Загострення на фронті. Зеленський кличе Путіна, Меркель і Макрона на переговори

Автор/джерело -  © BBC 



Дата публiкацiї - 7.08.2019 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4155

Від початку доби 6 серпня у зоні проведення Операції об’єднаних сил внаслідок обстрілів загинули четверо українських військових.

Через таке загострення на Донбасі Володимир Зеленський закликає Ангелу Меркель, Еммануеля Макрона та Володимира Путіна провести Нормандські переговори.

Заява Міноборони України

"Із сумом повідомляємо, що внаслідок ворожих обстрілів сьогодні, за наявною інформацією, четверо наших героїв отримали поранення несумісні з життям", - повідомило у вівторок Міністерство оборони.

Там зазначили що усі загибелі є результатом "двох російсько-окупаційних обстрілів".

Перший із них було здійснено близько 1 години ночі по українських позиціях в селі Богданівка, що на Донеччині.

Другий обстріл був вчинений після 10 ранку поблизу Павлополя (Донецька область).

Впродовж останніх днів штаб ООС повідомляв про регулярне порушення режиму тиші з боку ворога - зокрема, із мінометів калібру 82 мм, застосування яких заборонене мінськими угодами.

Втрати української армії 6 серпня - одні з найбільших одномоментних втрат від початку президентства Володимира Зеленського.

Реакція Зеленського

Президент повідомив, що "хлібне перемир’я тривало 17 днів". "Сьогоднішній інцидент спрямований на підрив не тільки цього перемир’я, але й переговорного процесу в цілому", - написав він у своєму Facebook.

Він запевнив, що Україна "щиро хоче миру".

"Саме тому я закликаю лідерів країн-учасниць Нормандського переговорного формату - Еммануеля Макрона, Ангелу Меркель та Володимира Путіна - якомога швидше зібратися для відновлення перемовин", - написав президент України.

"Хлібне перемир’я"

Раніше повідомлялося, що з 21 липня у зоні бойових дій на Донбасі почався режим перемир’я по всій лінії зіткнення - про це сторони домовилися під час переговорів у Мінську.

"На виконання рішення ухваленого у Мінську під час засідання Тристоронньої контактної групи, з 00 годин 01 хвилин за київським часом 21 липня 2019 року уздовж всієї лінії розмежування в районі проведення ООС у Донецькій та Луганській областях встановлюється "режим тиші", що передбачає обопільне припинення ведення вогню з будь-яких видів озброєння", - йшлося у повідомленні штабу операції Об’єднаних сил.

При цьому у відомстві наголошували, що в разі порушення режиму тиші ворогом українська сторона відповідатиме на них "адекватно".

За 11 місяців минулого року бойові втрати української армії на Донбасі склали 110 бійців.

Ще 776 військовослужбовців були поранені у боях.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.