Росія виграє від рішення США вивести війська з Сирії, а от Україна може програти

Автор/джерело -  © Голос Америки 



Дата публiкацiї - 27.12.2018 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4031

В середині грудня президент США Дональд Трамп оголосив про виведення військ США з Сирії.

Це рішення Трампа стало об’єктом критики як респубілканців, так і демократів в Конгресі, а також стало одним з факторів, що спонукав міністра оборони США Джима Маттіса прискорити свій відхід у відставку.

Шестеро сенаторів, включаючи республіканців Тома Коттона, Ліндсі Грема, Марко Рубіо та Джоні Ернста підписали листа Трампу, закликаючи його переглянути своє рішення, щоб "зберегти довіру наших партнерів та союзників".

На рішення Трампа вивести війська з Сирії вплинула телефонна розмова з президентом Туреччини Таїпом Ердоганом 14 грудня, пише The Washington Post. Ердоган переконував Трампа, що ІДІЛ переможено і невідомо, чому США все ще підтримує сирійських курдів у війні проти ІДІЛ.

Низка аналітиків назвали Туреччину, Росію та Іран серед тих, хто виграє від рішення Трампа про виведення військ США з Сирії.

"Після років вдавання переговорів з дипломатичного рішення сирійської кризи з Вашингтоном, Путін може ігнорувати прохання посланців Трампа, адже США не матимуть військового долучення для підтримки дипломатії", - написала Вікторія Нуланд, керівник Центру нової американської безпеки США.

The New York Times також визначило Росію, як одну зі сторін, яка виграла від рішення США.

"Росія надала біля 5 000 військових і декілька десятків літаків на допомогу урядові Асада ... Росія також розширила свій вплив у Сирії протягом війни", - йдеться в статті The new York Times "Хто виграв і хто програв від рішення Трампа вивести сили з Сирії"

"Це справді допомагає росіянам, які отримали великий зиск на свої невеликі інвестиції до Сирії", - говорить Джон Альтерман, директор та дослідник американського аналітичного центру CSIS. "Вони заявляють про себе, як світового гравця в той час, як загальне уявлення було. Що дні слави Радянського Союзу вмерли і залишились в минулому", - додає дослідник в коментарі NYT.

А от Україна може програти від такої зміни політики. Виведення американських військ з Сирії – погана новина для України, вважає Аскольд Крушельницький.

"Рішення Трампа означає не лише послаблення здатності Вашингтона впливати на динаміку в Сирії, але і послаблює важливий важіль, який міг бути застосований по відношенню до поведінки Росії в інших місцях, включаючи Україну", - пише аналітик в статті для Kyiv Post.

"Путін у той час, коли Москва вже нагромаджує сили, що погрожують Україні – безсумнівно відчує свою здатність збільшити залякування та наростити агресію проти України", - додає аналітик.

Прихильники рішення Трампа вивести війська з Сирії вказують на те, що "яструби" часто ігнорують витратність та строки участі США в таких операціях. Про це, зокрема, пише дослідник The Atlantic Конор Рідерсдорф.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.