Уряд України готується віддати газопроводи

Автор/джерело -  © Анджей Кублік, Gazeta Wyborcza 



Дата публiкацiї - 5.12.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=509

"Нинішня українська влада готується віддати стратегічні газопроводи, і, щоб відвернути увагу від своїх дій, атакує помаранчевих", - б’є на сполох Олексій Івченко, колишній керівник паливного концерну "Нафтогаз".

ГТС України

Наприкінці минулого тижня генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти Івченка. Колишній керівник державного "Нафтогазу" часів помаранчевого уряду звинувачується в нанесенні збитків державі, зловживанні повноваженнями для досягнення особистої вигоди і вигоди інших осіб. Чого конкретно стосуються звинувачення - невідомо.

Із серпня, коли прем’єр-міністром України став Віктор Янукович, довгий час відомий своєю проросійською настроєністю, український прокуратура порушила вже 58 кримінальних справ у зв’язку з передбачуваними зловживаннями в "Нафтогазі" під час, коли при владі знаходилися помаранчеві.

Івченко, якого захищає депутатська недоторканність, говорить, що не боїться слідства, оскільки не порушував закону. Він стверджує, що атаки на помаранчевих повинні відвернути увагу суспільства від дій нинішньої влади, що загрожують енергетичній безпеці України. "Вони віддають систему українських газопроводів", - звинувачує Івченко. Він сказав, що міністр енергетики Юрій Бойко доручив приналежній "Нафтогазу" компанії "Укртрансгаз", що обслуговує транзитні газопроводи, витратити більше $900 млн. на придбання з технологічною метою 7 млрд. кубічних метрів імпортного газу. В "Укртрансгазу" таких грошей нема, так що напевно він одержить газ у кредит. "Ви побачите, що через кілька місяців російські ЗМІ і наша п’ята колона в парламенті піднімуть шум на всю Європу, що Україна не платить за технологічний газ", - говорив журналістам Івченко. Він припускає, що скандал, пов’язаний з цим, буде приводом для того, щоб віддати газопроводи і при цьому уникнути зриву постачань сировини для Європи.

Єдиним імпортером газу в Україну є швейцарська компанія "РосУкрЕнерго", головним акціонером якої є "Газпром". Російські концерн вже багато років намагається одержати контроль над українськими газопроводами. Через них проходить 80% газу, експортованого Росією в Західну Європу.

У перші дні після свого вступу на посаду прем’єр-міністра Віктор Янукович виключав, що Україна може віддати газопроводи. Але в останні тижні представники українського уряду всі частіше повертаються до ідеї передачі газопроводів консорціумові за участю "Газпрому" і німецького концерну E.ON. Угоду про це уклали в 2002 р. у Санкт-Петербурзі тодішній президент України Леонід Кучма з президентом Росії Володимир Путіном і канцлером Німеччини Герхардом Шредером. Але відтоді консорціум так і не почав свою діяльність.

"Це може відбутися в другій половині 2007 р.", - недавно заявив Сергій Герман, директор департаменту міжнародного співробітництва в українському міністерстві енергетики. На той час, як вважає Герман, завершаться уже відновлені переговори між Києвом і Москвою про створення консорціуму. Лише після закінчення переговорів між Україною і Росією почнуться переговори про участь у консорціумі Німеччини.

Нинішня київська влада давала підстави припускати, що віддасть газопроводи, пояснюючи це заборгованістю енергетичних компаній. Відразу після приходу до влади, міністри уряду Януковича в чорних фарбах представляли фінансове становище "Нафтогазу", затверджуючи, що фірмі грозить банкрутство. На початку жовтня на балансі "Нафтогазу" було вже $1,8 млрд. кредиту, а найближчим часом концерн позичить ще $550 млн. у банку Credit Suisse First Boston. У листопаді уряд України вирішив також знизити ціни на газ для індивідуальних споживачів, зменшуючи тим самим доходи компанії. У "Нафтогазу", який заробляє все менше й оплачує зростаючі борги, можуть виникнути проблеми з інвестиціями в модернізацію газопроводів. Після "помаранчевої революції" Deutsche Bank відкрив для українського концерну кредитну лінію для інвестицій у 2 млрд. євро. З цього минулого використані 400 млн. євро. Однак минулою зимою, під час газового конфлікту Росії з Україною, німецький банк відмовив у кредитній лінії, а уже виданий борг продав "Газпрому".

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.