Скільки росіяни можуть винести? Експерти коментують падіння цін на нафту

Автор/джерело -  © Ірина Соломко, Оксана Бедратенко, Голос Америки 



Дата публiкацiї - 10.03.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4288

Падіння цін на нафту, що досягло майже 24% з минулого тижня, стало додатковим ударом для світових ринків, які останні кілька тижні переживали значні коливання.

Паралельно з цим падає і курс російського рубля та ціни на акції російських компаній на Лондонській фондовій біржі. Курс рубля по відношенню до долара на понеділок становив 74,84 (в п’ятницю – 68,5), євро – майже 86 рублів за євро (у п’ятницю - 80).

Серед компаній, чиї акції подешевшали: «Сбербанк» – на 26,3%, «Новатек» – на 25,4%, «Лукойл» – на 24,4%, «Роснефть» – на 22,5%, «Газпром нефть» – на 20,5%, «Магнит» – на 19,9%, ВТБ – на 18,5%, «Газпром» - на 18%, «Северсталь» – на 14,4%, НЛМК – на 13,5%, АФК «Система» – на 13%, «Норникель» – на 10,6%.

Причиною такого різкого падіння цін на нафту стало те, що 6 березня ОПЕК та Росія не змогли домовитися про додаткове скорочення видобутку нафти.

Істотне падіння цін на нафту змусило експертів дискутувати з приводу того, який вплив це матиме на економіку Росії.

Падіння цін на нафту матиме серйозний і тривалий вплив на російську економіку, переконаний дослідник Atlantic Council Андерс Аслунд.

"В 2008, коли нафтові ціни впали до 32 доларів за барель, російський фондових ринок впав на 80: в доларовому вимірі за півроку. Російський фондовий ринок так і не відновився після того удару, - пише дослідник в своєму дописі у Twitter, - падіння на 50% було б природнім.

В 2008 році, російський ВВП впав на 8%, і цього року ймовірне падіння на декілька відсотків… Так як за цінами на нафту як правило падає рубль, ВВП Росії в доларах ймовірно знизиться десь на трильйон доларів, що зменшить міжнародний вплив Росії. Залишається питання – скільки готові терпіти російські бідні люди. Кремль сам себе обіграв на Близькому Сході та на нафтових ринках".

З Аслундом не погоджується американський експерт з питань Росії Леонід Бершидський.

"Ми бачили точку зору про те, що "з цим рівнем цін Путін збанкрутує. Чорта з два!" – пише Бершидський на Twitter, вказуючи що Росія має валютні резерви обсягом 570 мільярдів доларів, більше, ніж 350 мільярдів доларів рік тому, а також все менше залежить від зовнішніх ринків.

"Путін планував це і готувався до цього. Він вдарив у найгірший час для США, саудитів та світової економіки загалом. Росія може винести економічний біль і звинуватити у цьому американців, арабів, коронавірус і Бог знає що", - додає аналітик.

Можливо ціни на нафту падатимуть і надалі, пише Bloomberg, зауважуючи, що як Росія так і Саудівська Аравія, не домовившись про зменшення обсягу продажу нафти, готові запропонувати ринкові дешеву нафту у масштабній ціновій війні, на тлі того, що коронавірус спричинив перше зменшення попиту на нафту з 2009 року.

Про те, хто першим не витримає у нафтовій війні Росії та Саудівської Аравії, йдеться у статті Reuters. Обидві країни мають більше 500 мільярдів доларів валютних резервів, але через те, що нафтові надходження складають більшу частку бюджету Саудівської Аравії у порівнянні до Росії, щоб зменшити вплив на державні фінанси, Саудівській Аравії потрібно буде швидше нарощувати продаж нафти.

В понеділок у Москві заявили, що вони можуть витримати ціну у 25-30 доларів за барель протягом 6-10 років, пише Reuters. Ріяд може витримати 30 доларів, згідно до повідомлень. Для економік обох країн, падіння цін на нафту стане відчутним ударом, зауважує видання.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.