Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Західний військовий округ: як Росія розбудовує армію біля кордонів України і НАТО?

Військова справа 3397 переглядів

Опубліковано - 7.06.2021 | Всі публікації | Версія для друку

Західний військовий округ: як Росія розбудовує армію біля кордонів України і НАТО?
Росія створює нові військові підрозділи у Західному військовому окрузі.

Про це заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, посилаючись на начебто зростаючу активність НАТО. Починаючи з 2012 року, Росія збільшила і реорганізувала свої військові частини поблизу країн альянсу. А після анексії Криму і початку війни на Донбасі десятки тисяч військовослужбовців були переміщені до кордонів України.

Росія, Бєлгородська область, невелике містечко Валуйки. Звідси 15 кілометрів до українського кордону. За словами місцевих жителів, до 2014 року вони доволі часто їздили в Україну.

«Раніше можна було поїхати відпочити чи купити собі щось дешевше, ніж в Росії. Зараз ті, хто їздив, уже не їздять. Можливо, по роботі хтось їздить чи хіба комусь дуже вже треба», – розповідає житель Валуйків.

«Доходить до бійок»: війська у російській глибинці

На вулицях міста часто зустрічаються люди у формі. У 2016 році з Самари, Центрального військового округу, сюди перекинули 23-тю мотострілецьку бригаду, яку реорганізували у 752-й полк. Облаштували полігон, побудували військове містечко і розмістили штаб 3-ї дивізії. Місцеві загалом про таке сусідство розповідають вельми неохоче. Кажуть, що, дійсно, військовослужбовців у Валуйках багато. Дехто навіть жаліється на їхню конфліктність, мовляв, у місцевих «пивних закладах» «часто доходить до бійок».

«Я вважаю, що Валуйки – це найдорожче місто у Бєлгородській області, тому що тут розташоване військове містечко. Ціни дуже завищені, тому що у військовослужбовців високі зарплати», – розповідає місцева жителька.

«Добре, що ввели війська, давно пора було, щоб ми не боялися. Захист нам забезпечено. І більш спокійно почали себе почувати і поводити. Я дуже радий, що вони прийшли. Тут і виставки, і паради бувають військові – відчуваємо, що ми на кордоні живемо, а не де попало», – розповідає місцевий пенсіонер.
Російські підрозділи Західного військового округу біля кордонів України
Російські підрозділи Західного військового округу біля кордонів України
Російські дивізії на кордоні України

Дивізія у Валуйках – частина 20-ї армії, штаб якої після 2014 року передислокували з Нижнього Новгорода у Вороніж. Нові бази і полігони з’явилися усього за декілька десятків кілометрів від України – зокрема, це Клинці, Валуйки і Богучар.

«Вони, по-перше, стримують Україну від проведення операцій на Донбасі, загрожуючи фланговим ударом з півночі – це 3-тя дивізія. 144-та дивізія, швидше за все, націлена або на дії проти північного сходу України, тобто Чернігів, Київ, або проти Білорусі, залежно від ухваленого рішення», – розповідає військовий аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков.

Тепер у планах Росії – створити до кінця року ще 20 нових військових частин і з’єднань на заході країни. Як відповідь нібито на зростаючу активність НАТО. Про це заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

«У цьому немає нічого особливого чи нового. Цей процес триває вже багато років. Це почалось після російської агресії проти Грузії у 2008 році.

І ми побачили, що у так званій «модернізації» російської армії акцент робиться саме на західному напрямку», – розповідає науковий співробітник Міжнародного центру оборони і безпеки у Таллінні Калев Стойческу.

Заява Шойгу хоч і наробила галасу, але загалом вона доволі неоднозначна. Військовою частиною може вважатися і батальйон – до 300 осіб, і дивізія – до 10 тисяч військовослужбовців. Російський військовий експерт Олександр Гольц вважає, що у цьому випадку мова йде, швидше, про створення «паперових» підрозділів.

«Ніяких повідомлень про збільшення чисельності збройних сил немає, тобто створення цих нових з’єднань відбувається в рамках існуючої чисельності збройних сил. Це означає, що нові з’єднання будуть, швидше, працювати на зменшення боєздатності російських збройних сил, ніж на збільшення», – вважає Олександр Гольц.

За його словами, починаючи з 2012 року у російській армії під час так званих «сердюковських» реформ, навпаки, зменшували кількість з’єднань, але ті, що залишилися, комплектували до штатів воєнного часу. Це дало Кремлю боєздатну армію, додає він, готову оперативно виконувати будь-які завдання.

«Швидше за все, мова йде саме про ті з’єднання, які вже в процесі формування. Наприклад, 150-ту мотострілецьку дивізію, просто для порівняння, її формували більше трьох років. За один рік провести формування 20 з’єднань і частин, не збільшуючи чисельність збройних сил, практично нереально», – вважає Микола Бєлєсков.

За словами експерта, Західний військовий округ загалом найбільш боєздатний у російській армії. У його складі, зокрема, 1-ша танкова армія. Дві загальновійськові армії – 6-та і 20-та. 11-й армійський корпус у Калінінграді. Три повітряно-десантні дивізії.

«Зараз я не думаю, що це можливо, але загалом війська у Західному військовому окрузі здебільшого є інструментом для ведення військових операцій проти України. Оскільки 6-ту армію поблизу країн Балтії ще потрібно буде значно збільшити і посилити, щоб вести серйозні операції в регіоні. Те ж саме можна сказати про 11-й корпус в Калінінграді», – розповідає військовий аналітик Rochan Consulting Конрад Музика.

Конрад Музика – польський експерт, автор дослідження про Західний військовий округ. За його словами, починаючи з 2012 року, Росія значно збільшила військову присутність біля своїх західних кордонів. А самі підрозділи реорганізували і доукомплектували новою технікою. У тому числі «Іскандерами» і літаками Су-34 та Су-30-СМ.
Російська Федерація планує створити ще 20 військових частин і з’єднань на заході країни
Російська Федерація планує створити ще 20 військових частин і з’єднань на заході країни
Присутність НАТО у країнах Балтії

Щодо військової активності НАТО, про яку говорять в Росії, то у країнах Балтії перебуває близько 4,5 тисяч військовослужбовців сил альянсу. І розмістили їх там вже після анексії Криму і початку війни на Донбасі.

«20-та і 6-та армії, 1-ша танкова армія, 11-й корпус – разом це близько 70 тисяч військовослужбовців і 850-900 основних бойових танків. В Європі немає сил, які могли б цьому протистояти. Нинішня присутність НАТО у країнах Балтії, у Польщі символічна – і, як на мене, це більше політичний жест, щоб гарантувати, що у разі вторгнення Росії будуть залучені всі країни альянсу», – вважає Конрад Музика.

«Ми не говоримо про кількість військовослужбовців, літаків, танків чи артилерії – ми говоримо про політику стримування. НАТО завжди робить саме те, що потрібно для стримування Росії. Ми не хочемо грати у цю гру. Гра Росії – закріпити домінуючу позицію, своєрідне панування у Балтійському і Чорному морях, щоб показати, мовляв, у Кремля там завжди буде більше військ і техніки», – розповідає Калев Стойческу.

Багато експертів і в Україні, і в країнах НАТО вважають, що наступним етапом загострення з боку Росії будуть навчання «Захід-2021». Відбудуться вони у вересні на території Білорусі. І частина військової техніки, яка буде задіяна у навчаннях, вже перебуває поблизу України. Мова йде про польовий табір в Погоново, який розгорнули у квітні, під час демонстративного руху військ на кордоні.

«Найбільш вразлива фаза підготовки будь-якої наступальної операції – це зосередження і розгортання угруповання військ. Вона найбільш довготривала, і тому викрити цей момент – основне завдання розвідки. Якщо це зроблено на тлі навчань, то далі вже пішли години і хвилини, війська просто переходять у наступ», – розповідає директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

«Так, дійсно, будь-які маневри дають можливість сконцентрувати війська і підготувати агресію. Але для того, щоб цю агресію здійснити, потрібні якісь резони. Навесні таких резонів не було, а було бажання натиснути на адміністрацію США. Якщо такі резони будуть, можна припускати можливість агресії. В іншому разі подібні заяви з приводу будь-якої військової активності на території Російської Федерації – це вигуки «Вовки, вовки!» з відомими наслідками», – вважає Олександр Гольц.

Західний військовий округ – це лише частина військової загрози біля кордонів України, кажуть екперти. За словами Конрада Музики, разом з силами Південного військового округу, куди, згідно з заявами українського командування, входять так звані «армійські корпуси» підтримуваних Росією угруповань «ДНР» та «ЛНР», а також силами в Криму Росія здатна розгорнути проти України три фронти.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Військова справа»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.