисячу євро.

У квітні 2010 року в Хорватії набув чинності закон про заборону куріння в барах. З 9 квітня туристів, які палять в барах без спеціально виділеної для куріння зони, можуть оштрафувати на 2100 євро, а власники закладів, що дозволяють курити відвідувачам, не отримавши спеціальної ліцензії, можуть позбутися 21 тисячі євро.

За новим законом бари, площа яких більше 50 кв. м, можуть організувати зони для курців і повинні поліпшити загальну вентиляцію залів.

Швейцарія

До 1 травня 2010 року в Швейцарії не було спеціальних законів, які обмежують паління. І навіть після того, як кілька кантонів вирішили такі закони ухвалити, верховний федеральний суд країни визнав їх недійсними, вирішивши, що кантони не можуть ухвалювати власні закони за відсутності закону федерального.

В результаті було ухвалено федеральний закон, що встановлює лише загальні мінімальні вимоги. Одночасно з цим кантони, зокрема Цюріх, запровадили власні, куди більш жорсткі обмеження.

Федеральний закон забороняє куріння в закритих громадських місцях, щоправда, з деякими застереженнями. Так, допустимі окремі зали для курців у ресторанах та кафе, але тільки у випадку, якщо співробітники ресторану готові працювати в таких умовах. Повністю заборонено куріння в поїздах та інших видах громадського транспорту. Невеликі ресторани і кафе (площею не більше 80 кв. м), можуть оголосити себе зоною для курців. Правда, в деяких кантонах, наприклад в тому ж Цюріху або Женеві, це правило не діє.

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.