Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи врятує Україну уряд «технократів»?

Думка українця 19867 переглядів

Опубліковано - 24.03.2016 | Всі публікації | Версія для друку

Чи врятує Україну уряд «технократів»?
Головна програма реформ: «Не боятись (політично) і не красти (економічно) – іншої програми у нас не може бути» – з виступу Масарика в 1913 році. Це дійсно пророчі слова.

Що ми маємо сьогодні, крім нав’язливої ідеї того, що майбутній уряд – уряд технократів. Що, є технократична програма чи якесь розуміння змін, що зможуть модернізувати країну? На жаль ні, тільки ярлики і гасла.

Технократи – це лідери, які вболівають за вітчизняну індустрію, сільське господарство, людей, а не працюють від траншу до траншу, інтеграції-реінтеграції, безвізового режиму і так далі, приймають невідомо що і для кого. Називайте як хочете цей, наступний уряд – техно – репо-монократи чи хоч «зайчиками в погонах». Без зміни основ розвитку держави, політичної і судової реформи – все це фікція. І прем’єр і міністри – звичайні статисти. Не більше і не менше.

Будь-якому новому прем’єру доведеться робити те ж, що і нинішньому – гарячково вирішувати постійно зростаючий вал поточних проблем.

Українське суспільство намагаються переконати, що нинішній Кабінет міністрів поганий у справі економічних реформ, і тому повинен піти у відставку, з чим неможливо не погодитися. Переконують, що наступний Кабмін буде значно кращим.

Тому виникає питання, чи зможе ймовірний майбутній уряд вжити, порівняно з урядом Арсенія Яценюка, якихось інших заходів, які радикально змінять перебіг економічних реформ? На мій погляд – навряд чи. Тому, що він також буде «плоть від плоті» цього «уряду (яценюкового) «реформаторів і технократів» (беру це слово в лапки, нижче поясню чому), який зараз у владі.

Самоназва як нинішнього, так і потенційно нового уряду «технократів», який підхопили журналісти, є одним з найбільших непорозумінь останнього часу. Технократом є людина, що пов’язує майбутній розвиток країни з вирішальним впливом на економічне зростання саме питань, пов’язаних із виробництвом техніки і розвитком технологій, і робить все, щоб збільшити виробництво і забезпечити розвиток.

Існуюча система вже понад два десятки років обслуговує олігархів через парламент.

Нинішній уряд, можна сказати, абсолютно індиферентний і до виробництва техніки та розвитку технологій, а, відповідно, і до питань відновлення і розгортання в національній економіці промислової політики, яка єдина могла б змінити становище на краще. Тому і назву «технократів» носить абсолютно незаслужено. Його можна скоріше назвати прихильниками так званого «солоуіанского» (від імені економіста Роберта Солоу) економічного зростання, пов’язаного з очікуваним приходом іноземних інвестицій, або «смітіанского» типу економічного зростання, пов’язаного із загальним зростанням економіки після подальшої економічної дерегуляції та приватизації держпідприємств в країні, але ніяк не пов’язаного з виробництвом сучасної техніки, якого зараз в Україні практично немає.

Так ось, що станеться, якщо кабінет Яценюка замінить кабінет, очолюваний Яресько або іншим лідером? Моя відповідь – нічого. Бо як справжні економічні реформи можуть бути викликані зовсім іншими причинами.

По-перше, повинні пройти інституційні політичні реформи. Мають бути проведені справжня судова реформа та інші інституціональні зміни, які сформують нові мерітократичні політичні інститути суспільства часів сучасної промислової революції, яка зараз триває у світі, і відкриють цьому суспільству шляхи до економічного розвитку у світі. Рухаємося ми в цьому напрямку? Ні, ніхто з представників нинішньої влади не збирається підривати підвалини свого панування і «пиляти сук», на якому вони сидять. Тим більше, що ці інституційні зміни – не компетенція уряду, а компетенція парламенту.

По-друге, як уряд може похитнути владу олігархів, якщо вся законодавча й інша нормативна база, практично за всі 25 років незалежності, «заточена» під реалізацію їх, олігархів, економічних інтересів, і нічого, щоб позбавити їх цієї влади, не робиться? Система, що склалася в Україні, вже більше двох десятків років обслуговує 8-10 олігархів через парламент, де більшість депутатів перебувають під повним контролем олігархів. Саме вони керують державою, і в нинішньому парламенті, в кращому випадку, є не більше від 50 незалежних депутатів. Тому зрозуміло, що всі закони ухвалюються не в інтересах держави і простих українців.

По-третє, реальним виходом з економічної кризи може стати тільки реіндустріалізація країни. А засобом реіндустріалізації могла б стати тільки промислова політика, тому що в країнах неендогенного капіталізму (а Україна належить, на відміну від країн Заходу, саме до таких країн) в XX столітті починався бурхливий капіталістичний розвиток тільки тоді, коли при владі перебували справжні, а не уявні технократи, для яких промисловий розвиток країни був головним завданням економічного розвитку. Чи може таке статися? Навряд чи.

Тому очікувати якихось змін в економічному розвитку не варто – буде відбуватися те ж, що ми бачимо всі останні 25 років. Будь-який прем’єр стане робити те ж, що і нинішній – гарячково вирішувати постійно зростаючий вал поточних проблем, для того, щоб все в економіці не завалилася прямо сьогодні (і в цьому будуть полягати щоденні турботи уряду).

Значить, напівзаходами вже не обійтися. Суспільство та фахівці повинні зрозуміти, що в сучасну епоху можуть нормально розвиватися тільки країни, для яких промисловий розвиток є головним завданням. Саме промисловість «витягує з небуття» всі інші галузі народного господарства – сільське господарство, торгівлю і послуги, а не інакше.

Але ми не зможемо зайнятися питанням промислового розвитку, якщо не проведемо інституційних політичних реформ, з яких судова реформа – найважливіша. І вкрай необхідно займатися ротацією парламентаріїв, поки ми нарешті не отримаємо той склад парламенту, який буде складатися зі справжніх народних представників (а не лише ставлеників олігархів), які й проведуть ці, такі необхідні суспільству, зміни.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.