Що сталося в Керчі? Вибух перекваліфікували у вбивство

Автор/джерело -  © BBC 



Дата публiкацiї - 17.10.2018 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4004

У будівлі коледжу в Керчі стався вибух. В результаті події, за попередніми даними, 18 людей загинули, ще 50 постраждали. Національний антитерористичний комітет (НАК) Росії заявив, що спрацював вибуховий пристрій.

Згодом Слідчий комітет Росії повідомив, що вибух, за попередньою інформацією, влаштував 18-річний студент 4-го курсу цього навчального закладу Владіслав Росляков.

Він прийшов до коледжу незадовго до інциденту та мав в руках рушницю.

"Його тіло з вогнепальним пораненням виявлено в одному з приміщень коледжу. Виходячи з картини злочину, слідство попередньо вважає, що ця молода людина розстріляла в людей, що перебували в коледжі, а потім наклала на себе руки", - повідомила офіційний представник Слідком РФ Свєтлана Петренко.

Як повідомляє РБК з посиланням на джерело в МВС Росії, один з учнів незадовго до вибуху залишив в їдальні рюкзак.

МНС окупованої республіки оголосило в Криму режим надзвичайного стану.

На місцевому YouTube-каналі kerchnettv опубліковано відео з розповіддю очевидця. Він каже, що на першому поверсі коледжу стався вибух, а на другому було чути стрілянину.

За його словами, поранених відвозили до лікарень громадським транспортом.

Очевидці

Студенти коледжу розповіли ВВС, що саме там сталося.

"Я сидів в кабінеті в третьому корпусі в момент вибуху. Це було десь об 11:40. Почув дуже сильний хлопок, і практично відразу у нас спрацювала екстрена сигналізація, люди почали говорити, що стався вибух, і нас всіх почали виводити з корпусу або просили покинути його. Безпосередньо до вибуху була звичайна обстановка, ніякої паніки не було. Звуків стрілянини я не чув, звуків битих вікон теж не чув. Все сталося миттєво", - каже студент коледжу, який попросив про анонімність.

"У нас до того моменту закінчилася друга пара. Після неї у нас зазвичай велика перерва, коли ми зазвичай йдемо на обід. Я дійшов до корпусу з їдальнею, пройшов десь півкорпуса і почув дуже сильний хлопок. Я спочатку не звернув на нього уваги, пройшов ще трохи, зайшов до їдальні і тоді забіг туди хтось і крикнув, що стався вибух", - розповів студент Ілля.

Євген, бізнесмен з офісу неподалік від місця вибуху, розповів ВВС, що почувши вибух, вийшов на вулицю та викликав пожежну охорону. Він побачив людей, які розбігаються.

"Я чув, як мені здалося, такі мікровибухи, але потім мені пояснили, що це постріли", - каже чоловік.

За його словами, одна з постраждалих показала йому кульове поранення.

Він стверджує, що допомагав виносити поранених.

"Одна дівчинка 15-16 років, студентка (була серед поранених - Ред.), була з двома відірваними ногами. Я викликав пожежну охорону, і як я зрозумів зі слів диспетчера, вона ще була не в курсі: довго ще розпитувала, що, чого, як? Я кажу: "Негайно сюди швидку і негайно пожежних", - розповідає очевидець.

Шостий випадок стрілянини в навчальних закладах РФ з початку року

Якщо версія про те, що стрілянину влаштував студент підтвердиться, подія в Керчі стане вже шостим великим нападом в російських навчальних закладах з початку 2018 року.

- 10 травня 16-річний учень Барабинскої філії Новосибірського коледжу транспортних технологій ім. Луніна зайшов в клас з рушницею і вистрілив в іншого студента, після чого наклав на себе руки. В результаті інциденту постраждали три людини.
- 18 квітня 17-річний учень корекційного класу однієї зі шкіл Стерлитамака в Башкирії напав з ножем на однокласницю і вчительку. В результаті постраждала викладачка, двоє учнів і сам нападник.
- 21 березня в місті Шадринську в Курганської області учениця сьомого класу почала стріляти по однокласниках з пневматичного пістолета. Постраждали семеро людей.
- 19 січня дев’ятикласник з сокирою напав на учнів сьомого класу в школі селища Сосновий Бір в столиці Бурятії Улан-Уде. Потім за допомогою пляшки з запальною сумішшю він підпалив кабінет. Постраждали семеро людей.
- 15 січня двоє 16-річних підлітків з ножами напали на учнів четвертого класу в школі №127 в Пермі. 11 дітей і вчителька отримали ножові поранення.

Можливо теракт

Раніше Слідчий комітет Росії заявляв, що в Керчі стався теракт. За відповідною статтею порушили кримінальну справу.

На даний момент відомо про 13 загиблих і близько 50 поранених, більша частина з них - підлітки.

Як повідомляє відомство, вибуховий пристрій був начинений металевими предметами.

Перший заступник голови Росгвардіі Сєргєй Меліков заявив, що в кримському коледжі відбувся теракт.

"Підрозділи Росгвардіі в обсязі всього функціоналу виконують завдання з ліквідації наслідків скоєного терористичного акту", - цитує його "Интерфакс".

Перша версія - вибух газу

При цьому агентство "Крыминформ" раніше повідомляло, що в приміщенні стався вибух газу. Про це ж з посиланням на своє джерело повідомляв "Интерфакс".

На місце події прибула аварійно-газова служба.

Представник екстрених служб сказав "РИА Новости", що вибух стався в політехнічному технікумі по вулиці Войкова, будинок 1.

За цією адресою розташований Керченський політехнічний коледж.

До будівлі коледжу приїхали військові на БТРах, повідомляє місцеве видання "Керчь.ФМ".

Помічник начальника управління МНС Росії в окупованому Криму Володимир Іванов підтвердив, що за цією адресою в навчальному закладі "стався хлопок або вибух".

"Поки встановлюємо, що це було", - додав він.

Представник МНС Росії уточнив, що основні конструктивні елементи будівлі не порушені.

Коледж не газифікований, сказала "Интерфаксу" глава прес-служби "Крымгазсети" Юлія Максіменко.

"Деякі ЗМІ припускають, що це був вибух балонного скрапленого газу. Зі свого боку можемо сказати, що у нас немає договору на поставку такого газу з цим абонентом", - додала Максименко.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.