Гібридна війна.«Операція Троя»: план Росії поширення хаосу в Україні

Автор/джерело -  © Голос Америки 



Дата публiкацiї - 3.04.2018 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3929

Британське видання The Times помістило статтю під заголовком: «Операція Троя: російський план поширення хаосу в Україні». Автор статті – Том Парфітт з Москви повідомляє про таємний план «Троя», який у листопаді 2014 надіслав до Кремля Алєксєй Муратов.

У плані були чітко зазначені імена ватажків проросійських заворушень, а шпигуни вже діяли на місці подій. Йшлося про стратегію підготовки населення Запорізької області до проросійського заколоту у регіоні, або як подавав це Муратов – «визволення від нацистсько-фашистських окупантів».

Ця пропозиція була частиною ширшого плану Кремля з дестабілізації України. Все це увійшло до доповіді з якою ознайомилося видння The Times. Доповідь основана на витоках інформації з листів електронної пошти впливового радника Владіміра Путіна – Владіслава Суркова, якого деякі звуть «путінським Распутіним».

Співавтор доповіді – Боб Сілі, депутат британського парламенту від Консервативної партії, заявив, що витоки проливають світло на приховані кампанії та гібридну війну з чітким зазначенням фінансування кібернападів, росповсюдження фейкових новин, роздавання хабарів, оплачування участі у акціях, і аж до конкретної «ціни» за повалення регіональних урядів.

Муратов - колишній депутат російської Думи від путінської партії «Єдина Росія». У 2014 році його призначили представником Путіна у донецьких сепаратистів в східній Україні.

Згідно з планом операції «Троя», Муратов пропонував вкласти $181 000 на поширення проросійського заколоту далі на захід від Донбасу. Документ, ймовірно, був направлений заступнику Суркова.

Це був план маніпуляції громадською думкою перед заколотом у Запоріжжі, який мав на меті вирвати регіон із орбіти центрального уряду в Києві. У цьому заколоті використовувалася б існуюча російська шпигунська мережа, яка вже діяла на тій території. Передбачалося нав’язання контакту з місцевою поліцією та СБУ.

План Муратова, за ознаками, ніколи не було втілено в життя, і важко сказав, пише Том Парфітт, чи Москва розглядала його як серйозну пропозицію.

План чітко виклав куди мають йти кошти бюджету операції - від $40 000 на організацію проросійських протестів у Запоріжжі, $10 000 на підтримку мережі агентів у СБУ і Міністерстві внутрішніх справ і до $49 000 на купівлю транспортних засобів.

Документ був частиною третього траншу електронної пошти, виявленої мережею українських хакерів у листопаді минулого року. Два попередні транші були викриті у 2016 році. Їх ретельно вивчав співавтор доповіді Боб Сілі. Кремль назвав здобуту інформацію сфабрикованою, хоча деякі люди, які надіслали Суркову електронні листи, опубліковані хакерами, заявили, що вони непідроблені.

Якщо це так, пише автор, тоді отримані хакерами імейли свідчать про далекосяжну спробу скеровувати політику в Україні на користь Кремля, сіючи поділ і пропагуючи автономію для регіонів з значним російськомовним населенням, щоб послабити контроль центрального уряду в Києві.

Том Парфітт звертає увагу на те, що абсолютно ідентичні методи були використані на Донбасі паралельно з російським військовим вторгненням, яке відіграло вирішальну роль у бойових діях проти українського війська у 2014 році.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.