Ці загадкові блондинки: все про них, окрім анекдотів

Автор/джерело -  © Шурочка Чубенко, “Популярна механіка” 



Дата публiкацiї - 28.12.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2238

Що це таке - блондинки? Чому жінки бувають блондинками? І головне - чи правда, що через двісті років на Землі не залишиться жодної блондинки?

Мерилін Монро - найбільш блондиниста блондинка всіх часів і народів

За кольором волосся блондинки поділяються на брюнеток (у тому числі пекучих), шатенок, рудих, русявих, власне блондинок (включаючи підвид платинових), сивих (можливий проміжний варіант - чорнобурки), а також фарбованих. Усередині кожного класу (особливо останнього) існує безліч відтінків. Перукарі, візажисти й інші блондинкознавці можуть їх не тільки побачити, а й описати відомими і зрозумілими для будь-якої блондинки спеціальними термінами. У вузькому сенсі блондинка - істота з яскраво вираженими вторинними жіночими статевими ознаками та світлим волосяним покривом (білявка).

У більш широкому сенсі колір волосся - не найсуттєвіша ознака блондинки. Етимологічно (етимологія по-науковому - сенс слова) блондинка - це квінтесенція жіночності, особливо в сенсі відмінностей способу мислення від того, як улаштовані мозки у типового мужика (по-політкоректному - мачо).

 

Кількість волосся: блондинки - 140 000, брюнетки - 100 000, руді - 80 000. Товщина волосся обернено пропорційна їх кількості. Перефарбування на ці характеристики не впливає

Еволюція блондинок

Коли предки блондинок жили на пальмах, колір їх вовни, цілком можливо, був таким же різноманітним, як у їхніх нинішніх далеких родичок: шерсть у мавп буває і приблизно тих же кольорів, що у нас з вами, і навіть зеленою. Можливо, різною вона була у тих пра-пра-прагомінідов, які 5-6 мільйонів років тому рішуче порвали з темним минулим і звіриним, - з каменем в одній руці і палицею в іншій, - кинулися в світле людське майбутнє.

Якого кольору була шкіра у дріо-, австрало- та інших -пітеків, невідомо. У сучасних мавп безволосі частини тіла (у тому числі обличчя) бувають всіх кольорів веселки, а на ділянках, покритих шерстю, що захищає від надлишку ультрафіолету, шкіра зазвичай біла. Втративши більшу частину волосяного покриву, білошкірі блондинки обгорали під африканським сонцем настільки, що не могли приймати участь навіть в найголовнішому процесі, необхідному для продовження роду. А оскільки волосся - це придаток шкіри, його колір у допотопних блондинок, швидше за все, теж був таким же, як у нинішніх негроафриканок. Потім первісним блондинкам вдарила в чорну кучеряву голову жага до зміни місць, - швидше за все, тому, що вони народили занадто багато первісних чорненьких діточок і їм дуже часто доводилося битися з сусідками через банани, а їх самцям - через місця для полювання.

Коли через багато-багато десятків тисяч років блондинки-мандрівниці разом зі своїми самцями і дитинчатами добралися до районів з помірним, холодним і дуже холодним кліматом, серед них повмирали найчорніші - тепер уже від рахіту: товстий-товстий шар шоко... пардон, - меланіну! - пропускав в їхню шкіру занадто мало ультрафіолету. У результаті в Норвегії зараз 3/4 населення складають блондинки і блондини. А ось у південній Європі блондинки - велика рідкість.

Приблизно десять тисяч років тому, коли предки нинішніх блондинок слідом за стадами мамонтів та інших шерстистих носорогів стали освоювати землі, які звільнилися від льодовика, в їхньому племені (можливо, всього лише осіб з двадцять) блондинки перемогли брюнеток в боротьбі за самця - головний ресурс навколишнього середовища, абсолютно необхідний для виживання. Тому що джентльмени віддають перевагу блондинкам. Це не тільки назва фільму з Мерилін Монро, найбільш блондинистої блондинки всіх часів і народів. Це - медичний факт.

 

Чорна: колір шкіри визначається кількістю і типом пігменту меланіну. Пігментні клітини (меланоцити) шкіри африканського типу виробляють велику кількість меланінів, що захищають від надлишку шкідливого УФ-випромінювання і додають шкірі темний колір

Гормони блондинок

Насправді джентльмени віддають перевагу по-різному, у тому числі залежно від обставин: для випадкових або короткочасних зв’язків зовнішність важливіше, а от для постійного союзу, освяченого ходінням навколо аналоя та/або печаткою у паспорті, зовнішня привабливість партнерки стоїть у кращому разі на п’ятому місці в списку з двох-трьох десятків пунктів. І колір волосся, якщо хто не знає, - це всього лише один з компонентів цієї самої привабливості. Але інші речі блондинок, а також брюнеток і руденьких, пухкенькі і струнких ...ммм ...предметом даної статті, на жаль, не є. Тим більше що до єдиної думки ми все одно не прийдемо: de gustibus et coloribus (non) est disputandum. У найбільш докладних збірниках латинських народних прислів’їв ця фраза наводиться саме в такому вигляді - «про смаки і кольори (не) сперечаються». Тобто не варто було б, але сперечаються. Але, незважаючи на фактичну різноманітність смаків, на прямо поставлене теоретичне питання: «Жінкам з яким кольором волосся ви віддаєте перевагу?» - пустоголові чоловіки в більшості соціологічно-сексологічних опитувань у два-три голоси проти одного тупо відповідають: «Блондинкам!» Тому що самці блондинок думають про жінок зовсім не корою головного мозку. Але й не тим, про що ви подумали. А підкіркою і навіть попереково-крижовим відділом спинного мозку.

Цим і пояснюється поширена серед сильної половини людства думка про те, що характерною рисою блондинок є знижений інтелект: просто власне чоловіки в їхній присутності помітно дурнішають. І винні в цьому гормони. Поруч з блондинками примітивні чоловічі організми за допомогою успадкованого від предків інстинкту відчувають: в організмах блондинок зазвичай більше естрогенів - жіночих статевих гормонів, ніж у брюнеток. Отже, блондинка народить тобі більше дитинчат і краще їх вигодує, - на відміну від брюнетки. Інше для виживання виду менш істотне, навіть те, що у брюнеток більше тестостерону - чоловічого статевого гормону, що підвищує дамську пристрасність і заодно посилює ріст волосся (не на голові, а там, де епіляція).

Яким чином статеві гормони пов’язані з кольором волосся, науці майже невідомо. Начебто вони певним чином беруть участь у регуляції синтезу меланіну. І тут-то ми підібралися до найголовнішого.

 

Біла: меланоцити шкіри європейського типу під дією УФ-випромінювання Сонця в північних широтах виробляють набагато меншу кількість меланіну. Така шкіра має світлий відтінок

Колір волосся блондинок

Вся гамма натуральних кольорів шкіри, очей і волосся, - від вигорілої соломи до воронячого крила, обумовлена ​​пігментом меланіном. Меланіни (грец. μελαν - чорний) - це пігменти, які у хребетних тварин утворюються в меланоцитах - спеціалізованих клітинах шкіри, райдужної оболонки очей і, - про що сьогодні ми в основному і ведемо мову, - у волосяних фолікулах. Колір волосся (і шкіри теж) залежить і від кількості меланіну, і від співвідношення двох його форм - чорно-коричневого еумеланіна і жовто-червоного феомеланіна, і від розміру їх гранул, і від глибини залягання (верхні шари шкіри і оболонка волосини складаються з безбарвних напівпрозорих клітин), і від купи інших спадкових факторів, про які науці толком нічого не відомо. Відомі лише загальні принципи: у людини темний колір волосся є домінантним по відношенню до світлого, а обидва вони - до рудого. Тобто якщо у вогняно-рудої блондинки і світло-русявого блондина народиться дитина з чорним волоссям, доведеться згадати слова відомого чеського вченого Б.С. Швейка: «Перехресне схрещування - це взагалі дуже цікава річ... Уявіть собі такий скандал: ви одружуєтеся на якій-небудь панночці. Біла, негідниця, абсолютно, і одного прекрасного дня - тримайте! - народжує вам негра. А якщо за дев’ять місяців до цього вона була разок без вас у вар’єте і дивилася боротьбу за участю негра...»

До назви вищезгаданої комедії «Джентльмени віддають перевагу блондинкам» джентльмени тут же придумали продовження: «... але одружуються на брюнетках, а сплять з рудими». Частка жарту тут, звичайно, є, але рудих на всіх не вистачить: навіть у відносно блондинистих країнах руді (гомозиготні рецесивні за якимось точно невідомим науці геном) становлять усього близько 2% населення.

 

Жовта: у шкірі азіатського типу меланоцити також виробляють великі кількості меланінів для захисту від УФ-випромінювання інтенсивного сонячного світла, через що шкіра має жовтий відтінок

Генетика блондинок

Меланіни утворюються з амінокислоти тирозину, причому для першій стадії ланцюжка реакцій необхідний фермент тирозинази, і мутанти по тирозиназі у всіх хордових є альбіносами. Мутації ці трапляються навіть у найчорніших афронегритянців, в результаті чого народжуються такі собі негативи - негр негром, але абсолютно білий і з червоною, як у вампіра, райдужкой в позбавлених еумеланіну очах. Таке яскраве явище було вивчене давним-давно, коли ні про яке розшифрування генома людини і навіть окремих генів вчені навіть не мріяли. Тодішніми дідівськими методами вони встановили, що тирозиназа у людини кодується геном ОСА1, розташованим в довгому плечі 11-ї хромосоми. У 1991 році людський ген тирозинази був виділений і секвенований з точністю до нуклеотиду. Все інше в генетиці блондинок покрито мороком невідомого або до неможливості заплутано. Генів, що мають відношення до кольору волосся, понавідкривали купу, але цілісної картини поки не склалося - тим більше що у генетики людини є завдання важливіші. Тому гени, що забезпечують різні аспекти блондинистості і брюнетистості, вчені виявляють в якості побічних продуктів наукової життєдіяльності. З них давно відомо як мінімум шість основних, плюс чи то 30, чи то 100 більше чи менше важливих. І всі вони діють то незалежно один від одного, то однонаправлено, то в протилежні сторони, а то й прямо перпендикулярно.

Ось що пишуть у вчених статтях про такі всім відомої речі, як від природи сиве привабливе пасмо в волоссі (у людей воно зазвичай поєднується з блакитними очима і зниженим слухом, як у білих глухих кішок): «Меланоцити під час ембріогенезу утворюються з клітин нервового гребеня і в процесі розвитку мігрують в різні частини зародка. Мутації в генах EDN3, EDNRB, MITF, PAX3, SNAI2, SOX10 у людини порушують процес міграції, і в результаті меланоцити не доходять до місця призначення. Це призводить до розвитку часткового альбінізму - синдрому Ваардербурга».

 

Деббі Харрі - солістка популярного в 70-80-х роках гурту з промовистою назвою “Blondie” (“Білявка”)

Ну і так далі - можна довго перераховувати вже відомі гени, функції їх білків та їх приблизний внесок у формування блондинистого, але в цілому ясно, що поки що з цим нічого не ясно. Одне можна сказати точно: блондинки нікуди не дінуться і будуть завжди.

Легенда про вимирання блондинок

Дурну байку про те, що рівно-рівно через 200 років, в 2200 році, блондинки зникнуть як біологічний вид, запустив (ла) по ЗМІ з посиланням на неназваних «Британських вчених» «Німецьких фахівців» і «Японських дослідників» анонімний (а) блондин (ка). Це, на одностайну думку справжніх, а не вигаданих вчених, включаючи навіть представників Всесвітньої організації охорони здоров’я, до яких з цим нагальним питанням прийшли трохи більше розсудливі журналісти, - повне і абсолютне марення. Тобто, звичайно, з часом через змішані шлюби домінантних брюнеток стане більше, а рецесивних блондинок і рудих - трохи менше, але гени блондинистого з людської популяції нікуди не подінуться. Як і носії цих генів з відповідними проявами в фенотипі (по-вченому - у зовнішньому вигляді). Так що, дорогі блондинки і любителі блондинок, не турбуйтеся за своїх пра-пра-правнуків!



Тест для блондинок

Блондинка бере участь у конкурсі (в деяких варіантах уточнюється - з призом в 1 млн. євро). Їй задають питання:

1) Скільки років тривала столітня війна? Варіанти: а) 99, б) 100, в) 116, г) 150.
Блондинка пропускає питання.

2) У якій країні винайшли панаму? Варіанти: а) Бразилія, б) Чилі, в) Панама, г) Еквадор.
Блондинка просить допомоги у студентів університету.

3) У якому місяці відзначається Жовтнева революція? Варіанти: а) січень, б) вересень, в) жовтень, г) листопад.
Блондинка просить допомоги у залу.

4) Як звуть короля Георга Шостого? Варіанти: а) Альберт, б) Фредерік, в) Георг, г) Артур.
Блондинка дістає гадальні карти.

5) Від якої тварини походить назва Канарських островів? Варіанти: а) Канарка, б) Кенгуру, з) Собака, г) Щур.
Блондинка виходить з гри.

* * *

Якщо ти вважаєш себе розумним (ою) і посміявся (лась) над блондинкою, то почитай правильні відповіді:

1) Столітня війна тривала 116 років, з 1337 по 1453 рік.

2) Панама - еквадорський (чи, радше, інкський) народний солом’яний капелюх. Вона увійшла в моду і отримала свою нинішню назву сто років тому: такими капелюхами захищалися від сонця будівельники Панамського каналу.

3) Жовтнева революція відзначається в листопаді.

4) Ім’я короля Великобританії Георга VI - Альберт Фредерік Артур Джордж Віндзор. Під іменем Георг він був коронований в 1936 році, після зречення свого брата Едуарда VIII.

5) Назва «Канарські острови» (ісп. Islas Canarias) походить від латинського canis - собака: римський вчений Пліній Старший стверджував, що там нібито водяться величезні собаки. Цікаво, що тепер вже вимерлі аборигени Канар, якщо вірити старовинним хронікам, хоч і жили в тропіках, але були світлошкірим, блакитноокими і рудо-блондинистими.

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.