Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Підземні ходи Черкащини

Музеї та заповідники 61868 переглядів

Опубліковано - 2.04.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Як ми дбаємо про ці безцінні пам’ятки історії Черкащини? Фото: Олександр СЛЄПЦОВСЬКИЙ.
Як ми дбаємо про ці безцінні пам’ятки історії Черкащини? Фото: Олександр СЛЄПЦОВСЬКИЙ.
Підземні ходи – це, так би мовити, матеріалізована історія нашої Вітчизни, унікальні пам’ятки, дослідження яких дасть змогу глибше зрозуміти складні процеси, що відбувалися на теренах нашого краю та визначали його майбутнє.

На мій погляд, газета “Прес-Центр” цілком обґрунтовано й своєчасно порушила питання про збереження унікальних підземель у історичному центрі Сміли. Воно й не дивно, адже обов’язок кожного свідомого громадянина – бити на сполох при будь-якій спробі недолугого чиновництва розправитися із безцінними пам’ятками на підставі власного суб’єктивного судження. Прикро, що знищити безцінну історичну спадщину минулого Сміли збираються ті особи, яких держава покликала оберігати такі пам’ятки.

Але ситуація зі смілянськими підземеллями змушує замислитися і над іншими підземними ходами, що розташовані на Черкащині. Прикро, але з ними справи не кращі, ніж зі смілянськими, хоча вони могли б по праву стати цікавинкою туристичних маршрутів не лише для українських мандрівників, але і для європейських.

Наприклад, на Канівщині розташовані одні з найдавніших підземних ходів в Україні. У княжі часи єдиним порятунком від кочовиків були для населення катакомби. Напрочуд правдивою виявилася легенда про чотири підземні ходи, що починалися під Успенським собором (ХІІ ст.). Цілком імовірно, що одна з галерей тягнеться попід старим руслом Дніпра аж до лівого берега, друга – до Яблунівського лісу, третя – до гори Московки, а четверта – до підземної церкви, споруди, значно старшої, ніж наземна Георгіївська, і такої самої за розмірами. Чимало підземних ходів під Каневом – справа рук козаків. Підземелля Канева і околиць багатоярусні: верхні розташовані на глибині 3-4 м, нижні – 9 м або й глибше.

Багата на підземні ходи й Чигиринщина. Нині в околицях Мотронинського монастиря можна натрапити на численні печери – як "свіжі", так і викопані двісті-триста років тому. Переповідають, що перші з них викопані Антонієм – тим самим, що уславився в цій царині, створюючи печерні монастирі у Києві та Чернігові. Деякі дослідники переконані, що загальна довжина мотронинських ходів вимірюється сотнями кілометрів, адже мережа їх дуже розгалужена, і пролягають вони до інших городищ у Чигиринському, Кам’янському районах і навіть Олександрівському, що на Кіровоградщині.

Хто і коли викопав уманські печери – так само незрозуміло, як і навіщо. Появу більшості з них дехто приписує кріпакам Станіслава Потоцького, які таким чином нібито намагалися сховати скарби свого пана. За іншою версією, цими ходами у XVII ст. до козацької фортеці доправляли провіант і воду, оскільки козаки звели укріплення на гранітній скелі і самотужки дістати воду з криниці не могли. Уманські підземелля відіграли велику роль під час Коліївщини у 1768 р. Саме тому й досі печери називають гонтівськими.

На жаль, жодна з вищеназваних пам’яток історії та культури нашого краю сьогодні не вивчається цілеспрямовано. Але цілком імовірно, що, дослідивши підземелля Черкащини, вдалося б знайти відповідь на безліч запитань, відтворити цілісну картину історії краю. Дбайливе, уважне, осмислене ставлення до унікальних підземель Черкащини беззаперечно буде сприяти відродженню історичної пам’яті, дасть поштовх краєзнавчому руху, створенню нових музеїв, заповідників, туристичних маршрутів, виданню нової літератури.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Музеї та заповідники»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Є речі, котрі неможливо пояснити. Є голос, що керує нами...”
Микола Гоголь

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.