Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Юрій Костенко: «Олігархи в парламенті не здатні сформувати національну політику»

Думка українця 24938 переглядів

Опубліковано - 1.08.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Юрій Костенко тримає прапор України над вершиною, яка отримала від українських альпіністів умовну назву "Україна - Раху". Перу, Анди. Липень-серпень, 2003 р.
Юрій Костенко тримає прапор України над вершиною, яка отримала від українських альпіністів умовну назву "Україна - Раху". Перу, Анди. Липень-серпень, 2003 р.
Юрій Костенко, перебуваючи у Львові, дав інтерв`ю газеті «Високий Замок».

Цими вихідними у Львові перебував голова Української народної партії Юрій Костенко. Він провів засідання партійного активу з місцевим осередком. Також Юрій Костенко зустрівся з керівництвом польської консервативної партії “Право і справедливість”.

- Пане Юрію, чи підтримуєте ви ідею створення єдиного помаранчевого блоку, якщо Президент висловиться на користь повторних виборів?

- Якщо будуть дострокові вибори, виборці голосуватимуть тільки за принципом “свої-чужі”. Я умовно називаю цей принцип - він домінував під час президентської кампанії 2004 року і певною мірою продовжився й на парламентських виборах. Тому в цій ситуації треба думати про новий формат єдиної помаранчевої команди. і виходити на вибори єдиною помаранчевою командою - лише в такому випадку можна очікувати, що виборець підтримає нас. Якщо ми знову підемо різними блоками, різними флангами, дострокові вибори не принесуть принципових змін у розкладі політичних сил українського парламенту.

Ще одне надзвичайно принципове питання. Я все життя пропрацював у правоцентристській політичній силі. Але ми жодного разу не були в Україні владою. Ми ніколи не мали більшості в українському парламенті, тим більше, не мали свого правоцентристського уряду, лише зараз маємо правоцентриста-президента. Тому для України надзвичайно важливим завданням є створення потужної правоцентристської партії, яка здатна боротися саме за владу, а не за присутність у владі. Бо ми завжди, на превеликий жаль, боролися, фактично, за присутність у владі. Нас ніколи там не було більше п’ятнадцяти відсотків. А треба боротися за 50% плюс одну акцію (маю на увазі парламентський мандат), з допомогою якої можна реалізовувати ту національну політику, яка виведе Україну на принципово інший рівень розвитку – європейський. Тоді ніхто і ніколи в Україні вже не буде ставити питання про мову, якою нам треба розмовляти. Те ж стосується і українських витоків, української історії чи українських національних інтересів. Лише правоцентристська сила здатна все це внести в державну політику.

- Як ви оцінюєте те, що відбувається під час засідань загальноукраїнського “круглого столу”? Чи вас запрошували туди?

- Не запрошували, бо там був формат участі парламентських партій і державних та громадських діячів. Я оцінюю те, що там відбувається, як нездатність політичних сил, які отримали владу від виборців, поступитися своїми корпоративними чи клановими інтересами і думати про державні інтереси.

- Розпочати протестну акцію на Майдані – це була ініціатива керівництва партії чи окремих активістів?

- У нас було засідання правління, хоча я у цей час проводив традиційну відпустку в горах (був у Гімалаях). І коли я від’їжджав у гори, уже було сформовано помаранчеву коаліцію, названо Юлію Тимошенко прем’єр-міністром. Я думав, що все піде таким чином, як це декларувалося в ЗМІ. Тому правління без моєї участі ухвалило рішення, і тільки 6 липня стало відомо про цей “політичний кульбіт” Мороза і рішення в такій ситуації звернутися до виборців з ідеєю розпуску парламенту. Фактично відбулася зрада тих, хто вистояв Майдан, хто отримав перемогу на президентських виборах. Це зрада усіх тих національних ідей, з якими ми перемогли.

- Якою буде реакція УНП, якщо “Наша Україна” все ж таки укладе коаліцію з Партією регіонів?

- Ми вважаємо, що ця коаліція не віддзеркалює не тільки тих інтересів, якими керується УНП – національних інтересів, але й більшості державних інтересів. Я одразу ж після виборів сказав, що маю дуже великий песимізм щодо цієї Верховної Ради, тому що там не побачите ні селянства, ні підприємництва, ні національних інтересів. І тому під який би колір не маскувалися олігархи у парламенті, вони не здатні будуть сформувати саме національну, продержавницьку політику. Тому я не очікую, що формат “Регіони – “Наша Україна” буде працювати набагато краще, ніж формат “Регіони”- комуністи-соціалісти”.

- Як ви ставитеся до заяв Бориса Тарасюка, що він не проти широкої коаліції з “Регіонами”?

- Про це казав і Кінах, і Матвієнко, тобто й інші лідери парламентського блоку “Наша Україна”. Це їхня оцінка і їхнє бачення того, як можуть розвиватися політичні події. У мене більш жорстка оцінка, я її висловив. Я не вірю у державницький потенціал тих сил, які є сьогодні в українському парламенті. І ця зневіра обумовлюється не лише тим, що я довго працював в українській політиці, але й тим, що відбувається після 26 березня у Верховній Раді і загалом в українській політиці. Дуже мало говориться про національні інтереси, ще менше - про економічну політику, політику щодо сільськогосподарського виробництва, енергетичну, та й взагалі про будь-яку політику. Все зводиться до поділу посад. А я знаю, що після поділу посад все буде зводитися до того, щоб ці посади використовувати не на державну користь, а у своїх особистих інтересах.

- Експерти кажуть, якщо Янукович все ж таки стане прем’єром, то це буде реванш Путіна в Україні. Як ви до цього ставитеся, і чи зможе УНП якось “нейтралізувати” російський фактор?

- Якоюсь мірою це буде справді політичний реванш. Коли не вдався сценарій широкомасштабного фальшування президентських виборів (зрозуміло, на чиєму боці була Росія й особисто президент Путін), то потім всі сили було спрямовано на проведення до парламенту такої політиічної команди, яка буде маріонетковою владою у сфері російських інтересів. Це буде серйозний реванш, з яким зіткнеться Україна. Він загрожуватиме не лише проросійською політикою, а матиме й набагато серйозніші наслідки. Це може бути відмова від європейської інтеграції, зміна всіх тих національних пріоритетів, які можуть вивести Україну в економічному розвитку на принципово інший рівень. Візьмемо хоча б один аспект – енергетичну залежність від Росії. Вона лише поглибиться. Ніякого дешевого російського газу уряд Януковича від Росії не отримає. Росія показала це на прикладі Білорусі – свого маріонеткового режиму, де ціни фактично європейські. Енергетична залежність буде лише давати Росії все більше й більше можливості керувати українською економікою. І нічого не буде зроблено, щоб зменшити цю залежність. Тому що для цього має бути політична воля, воля національна. А та команда, яка є сьогодні у Верховній Раді, не здатна сформувати саме таку політичну волю.

- Ви казали, що будете організовувати акцію захисту української мови. Як вона виглядатиме?

- Зараз ми проводимо акцію, пов’язану з поточною політичною ситуацією. Але ми б хотіли, щоб це не була разова акція, де багато людей декларуватимуть бажання жити в українській державі і розмовляти рідною мовою. Ми б хотіли, щоб така хвиля пройшла зі Львова до Криму. І щоби в кожному обласному центрі пройшли ті чи інші акції, які дозволять президенту, уряду і парламенту побачити, що в Україні суспільство таки є українським, і що майже 60% українського етносу не погодиться з тими політичними експериментами, що передбачають введення російської мови як другоїі державної.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.