У Молдові кажуть, що Росія висуває політичні умови постачання газу

Автор/джерело -  © Богдан Цюпин, Голос Америки 



Дата публiкацiї - 27.10.2021 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4615

Уряд Молдови оголосив надзвичайний стан на тлі зменшення постачання газу з Росії і в умовах неспроможності молдовської сторони укласти з російською компанією Газпром новий контракт на постачання газу після того як чинний вибіг у вересні.

Президентка Молдови Майя Санду відкидала заклики, щоб вона особисто їхала до Москви домовлятися про газопостачання і наполягала, що контракт мають укладати компанії

Речник Кремля Дмитрій Песков заявив 26 жовтня, що переговори сторін тривають і наполіг, що Газпром пропонує «вигідні» для Молдови ціни.

Газпром стверджує, що Молдова недоплатила за раніше наданий російський газ і погрожує повністю перекрити газопостачання, якщо не буде укладено новий контракт.

Але урядовці в Молдові, яка досі купувала 100% газу з Росії, заперечують російські твердження про заборгованість, кажуть про проблему ціни, а також стверджують, що росіяни висувають фактично політичні умови для нового контракту.

Газета Financial Times, посилаючись на двох неназваних «осіб поінформованих про переговори», пише, що представники Газпрому «сказали молдовським представникам, що ціна могла б бути нижчою, якби їхня країна була готова змінити свою угоду про вільну торгівлю з ЄС».

Газета додає, що «Газпром також хоче, щоб Молдова відклала впровадження правил ЄС щодо лібералізації і більшої конкуренції на ринках газу».

Російський президент Володимир Путін неодноразово заперечував, що Москва використовує газ як інструмент у міжнародній політиці.

В результаті виборів минулого року у Молдові уряд сформували сили, які наголошують на зближенні з Європейським Союзом.

Президентка Майя Санду стверджує, що майбутнє Молдови, однієї з найбідніших країн континенту з населенням приблизно 3 млн., пов’язане з Європою.

Проросійські молдовські партії звинувачують Санду і непоступливості і наполягають, що вона особисто мала поїхати до Москви на переговори про газ.

Молдовський міністр закордонних справ Ніку Попеску назвав «історичним» кроком закупівлю цього тижня мільйона кубометрів газу з Польщі.

«Ця пробна закупівля має на меті випробувати можливість імпорту газу з альтернативних джерел, щоб врівноважити низький тиск у газовій системі», - цитує заяву молдовського уряду агентство Reuters.

Певну роль у пом’якшенні кризи може відіграти нещодавно збудований новий газопровід, який сполучив Молдову з сусідньою Румунією.

Кишинів також звернулася по допомогу до Європейського Союзу і до України, яка також скаржиться, що Москви використовує газ як важіль тиску.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.