Американці ставлять на Лазаренка

Автор/джерело -  © Ірина Кожухар 



Дата публiкацiї - 16.06.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=823

Колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко може найближчим часом повернутися на Батьківщину і взяти участь в дострокових парламентських виборах.

Цю новину в Києві обговорюють в контексті зміни передвиборних розкладів. Показово, що на цьому тижні в будівлі Кабінету міністрів знову з'явився портрет опального політика. Табу на ім’я Лазаренка існувало з 1999 року, коли екс-прем'єр виступив проти Президента Леоніда Кучми, після чого був арештований в США з подачі української Генпрокуратури.

Суд Північного округу Каліфорнія винесе вердикт в справі Лазаренка вчервні-липні, повідомили українські агентства. Інформований юрист підтвердив «НГ», що сторона захисту готує спростування останніх двох пунктів звинувачення проти екс-прем'єра.

У травні 2005 року американський суд зняв 15 з 29 пунктів. А на підставі тих, що залишилися в серпні 2006 року ухвалив вирок, проте його виконання було відкладене: суд дав можливість захисту Лазаренка зібрати і надати документи, які спростують звинувачення, які висунула проти політика українська Генпрокуратура.

Оскільки Україна підписала міжнародну конвенцію, згідно якої скасована практика підтвердження і легалізації на її території вироків судів інших держав, то у разі виправдання в США, Лазаренка не можна притягати до відповідальності за тими ж пунктами звинувачення на батьківщині, пояснив «НГ» представник відомої української юридичної компанії.

Два тижні тому однопартійці Лазаренко звернулися в Генпрокуратуру з вимогою закрити незаконно збуджені кримінальні справи проти їх лідера. Проте у зв'язку із зміною генпрокурора це питання на Україні поки не розглядалося. «До кінця літа Лазаренко швидше за все буде виправданий», – сказав «НГ» інформований юрист. За його словами, в цьому в першу чергу зацікавлена американська сторона: «Справа українського опозиціонера стала прецедентом в США – тепер в окружних судах Флориди зареєстровано більше двох десятків позовів приватних юридичних фірм проти кубинських опозиціонерів, що отримали в США політичний притулок. З точки зору Вашингтону, існує велика небезпека, що за позовами, підготовленими, наприклад, за дорученням режиму Кастро, американські суди вимушені будуть, керуючись прецедентом справи Лазаренка, ухвалювати звинувачувальні вироки проти тих, хто бореться за встановлення демократії в своїй країні. Це нонсенс!».

Українські експерти припускають, що другим мотивом зацікавленості США в поверненні Лазаренка на Батьківщину може бути спроба вплинути на події в Україні. Директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна Костянтин Бондаренко відзначив: «Все залежить від того, в яку гру і з ким Лазаренко почне грати. У одному з недавніх інтерв'ю він заявив, що його партія «Громада» обов'язково піде на дострокові парламентські вибори і що її союз буде «достатньо цікавим і несподіваним». Потрібно дочекатися цього сюрпризу».

Керівник центру політологічних досліджень «Пента» Володимир Фесенко відзначив, що самостійно «Громада» не зможе подолати прохідний бар'єр до парламенту, але в співпраці з нею зацікавлені ті сили, які сподіваються за допомогою Лазаренка потіснити трійку лідерів – партії Ющенка, Тимошенко, Януковича. «Лазаренко багато що про багато кого в Україні знає, за ним закріпилася слава утримувача секретів і схем», – додав експерт. На його думку, ця інформація може виявитися бомбою, закладеною під рейтинг багатьох відомих політиків.

Депутат з «Нашої України» стверджує, що проти повернення Лазаренка активно виступають тільки Компартія і Соцпартія. Він додав, що має в своєму розпорядженні інформацію про те, що це питання розглядалося днями під час зустрічі нинішнього голови Верховної Ради Олександра Мороза з екс-послом США на Україні Уїльямом Міллером.

Нагадаємо, в березні 2006 року Центрвиборчком відмовив в реєстрації опальному політикові, який очолив передвиборний список Блоку Лазаренка. Екс-прем'єр за підтримки представника ОБСЄ звернувся до Європейського суду з прав людини з позовом, в якому вказав, що він не міг останні 5 років мешкати в Україні із-за політичних переслідувань. В даний час позов Лазаренка ще не розглянутий. Вашингтон може прискорити справу, щоб на початок передвиборної кампанії лідер «Громади» повернувся в Україну переможцем і, можливо, лідером політичної сили, яка стане золотою серединою між помаранчевими і партією Регіонів, припускають експерти.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.