Камінський: Україні бракує єдиної зовнішньої політики

Автор/джерело -  © Ірина Сомер, ВВС, Брюссель 



Дата публiкацiї - 21.02.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=653

П’ятого березня Україна та Європейський Союз офіційно розпочнуть роботу над новою посиленою угодою щодо співпраці Києва та Брюсселю, де єдиним каменем спотикання при обговоренні мандату Європейської комісії на цих переговорах був пункт стосовно надання Києву європейської перспективи.

В остаточному варіанті цього документу, який був затверджений Радою ЄС, цей пункт відсутній.

Але не виключено, що законодавчий орган Європейського Союзу – Європейський парламент, зможе внести свої корективи у це питання, а саме – включить у нову угоду між Києвом та Брюсселем слова про можливість бути у майбутньому членом Європейського Співтовариства.

Саме над цим зараз працює доповідач, член Європейського парламенту Міхал Камінський, про що він розповів нашому кореспонденту у Брюсселі Ірині Сомер.

ВВС: Яку підтримку в Європейському парламенті зможе знайти пункт стосовно надання Україні перспективи членства в Європейському Союзі?

Міхал Камінський: Я сподіваюсь, що більшість євро депутатів підтримають формулювання про майбутній вступ, звичайно – майбутній вступ. Ми не будемо визначати дату, тому що це дуже складне на сьогодні питання. Це дуже складне питання, тому що є проблеми, які необхідно вирішувати. Україна повинна виконати своє домашнє завдання. Але все одно, ми повинні відчинити ці двері. Вони, на мою думку, сьогодні зачинені. Ми, Європейський парламент, у якого є сила, щоб ці двері відчинити. Звичайно, потім це буде завданням як української, так і європейської сторін, щоб важко працювати, аби через ці двері увійти. Але їх потрібно відчинити, і я думаю, цей звіт буде відчиненням дверей для України, а потім ще перед нами – довгий шлях. Але я сподіваюсь, що якщо для цього процесу буде підтримка в Україні, а я сподіваюсь, що вона буде, тому що я дуже часто зустрічаюся в Україні з українцями, я завжди говорю, аби подивилися на Польщу, прибалтійські країни, де жити стало краще після вступу до Європейського Союзу. Це – єдиний шанс.

ВВС: Чому ви впевнені, що депутати підтримають таку пропозицію?

Міхал Камінський: Я думаю, що шанс є, тому що Україна має багато друзів у цьому парламенті, є люди, які точно розуміють всі складнощі української політики, і вони також розуміють, що якщо ми сьогодні приймаємо Туреччину, - ми вже сказали, що запрошуємо Туреччину до ЄС, для мене абсолютно нелогічно, що ми не запрошуємо Україну до ЄС. Я думаю, що Україна – справжня європейська держава. І треба, і це – наше завдання, наш моральний борг перед українським народом, щоб сказати це ясно та відкрито. Україна повинна бути в майбутньому членом ЄС. Звичайно, я реальний політик, і не хочу нікого обманювати, що Україна буде через два роки членом ЄС. Звичайно – не буде. Але найголовніше, щоб відчинити ці двері, щоб показати, що є шанс, що є шлях до Європи, і він відчинений.

ВВС: Чи може внутрішньополітична ситуація в Україні вплинути на хід дискусії щодо цього питання в Європейському парламенті?

Міхал Камінський: Моя позиція в Європейському парламенті така, що те, що відбувається в Україні – це все нормально, це демократія, у якої є свої моменти. Конфлікти є навіть у Франції, Польщі, Німеччини. Але з іншого боку, якщо відверто, я побоююсь одного, - я побоююсь того, що немає єдиної зовнішньої політики в Україні. Я хочу сказати про це відверто, особливо українським політикам. Це робить ситуацію складною для нас, для тих, хто хоче працювати на Україну в Європейському парламенті. Я про це відверто кажу – я хочу працювати на Україну, але тільки потребую допомоги з української сторони. Але якщо йде один месідж від Президента, що ми хочемо до Європи, хочемо до НАТО, а потім йде інший месідж від прем’єра, який абсолютно суперечить тому, що говорить Президент, це, вибачте, не серйозно. Найголовніше для української сторони – це мати єдиний голос стосовно зовнішньої політики. Якщо цього голосу немає – це є великою проблемою для відносин між Україною та Європейським Союзом.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.