Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Будинок-вбивця

Довкілля 67453 перегляди

Опубліковано - 7.10.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Будинок-вбивця
Життя в сучасному будинку комфортне, але далеко не завжди безпечне.

Американська Асоціація Легеневих Хвороб (American Lung Association) поширює серед жителів США інформацію про те, яку загрозу їхньому здоров'ю може нести проживання в будинку і як уникнути цієї напасті.

Пил і кіптява

Джерелами є продукти спалювання газу, дерев'яні деталі будинку, меблі, обігрівачі, тютюновий дим. Пил накопичується в будинку і викликає роздратування очей, нежить, респіраторні інфекції та бронхіти. Вважається також, що в курних приміщення люди частіше захворюють раком легенів. Методи боротьби: примусова вентиляція (зокрема, над кухонною плитою обов'язкова витяжка), постійне провітрювання і вологе прибирання приміщень.

Органічні забруднювачі

Джерелами є речі, які перебувають в кожному будинку - фарби, розчинники, аерозолі, рідини для миття посуду, репеленти, освіжувачі повітря і т.д. Викликають роздратування очей, нежить, головні болі, втрату координації. У важких випадках органічні забруднювачі негативно впливають на печінку, нирки і центральну нервову систему. Підтверджено, що деякі хімікати, що використовуються під час виробництва товарів побутової хімії, здатні викликати у людей і тварин онкологічні захворювання. Головний метод боротьби з цим злом - дотримання правил зберігання, зазначених виробником. Бажано зберігати побутову хімію зовні житлового помешкання, наприклад, на балконі або в добре вентильованому місці. Для більшої гарантії можна помістити кожну пляшку або банку в поліетиленовий мішок.

Формальдегід

Джерелами є деревостружкові плити (ДСП), що використовуються при виробництві меблів, виготовленні декоративних деталей і т.д., деякі тканини, килимові покриття та клеї. Викликає подразнення очей, нежить, кашель, подразнення шкіри і серйозні алергічні реакції. Формальдегід вважається канцерогеном. Методи боротьби: намагатися підтримувати в будинку середню температуру, частіше провітрювати, особливо після появи в будинку нового джерела формальдегіду.

Пестициди

Джерелами є інсектициди, що застосовуються для боротьби з тарганами, мухами, комарами та іншими домашніми тваринами. Пестициди використовуються для боротьби з сільськогосподарськими шкідниками та містяться у відповідних хімікатах. Викликають роздратування очей, носа, гортані, ушкодження центральної нервової системи і нирок, онкологічні захворювання. Головний метод боротьби з цим злом - дотримання правил зберігання, зазначених виробником. Бажано зберігати поза помешканням, наприклад, на балконі або в добре вентильованому місці. Там же варто тримати і одяг, що використовується для садово-городніх робіт - на ньому можуть залишатися пестициди.

Свинець

Головне джерело - автомобільні вихлопи і деякі фарби. Висока концентрація свинцю негативно відбивається на здоров'ї дітей. У них погіршується координація, виникають проблеми з розумовим розвитком. Свинець вражає нирки, нервову систему і червоні кров'яні тільця. Може також сприяти підвищенню рівня кров'яного тиску. Методи боротьби: не фарбувати свинцево-місткими фарбами внутрішні поверхні будинку або квартири, тримати банки з фарбами за межами житлових приміщень, в добре провітрюваному місці та в жодному разі не спалювати їх.

Азбест

Головні джерела - пошкоджені або використані неналежним чином оздоблювальні, ізоляційні, протипожежні матеріали. Отруєння азбестом не дає негайних симптомів. Проте довгострокове перебування в зараженій азбестом квартирі призводить до різних онкологічних та легеневих захворювань. Курці ризикують отримати рак легенів. Методи безпеки: жорстко дотримуватися всіх інструкцій при використанні азбест-матеріалів.

Біологічні забруднювачі

Джерелами є сирі стіни, стелі і підлоги, килими, меблі; неналежним чином використовувані зволожувачі повітря, поглиначі запахів; кондиціонери, домашні тварини та їхні підстилки. У вологих і теплих місцях активно розмножуються різні мікроорганізми, багато з яких можуть становити загрозу для людини. Найчастіше вони викликають різні респіраторні захворювання. Головний спосіб боротьби - провітрювання, просушка вологих стін, килимів і т.д.

Двоокис азоту і вуглекислий газ

Джерела: продукти згорання і тютюновий дим. Наслідки - постійні головні болі, нежить, проблеми із зором, серцебиття, загальна слабкість. Метод боротьби: вентиляція, вентиляція і ще раз вентиляція.

Радон

Радон небезпечний для мешканців перших поверхів. Це інертний газ, який утворюється в радіоактивних рудах і мінералах і поступово надходить на поверхню землі. Іноді радон зберігається в будівельних матеріалах. Радон токсичний, що пов'язано з його радіоактивними властивостями. Отруєння радоном не має симптомів. Дослідження показують, що отруєння радоном є причиною приблизно 10% всіх випадків раку легенів. Організації санітарно - епідеміологічного нагляду можуть провести тести на радон. Слід також провітрювати підвали і житлові приміщення. Якщо радон міститься у воді, то від нього можна позбутися за допомогою вугільних фільтрів.

Крім того, на здоров'я людини теоретично можуть впливати електромагнітні поля, джерелом яких є побутові прилади, мікрохвильові печі, радіотелефони, телевізори, комп'ютери та таке інше. Однак точних даних про їхній вплив поки що не існує. Китайська системи гармонійного організації життя фен-шуй радить хоча б кімнати для відпочинку, сну та дитячі кімнати звільнити від побутових електроприладів.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Довкілля»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Скільки рабів, стільки ворогів”
Сенека

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.