Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Туристам найважче знайти туалет

Туризм і подорожі 73402 перегляди

Опубліковано - 9.11.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Громадський туалет на проспекті Свободи у Львові єдиний має вказівники. Сюди екскурсоводи не соромляться водити туристів (фото: Ігор ХОМИЧ)
Громадський туалет на проспекті Свободи у Львові єдиний має вказівники. Сюди екскурсоводи не соромляться водити туристів (фото: Ігор ХОМИЧ)
Адекватно і комфортно відгукнутися на заклик природи туристу в незнайомому місті буває досить важко...

”У нас немає комунального туалету, всі в оренді, — каже Олександр Дерев’янко, 38 років, заступник міського голови Івано-Франківська. — Туалетів бракує. На будівництво нових грошей у бюджеті не передбачено”.

В Івано-Франківську працюють шість громадських вбиралень. Усі в центрі міста. Один на Вічевому майдані, два в парку Шевченка, два на центральному ринку та один на залізничному вокзалі. Лише два працюють до 22.00, решта зачиняються о 18.00. Вхід до туалету коштує 1–1,5 грн.

50-річна Галина працює двірничкою на вул. Січових стрільців, біля ”Укртелекому”. Не називає прізвища, бо боїться втратити роботу.

— Як улаштовувалася сюди, то в мій обов’язок входило тільки сміття прибирати, але не лайно! То просто вже неможливо, приходиш зранку, і вся вуличка загаджена, сморід страшний. Прибираю, а що поробиш. Трохи піском позасипаю, трохи шутром змітаю. Та за таку роботу мали би окремо доплачувати, а я все за 400 гривень роблю, — бідкається. — Колежанка прибирає біля вокзалу, то, каже, в них іще гірше. Під приміщенням гадять і всередині. Через парк, що навпроти, взагалі не пройдеш, під кожним деревом по 10 ”мін”. Смердить, як у стайні, а не в місті.

Іванофранківці Андрій Кузишин, 21 рік, і 19-річний Антон Мариняк у центрі біля фонтану вечорами п’ють пиво. Потребу справляють абиде.

— Ну що тут казати, йдемо або під дерево, або під паркан, — розказує Антон. — За туалет заплатив би, але вони всі вже закриті в цей час.

Друзі знають, де можна сходити у ”вбиральню” просто неба. Кажуть, у центрі щонайменше 10 таких стихійних ”туалетів”. Найпопулярніший — біля Ратуші.

— Там між рестораном ”Легенда” та ”Ремонтом взуття” є дворик-тупичок, — говорить Мариняк. — Ото не позаздриш людям, які там живуть. Сморід жахливий.

— Коли приїжджають друзі з інших міст, то я попереджаю, що в нас із туалетами проблема, — додає Кузишин. — Маю спеціальну карту, відмітив на ній 14 точок, де можна справити нужду.

Рятують франківців туалети, які працюють у великих супермаркетах. На пл. Європейській є ”Велика кишеня”, на Симоненка — ”Велес”, на Івасюка — ”Арсен” і ”Епіцентр”. Вхід до 22.00 там безкоштовний.

Із 20 громадських вбиралень у Львові у пристойному стані менше половини. Для туристів цього не досить.

— Проблема з туалетами стала однією з візиток нашого міста, — вважає екскурсовод В’ячеслав Ярмолович, 29 років. — Соромно перед туристами, коли ведеш їх по місту, а з підворіть смердить. Я попереджаю всіх, коли буде найближчий туалет. На Личаківському цвинтарі хороша вбиральня, у Ратуші — нормальна. Коли піднімаємося на Високий Замок, можна зайти в бар біля паркінгу.

Із його слів, більшість людей не знають, де у Львові туалети.

— У музеях до вбиральні повинні впускати безкоштовно. Натомість у нашому історичному музеї за це беруть гроші. В інших вбиральні навіть не позначені табличками. Якщо туристів туди і пустять, виходять вони не в найкращому настрої. Там зазвичай є тільки холодна вода, відсутнє рідке мило.

— За нормами благоустрою, на 1000 жителів має припадати одне місце в громадських вбиральнях, — говорить начальник міського відділу благоустрою Валерій Самойленко, 42 роки. — В умовах кризи ми можемо покращувати ситуацію тільки тим, що будемо здавати вже існуючі туалети в оренду. Ремонт одного обійдеться у 400–500 тисяч гривень.

В Ужгороді працює одна громадська вбиральня

Луцьк

У Луцьку працює п’ять громадських убиралень. Вхід — 1 грн.

Рівне

У Рівному є 17 громадських туалетів. Особливо бракує їх у центрі міста — поблизу майдан Незалежності. Вхід у вбиральню коштує 1–1,50 грн. Убиральня біля авторинку на вул. Млинівська — безкоштовна.

Тернопіль

У Тернополі 19 громадських туалетів. У 13 вхід — 1 грн. Шість безкоштовних працюють у парках міста. Немає громадських убиралень на житлових масивах Дружба та Новий світ.

Ужгород

В Ужгороді працює один громадський туалет. Він розташований біля набережної на пл. Шандора Петефі. Скористатися ним коштує 1 грн. Туалет належить приватному підприємцеві.

Чернівці

У Чернівцях 10 комунальних убиралень. Ще шість належать малим підприємцям. Вхід у туалети коштує 75 коп. — 1 грн.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Туризм і подорожі»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Все, що йде поза рами нації, це або фарисейство людей, що ітернаціональними ідеалами хотіли би прикрити свої змагання до панування одної нації над другою, або хворобливий сентименталізм фантастів, що раді би широкими “вселюдськими” фразами прикрити своє духове відчуження від рідної нації...”
Іван Франко

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.