СБУ розповіла, як спецслужби Білорусі вербують українців для шпигунства на свою користь

Автор/джерело -  © Олена Литвінова, Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 16.10.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4387

Служба безпеки України заявляє, що розкрила факти, коли спецслужби Білорусі намагалися “розкрутити” українських правих радикалів, щоб дискредитувати Україну на міжнародній арені.

Суд у Волинській області розглянув чергову справу про вербування українця спецслужбами Білорусі для отримання інформації про організацію охорони кордону в Ратнівському районі, що межує з Білоруссю.

У матеріалах кримінальної справи зазначається, що у лютому-березні 2019 року представник КГБ у Бресті завербував вихідця із села Самарське Ратнівського району Волинської області, який в цей час після розлучення з дружиною перебував у Бресті.

Слідчі мають ім’я білоруського співробітника КГБ, але він не розголошується в інтересах слідства. У матеріалах справи зазначається, що українець нібито письмово підтвердив свою згоду на співпрацю з білоруськими спецслужбами, але після повернення в Україну він добровільно повідомив Службу безпеки України про факт вербування та невиконання отриманого завдання. На цій підставі суд звільнив українця від кримінальної відповідальності.

Що говорить СБУ про роботу спецслужб Білорусі

Як повідомили "Свободі" в прес-центрі Служби безпеки України, спецслужби Білорусі не припинять вербування в 2020 році.

«Ця діяльність зосереджена на українсько-білоруському кордоні та проводиться серед контрабандистів та людей, які зазнали компрометуючої ситуації в Білорусі. Такі ситуації часто штучно створюються білоруськими правоохоронцями », - заявив речник прес-центру СБУ.

Крім того, за словами співрозмовника "Свободи", спецслужби Білорусі завжди вивчають громадян України, які відвідують Білорусь у складі офіційних делегацій, для ділових контактів або для відвідування родичів, з метою подальшого їх вербування.

«Поширеною практикою серед білоруських правоохоронців є захоплення та перетягування на територію Білорусі громадян України, які перебувають на нейтральній території між нашими державами. Надалі такі ситуації використовуються для допиту та в деяких випадках вербування українців », - пояснив представник прес-центру СБУ.

"З травня в Україні було виявлено низку фактів підбурювання агентами українських спецслужб українського правого середовища до дій, які можуть бути використані білоруською стороною для дискредитації України на міжнародній арені", - додали в Службі безпеки України.

Хто ще був завербований?

З 2016 року стало відомо щонайменше сім заяв про вербування українців білоруськими спецслужбами та ще кілька - російськими та польськими спецслужбами. В одному випадку громадянин України, завербований у Білорусі, навіть згадав ім’я свого білоруського куратора.

Після перших подібних історій прес-центр Служби безпеки України повідомив "Свободі", що такі факти фіксуються "майже систематично". Однак офіційно про них ніколи не повідомляється - про всіх їх стало відомо після публікації судових рішень про закриття кримінальних справ проти українців, які добровільно повідомили СБУ про їх вербування.

У січні 2020 року стало відомо, що в Україні вперше порушено кримінальну справу проти співробітника відділу розшуку Пінського прикордонного загону Державного прикордонного комітету Білорусі, який нібито завербував українських громадян.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.