Відомий психіатр назвав 10 правил життя гармонійної та щасливої людини

Автор/джерело -  © “Під прицілом” 



Дата публiкацiї - 21.03.2018 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3923

Нам часто заважають жити психологічні бар’єри, хибні переконання і загальна вузькість свідомості. Щоб вийти із замкнутого кола, багато хто читає класичні книги, науково-популярні та релігійні видання.

Відомий психіатр Михайло Юхимович Литвак випустив книгу, в якій він стисло розкриває основні, на його думку, психологічні перешкоди на шляху до щасливого і здорового життя.

Ми вибрали 10 з них, над якими можна подумати в дорозі або просто у вільний час, повертаючись в думках до цих постулатів знову і знову.

1. Шукайте правильний шлях, а не прямий, бо не завжди правильний шлях — прямий.

Припустимо, ви знаходитесь на 30-му поверсі і вам потрібно вниз. Прямий і світлий шлях — це через вікно і вниз. Однак, швидше за все, на цьому ваша подорож закінчиться. Більш далекоглядним і правильним виявиться пошук ліфта або, хоча б сходів, навіть, якщо всередині будівлі темрява і неможливо нічого знайти.

Крім того, можна уявити, що людина, яка обирає прямий шлях замість правильного, схожа на муху, яка б’ється в скло і так і не здогадається, що набагато швидше вилетіти в сусідні двері.

2. Коли людина не має мети, вона нічого не бачить. Вірне і зворотне: мета загострює зір.

Ви ніколи не помічали, що якщо вам в якийсь момент знадобилися, припустимо, ящики для розсади для улюбленої бабусі, то ви починаєте помічати їх всюди: в будівельних магазинах, в руках у продавців на ринку. І навіть, коли вони вже не потрібні, ви ловите себе на тому, що придивляєтеся до складених дерев’яних скриньок біля овочевого кіоску.

Так працює і з глобальними цілями. Ваша увага — річ обмежена, ви помічаєте навколо лише те, що вам потрібно. Мета схожа на фокус: невірно її поставите — і не побачите того, що вам дійсно потрібно.

3. Якщо ви хочете щось довести комусь, це означає, що ви живете для цієї людини.

Якщо хочете бути щасливим, перестаньте доводити свою правоту. Вдумайтеся, яку суть має будь-який доказ, — це звернення до іншої людини, спроба змінити її думку стосовно якоїсь речі. Однак, навіщо вам це потрібно? Виходить, її думка в сотні разів важливіша, ніж ваша, якщо ви прикладаєте до цього стільки зусиль. Якщо ви живете для себе, то вам немає сенсу нікому нічого доводити.

4. Здатність кохати і добре переносити самотність — показник духовної зрілості. Все найкраще ми робимо, коли знаходимося наодинці.

Погано переносить самотність лише той, хто огидний сам собі. Він йде в суспільство і думає, що там буде щось інакше. Духовно зріла людина використовує самотність для саморозвитку і накопичує інформацію, яку можна буде, спілкуючись, подарувати іншій людині. Адже важлива частина спілкування — це не тільки взяти, але і дати іншій людині те, що може бути їй цікаво. У всіх, кому подобаються книги Михайла Литвака, він запитує: «Як ви думаєте, коли я їх писав, скільки людей було навколо мене?»

5. Щастя полягає в тому, щоб ХОЧУ, МОЖУ і ПОВИНЕН мали один і той самий зміст.

Людину часто розриває в цих трьох напрямках: повинен, але не хочу, хочу, але не можу, і т. д. Знаменитий тост про те, що головне — щоб наші бажання збігалися з нашими можливостями, має в дійсності потужне психологічне обґрунтування. Єдине, що людина має, — це розвивати себе, решта факультативно. Те, що ви хочете, повинно в обов’язковому порядку регулюватися тим, що ви повинні. І те, що ви можете, — це сила, якою ви доповнюєте цю систему, її двигун. Михайло Литвак наполегливо рекомендує скласти список за всіма трьома напрямками і таким чином навести порядок у своїй системі цінностей.

6. Щастя — це всього лише побічний ефект правильно організованого життя.

Щастя, радість і успіх, як ще свого часу стверджував психіатр Віктор Франкл, — це всього лише вторинний продукт добре організованої діяльності. Діяльності, яка приносить вам всі ці емоції.

Ті, хто ставлять своєю метою досягти вищезазначених «побічних» продуктів, рухаються до них як до лінії горизонту. Наскільки він наближається до них, настільки ж вони віддаляються від нього.

7. Спілкуючись з людиною, пам’ятайте, що вона теж про себе хорошої думки. Як і ви про себе.

Ніколи не варто забувати про те, що людина, з якою ви спілкуєтеся, точно так само, як і ви, особистість. У неї є свої сформовані погляди на речі і на це є свої причини.

Кожен, кого ви зустрічаєте на своєму шляху, б’ється в битві, про яку ви можете не знати нічого. Варто завжди пам’ятати про особисту самоповагу людини і не переходити її межі.

8. Якщо ви самі нічого не робите, як вам можна допомогти? Керувати можна тільки рухомим автомобілем.

Слова — це завжди щось ефемерне, в українській мові навіть є спеціальний вираз: «вести порожні балачки». Людину в першу чергу визначає її дія — ніхто не стане вам допомагати, якщо ви просто будете ходити і говорити всім, як сильно хочете написати книгу. І справді, а як вам можна допомогти?

Коли ж ви зважитеся і понесете примірник у видавництво, завжди знайдуться друзі і знайомі, готові підтримати і допомогти. У ваших прагнень з’явився матеріальний вигляд, значить, з’явилася і можливість підтримати вас не тільки на словах.

9. Станьте успішними і всі образи чарівним чином зникнуть.

Багато образ формуються всередині з-за власного почуття нереалізованості. Деколи ми тримаємо образу і вважаємо, що виправити ситуацію може тільки людина, яка її завдала. Однак механізм працює інакше. Учениця Михайла Литвака якось сказала: «Мої успіхи затьмарили мої образи», — і це в корені вірно. Почніть займатися тим, що вам подобається, і доб’єтеся в цьому висот. Ви і самі не помітите, як всі образи розчиняться самі собою.

10. Хочете дізнатися свого головного ворога? Подивіться в дзеркало!

Багато борються з чужими ворогами, коли потрібно боротися зі своїми. А єдиний і головний ворог — всередині нас. Неможливо вийти з нескінченного кола бід, не прибравши внутрішні бар’єри, які заважають нашому зростанню і розвитку.

Фактично ми знаходимося в точних рамках, які дало нам суспільство, освіта та виховання. Ми приймаємо їх за свою суть і віддаємо їм значну частину внутрішньої енергії. Вся сучасна психологія спрямована на боротьбу з ними. Іноді вони виступають від свого імені — тоді це іменується психозом. Однак, як правило, вони виступають від нашого імені, і ми навіть не помічаємо цього.

Коли ви будете готові зустрітися з ним віч на віч, і перемогти в цьому світі у вас більше не залишиться ворогів.

Ви згодні з психологом? Є в його порадах те, що змусив вас задуматися?

 


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.