Ділитимемо мандати або Україну?

Автор/джерело -  © Яніна Соколовськая (Київ), Анатолій Максимов 



Дата публiкацiї - 8.10.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=899

Новий український парламент, обраний 30 вересня, може не зібратися на своє перше засідання. Партія регіонів, що отримала 34,37 відсотка голосів, погрожує спровокувати розпуск Верховної Ради. А значить, країну, що тільки-но проголосувала, чекають повторні позачергові вибори. Ситуація доходить до повного абсурду.

"Регіони" обнародували план, згідно якому їхні депутати відмовляться приймати Присягу і отримувати мандати. Таким чином Рада недорахується 176 парламентаріїв з 450. Це позбавить парламент кворуму, який, згідно Конституції, складає 300 нардепів. Парламент стане недієздатним, а отже, підлягатиме переобранню. Для Віктора Ющенка це катастрофічний сценарій. Опоненти отримають всі підстави звинуватити Президента в тому, що він довів країну до хаосу. Втім, "регіонали" готові на компроміс із розділу держави. Від нього вимагається лише одне — запросити в урядову коаліцію партію, що виграла вибори. Якщо цього не відбудеться, якщо всю владу в країні поділять два "помаранчеві" блоки, Україну чекає нова криза. Фактично "регіонали" ставлять Президента перед вибором. Або велика коаліція, в якій будуть представлені як західні, так і східні регіони, або розкол країни.

У вівторок до Москви прилетить лідер Партії регіонів, прем'єр-міністр Віктор Янукович. Він обговорюватиме борг України за газ (по російських оцінках, він складає 1,3 мільярда доларів) і спробує домовитися про збереження колишньої ціни — 130 доларів за тисячу кубометрів. Напевно, мова зайде і про політичну ситуацію на Україні.

Якщо Партія регіонів доб'ється розпуску Ради, Янукович отримає додатковий рік прем'єрства. Згідно українському законодавству, інтервал між достроковими виборами повинен бути не менше 12 місяців. Якщо новообрана Рада 6-го скликання не вступить в свої права, легітимною виявиться попередня, 5-а, керована спікером Олександром Морозом і контрольована союзниками Януковича.

Коаліція під управлінням Партії регіонів за рік цілком може сформувати конституційну більшість (300 голосів) і вирішити основні політичні питання: перетворити Україну на парламентську республіку, ліквідовувати інститут Президентства і привласнити російській мові державний статус. Саме ці "стратегічні пункти" значаться в програмах учасників коаліції 5-го скликання — Партії регіонів, соціалістів і комуністів.

Для того, щоб забезпечити реалізацію цього сценарію, до Києва стягуються прихильники "регіонів" — причому як з східних областей України, так і із західних. Одягнені в сині плащі, вони пікетують будівлю парламенту. Їхнє гасло — "коаліція буде широкою або ніякою". Під "широкою" більшістю мається на увазі союз Партії регіонів з пропрезидентським блоком "Наша Україна — Народна самооборона".

Ющенко ж заявляє, що коаліція повинна бути "демократичною" — тобто об'єднувати соратників Президента і Блок Юлії Тимошенко. Партії регіонів відведена роль "головної опозиційної сили".

"Регіоналів" така перспектива, природно, не влаштовує. "Ми перемогли на виборах і в опозицію не підемо, — заявив "Ізвєстіям" радник Януковича Тарас Чорновіл. — Ця роль більше підходить Блоку Юлії Тимошенко".

Сама ж Юлія завірила "Ізвєстія", що її не турбує намір "голубих" відмовитися від мандатів: "Якщо вони позбавлять влади Раду, ми підемо на нові вибори. І виграємо їх. А "регіони" отримають в два рази менше голосів, чим їм дісталося 30 вересня".

До речі, спровокувати розпуск Ради здатний і Блок Тимошенко, що також отримав більше 150 мандатів. Якщо Юлії не запропонують очолити уряд, її соратники теж можуть відмовитися від мандатів.

Шантажуючи Україну перспективою нових дострокових виборів, Партія регіонів і Блок Тимошенко ведуть бій за прем'єрствування. Що не дивно. Згідно конституційній реформі, головна людина на Україні — саме прем'єр, а не Президент.

Ющенко обіцяє представити Тимошенко на пост прем'єра, якщо вона зуміє домовитися з Партією регіонів про "мирний відхід в опозицію". Але ця місія для Юлії нездійсннена. Деякі політологи вважають, що Президент свідомо ставить перед Тимошенко нереальні завдання. Якщо Юлія з нею не впорається, з'явиться привід шукати нову кандидатуру на пост глави уряду. А як показує досвід останнім часом, Ющенку простіше домовитися з прем'єром Януковичем, ніж з колишнім соратником Юлією Тимошенко.

Переклад “Аратта-Україна”

 

Коментар від головного редактора “Аратти”.

Як бачимо, у Москві ніхто не приховує бажання й надалі тримати на чолі уряду маріонеткову команду Януковича. І заради цього – організована масована пропагандистська атака на гаранта. Бо на український народ московським бонзам начхати. І тут в хід йдуть найдешевші і найпримітивніші пропагандистські прийоми, розраховані на правове невігластво російського загалу.

Прийом перший. Партія Регіонів ніколи не заявляла офіційно, що складе депутатські повноваження чи відмовиться приймати Присягу. Таку думку публічно висловлювали окремі кандидати у народні депутати, зокрема Богословська, Шуфрич та Чорновіл. Більш того, за словами Ганни Герман, подібного питання на Політраді партії не ставилося й не розглядалося. Отже, точка зору окремих кандидатів у нардепи, які ще не набули повноважень, чомусь у Москві подається, як позиція ПР, більш того, як цілий план. Виникає лише одне питання: чий насправді це план, Кремля чи регіоналів?

Прийом другий. Теза про те, що нібито у разі, якщо ПР чи БЮТ відмовляться від Присяги чи згодом складуть повноваження, автоматично набуде повноважень парламент попереднього скликання на чолі із Морозом. Аргументація: мовляв Конституція України прямо забороняє дострокові вибори впродовж одного календарного року. Як на нас, то це або примітивний пропагандистський прийом, або повне незнання Конституції України.

По-перше. Верховна Рада України попереднього скликання достроково припинила повноваження у зв’язку із складенням повноважень більш ніж 150 депутатами. Цей випадок ніяк не описується діючою Конституцією, а описаний у вердикті Конституційного Суду. Добровільне складення повноважень народними депутатами та обнуління списків кандидатів у народні депутати є дією незворотною. Тобто, втрата дієздатності парламентом відбулася не у випадках, прямо описаних статтею 90 Конституції, а як наслідок втрати кворуму для прийняття рішень та відкриття пленарних засідань сесій.

По-друге. Норма ст..90 частини 3 Конституції говорить: «Повноваження Верховної Ради України, що обрана на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради України попереднього скликання, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання». Диспозиція цієї статті наголошує, що: процедура набуття повноважень кандидатом у народні депутати повинна бути доконаною, тобто – кандидат у нардепи, окрім рішення ЦВК про обрання, має прийняти Присягу. Отже, якщо згідно з «планом» регіоналів, оприлюдненим у російських «Ізвєстіях», вони відмовляться приймати Присягу, це означатиме недоконаність процедури набуття повноважень, а відтак – визнання виборів такими, що не відбулися. Конституція України не передбачає депутатський мандат, як обов’язок громадянина, а виключно – в якості зворотного права, отже громадянин, обраний до парламенту має право відмовитися від делегованого йому представництва у будь-який час, в тому числі – не приймати Присягу. Зрозуміло, відмова від неї 150 і більше кандидатів у народні депутати – суттєво змінює результат таємного голосування, що автоматично вимагає від ЦВК відповідного рішення про переголосування або визнання виборів такими, що не відбулися.

У випадку, якщо складення повноважень нардепами, які визнані легітимними відбудеться і кількісно ця цифра перевищить 150 – наступає ситуація недієздатності парламенту з-за відсутності кворуму. Ця ситуація не відображена у ст.. 90 Конституції, але очевидно вимагає лише одного рішення – про повторні дострокові вибори, оскільки механізм довиборів чинною Конституцією не передбачається.

І останнє. Партія Регіонів, зрозуміло, може вдатися до радикальних кроків – це абсолютне право її членів, які претендували на мандат народної довіри. Проте, причина, з-за якої вони нібито планують здійснити такий крок – надто очевидна і до інтересів виборців не має жодного стосунку. Причина зрозуміла – дерибан портфелів задля свого шкурного інтересу та реалізації матеріальних зазіхань спонсорів.

І у зв’язку із таким кроком, якщо він відбудеться можна сміливо прогнозувати – Януковича і його товаришів чекатиме доля Мороза. Врешті, здається, більшість громадян із вдячністю сприйме їхню поразку, бо одними дерибанщиками суспільного майна поменшає.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.