У Москві “списали” РУЕ, але дешевий газ - це облуда

Автор/джерело -  © Андрій Кравець, ВВС 



Дата публiкацiї - 15.02.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=976

Проблема взаємин України і Росії у газопостачанні цікавить не тільки українців. Нові домовленості Ющенка-Путіна одна із топ-тем західних медіа. Тим часом, більшість російських експертів назвали газові домовленості між Києвом та Москвою перемогою України.

Але чи це дійсно так? Андрій Кравець розмовляв із радником американського уряду з енергетичних питань Романом Купчинським, і насамперед запитав, чи він це вважає перемогою Києва?

Роман Купчинський: Я б не сказав, що це перемога однієї чи другої сторони. Це просто дуже прагматичний підхід був з боку “Газпрому” – позбутися з РосУкрЕнерго Дмитра Фірташа і його співвласника Івана Фурсіна зі схеми.

Бі-Бі-Сі: Все ж таки говорили, що цього вимагала більше українська сторона, про це говорила зокрема Юлія Тимошенко. Можливо, вона отримала якусь перемогу?

Роман Купчинський: Може, в певній мірі, але я вважаю, що “Газпром” сам хотів вже позбутися схеми з простої причини – “Газпром” хоче якомога швидше ввійти на Нью-Йоркську біржу. А щоб ввійти у цю біржу, він мусить пройти певну перевірку. Від жовтня минулого року Дмітрій Медведєв говорив, що треба вже здихатися незрозумілого посередника. Так що це було в їхньому інтересі, я включаю до цього і арешт Семена Могилевича в Москві нещодавно – це все одна лінія йшла.

Бі-Бі-Сі: А коли вже буде усунуто компанію РосУкрЕнерго, на вашу думку?

Роман Купчинський: Я думаю, зараз технічні питання переписування контрактів: юридично розв’язати існуючу стару фірму і перейти до нової співпраці, створити нову фірму і т.д. Я думаю, що це буде місяць-півтора, не більше. Єдине, що може бути – Фірташ, можливо, буде намагатися через європейські суди оскаржити розв’язання РосУкрЕнерго.

Бі-Бі-Сі: На вашу думку, пане Романе, якою буде нова схема, і чи вона дійсно змінить ситуацію? Адже досить часто закидали, що оці газові угоди, газові схеми були такими складними. А от нова схема, чи вона дійсно змінить ситуацію, і якою вона буде?

Роман Купчинський: Вона не змінить ситуацію, вона буде більш прозорою, звичайно, будуть виключені всі непрозорі схеми. Але вона не змінить ситуацію в основному, бо в України, я передбачаю, за пів року ще раз виникне питання боргів перед “Газпромом”. Чому? Бо внутрішньо українська ціна для споживачів, як домашніх, так і промислових споживачів в Україні є абсурдно низькою. Не можна купувати газ за 170 доларів за 1000 кубічних метрів і продавати домашньому споживачу за 33 долари за 1000 кубічних метрів. А промисловцям – за 141 долар. Це абсурд. І ніхто в Україні не збирається міняти цю схему, ці ціни. Це просто є субсидія для української економіки, коли в Європі середня ціна споживачам на 1000 кубічних метрів – 540 доларів, а в Україні – 33. Це дешевше, ніж у Росії.

Бі-Бі-Сі: Чому тоді ціни не піднімають для споживачів, приватних чи промислових?

Роман Купчинський: Не підвищують їх, все так побудовано, що от, давайте нам найдешевшу ціну. Як довго це можна так тримати? Я тут розумію “Газпром”, звичайно, що скільки можна давати Україні низьку ціну. Правда, це не є газпромівська ціна, ціна є середньоазіатського газу, туркменського і т.д., там ціна твориться. А Україна наполягала на тому, щоб цю ціну тримати. Тепер Туркменістан буде підвищувати свою ціну, це ясно, так само, як і узбеки, і Україна повинна звикнути до того, що вона має платити. Вона не може далі кидати субсидії для промислових комплексів.

Бі-Бі-Сі: То ви очікуєте, що ціни для споживачів в середині України також будуть підніматися, так?

Роман Купчинський: Якщо буде політична воля це зробити. Досі не було такої політичної волі ані з боку Ющенка, ані з боку Януковича, Кучми і всіх інших.

Бі-Бі-Сі: В чому взагалі був сенс оцього посередника РосУкрЕнерго впродовж уже більше як 2 роки? Чому не виходили на пряму, так як хочуть зробити зараз?

Роман Купчинський: По-перше, там були домовленості незрозумілі між Кучмою і Путіним, коли вони це творили у 2004-му році. Там також була роль “Газпромбанку”. Також зовсім незрозуміло, чому “Газпромбанк” увійшов у ту схему, бо Райффайзенбанк ніякої ролі практично не відігравав у РосУкрЕнерго. Це була в основному корупційна схема. Вона тривала довго, бо гроші були колосальні. Так що схема була нікому не зрозуміла. Я думаю навіть, що самі росіяни заплуталися в тому всьому.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.