Україна вже не тоталітарна, але ще - не демократична

Автор/джерело -  © Леся Юрченко, DW 



Дата публiкацiї - 30.09.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=894

Передвиборна кампанія в Україні виявилася спокійнішою, ніж події, що призвели до позачергових виборів. Водночас вона показала, що Україна ще не має добре діючої демократії, вважають німецькі експерти.

Коли після бурхливих подій з кількома указами президента, зверненнями до Конституційного суду, і ледь не початком застосування сили таки вдалося встановити дату дострокових виборів до Верховної Ради, серед експертів як в Україні, так і на Заході, переважали думки про те, що нові вибори навряд чи заподіють радикальні зміни в українській політичній ситуації. Щоправда, як зазначає експерт Мюнхенського Центру прикладних політичних досліджень Іріс Кемпе, самі учасники передвиборної кампанії намагалися сигналізувати, що розпочато прорив у напрямку до стабільності й консолідації урядової системи. Утім, підбиваючи попередні підсумки виборчих перегонів, доводиться визнати, що так не сталося, каже німецький політолог:

„Як і раніше, немає партій, які були б чимось більшим, ніж угрупованнями навколо певних осіб, залежними до того ж від перемінливої волі олігархів, які, своєю чергою, використовують передвиборну боротьбу у власних інтересах. Про сам зміст кампанії говорити важко. Загалом ішлося більше про осіб, а не про зміст”.

Гасла замість змісту

На думку Іріс Кемпе, передвиборна кампанія показала, що Україна ще істотно віддалена від функціонуючою демократії. Хоча, з іншого боку, вдалося продемонструвати, що Україна вже досягла більшого прогресу на цьому терені, ніж сусідні з нею Білорусь чи Росія. Адже, аргументує політолог з Мюнхена, в ході української передвиборної кампанії кожен може висловити свою думку, і в ній беруть участь більше, ніж одна партія. Загалом ситуація, що складається нині – типова для країни, що переживає період глибокої трансформації, і від неї не можна очікувати швидких успіхів, переконана Іріс Кемпе. Вона висловлю жаль, що політичні сили в Україні не скористалися нагодою наповнити передвиборну кампанію конкретним змістом і вказати на перспективи вирішення нагальних проблем:

„Україна знаходиться в тунелі. Справи в її населення не змінилися на краще. Якою має бути перспектива? Як має проходити економічна трансформація? Як боротися з корупцією? Як вирішувати соціальні проблеми? Фактично, в результаті, у передвиборній програмі випливла тільки тема про премії за народження дітей. До того ж, ніхто не знає, як фінансувати ці обіцянки. Далі – питання зовнішньополітичної орієнтації, з яким слід дуже обережно обходитися. Відсутня була й тема, який саме урядовий колектив правитиме в країні? Тобто, не йшлося конкретні теми, які важливі для трансформації в Україні”.

На відсутності конкретних змістів у виборчих перегонах наголошує і політолог Берлінського наукового центру соціальних досліджень Ганс-Дітер Клінґеманн. Перебуваючи в Україні, він був приємно вражений тим, що передвиборна кампанія проходила спокійно й відповідала більшості основних критеріїв, які висуваються до чесних демократичних виборів.

Порушень не буде, а конституційна реформа знову нагадає про себе

Німецькі експерти не очікують від голосування в неділю значних порушень чи пак масштабних фальсифікацій. Найбільші проблеми почнуться після виборів. Адже яким би не був результат, раніше чи пізніше постане необхідність створення урядової коаліції, що знову приведе до проблеми з конституційною реформою. Говорить Ганс-Дітер Клінґеманн:

„Це означає – чітке розмежування повноважень між президентом і парламентом. Новообраним парламентарям знову доведеться мати справу із заплутаною конституційною ситуацією. Тобто, вони вкотре займатимуться розподілом повноважень замість того, щоб присвятити увагу проблемам України”.

У те, що вибори зможуть змінити на краще ситуацію в країні, сумнівають і українські громадяни. На думку Іріс Кемпе, вибори вже не мають для населення такого важливого значення, як раніше. Багато виборців просто незадоволені й роздратовані діями політиків. Гасла, з якими політичні сили проводили передвиборну кампанію, навряд чи когось з українців особливо вразили, каже мюнхенський політолог. Утім, додає вона, це не означає, що люди масово проігнорують голосування в неділю. Навпаки, активність виборців очевидно буде на належному рівні.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.