Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Землю – буржуям!

Політмаразми 21358 переглядів

Опубліковано - 15.01.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Землю – буржуям!
Купувати тепер доведеться лише “правильну” землю. У тих, хто встиг скупити і змінити її цільове призначення.

У п’ятницю парламент прийняв в цілому законопроект по внесенню змін до Земельного кодексу України.

Основна «фішка», на якій всі акцентували увагу, – заборона продажу і оренди земельних ділянок, що знаходяться в державній або комунальній власності, без проведення аукціону. Тут же виписана і норма, згідно якої стартова ціна земельної ділянки встановлюється на підставі експертної грошової оцінки, але не може бути нижче ринкової.

Проте найцікавіше виписане в перехідних положеннях. Депутати ввели в даний розділ додатковий пункт. Відповідно до нього, до дня набуття чинності Закону України «Про ринок землі» забороняється зміна цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення і введення її в межі населених пунктів, виключаючи землі, на які затверджені генеральні плани населених пунктів. Цей пункт, по суті, ставить хрест на найбільш поширеній тіньовій схемі продажу землі.

Суть її проста. Ініціативна сторона, якій впало в око земля сільськогосподарського призначення, за допомогою хабарів міняє її цільове призначення, скажімо, під індивідуальну забудову або промислове виробництво. Після цього виведена подібним способом земля вільно продається і купується на ринку. Схема дуже поширена і активно використовується всіма охочими, незалежно від величини бізнесу і політичної орієнтації. Були б гроші, та «кінці» в органах влади. Найбільшою популярністю схема користується в Київській області, де ціни і попит на землю найбільш високі.

Таким чином, після вступу законопроекту в силу, ділкам доведеться шукати інші схеми і активніше працювати за системою довгострокової оренди, що, правда, менш вигідно. Це, звичайно, за умови, якщо Президент підпише даний документ. Правда, в п’ятницю законопроект підтримали 327 депутатів, голосів яких вистачить для подолання вето розділу держави. Отже доля документа майже вирішена наперед.

Хотілося б вірити, що, вносячи і лобіюючи дану норму в законодавство, парламентарії від БЮТ (а саме їм належить законодавча ініціатива) виходили з чисто державницьких спонукань. Можливо, це і так. Хоча в даному контексті все одне залишається питання, чому цей крок був зроблений саме зараз, а не, скажімо, під час прем’єрствування Юлії Тимошенко. Адже схема на ринку відома будь-якому, хто хоч раз стикався із земельною темою.
Тобто численні депутати, які самі «балуються» даним бізнесом, повинні були б бути в курсі і давно «прикрити» дірку, через яку йшли тисячі гектарів дорогої землі сільськогосподарського призначення. Напрошується вивід: якщо не прикрили раніше – значить, мали пряму вигоду. Зараз, очевидно, вигоди не стало. Існує два варіанти причин, що спонукали парламент ухвалити подібне рішення.

По-перше, очевидно, що законопроект йшов в пакеті по тих же домовленостях, згідно яким БЮТ допоміг подолати вето на коаліційний закон про Кабмін, а коаліція проголосувала в першому читанні за законопроект про опозицію. Тобто, зміни до Земельного кодексу - це частина плати Бюту за «обрізання» Президента. В даному випадку напрошується висновок: дана політична сила просто «законсервувала» схему до набуття чинності Закону «Про ринок землі». Коли буде прийнятий, підписаний і увійде до сили даний документ – не відомо. Як і те, які норми він міститиме.

Проте, думається, що активізація БЮТ в даному напрямку почнеться, коли Юлія Володимирівна знову повернеться у владу. Не секрет, що в Київській області у БЮТ непогані позиції серед місцевих олігархів і просто «поважаних людей», які не проти «попрацювати» на цьому ринку. Проте сільськогосподарської землі для «сірого» продажу на той час, як Юлія Тимошенко може повернутися до влади, може просто не залишитися. Адже «регіонали» активно працюють на даному ринку, вливаючи значні кошти. «Консервуючи» схему, депутати можуть просто розраховувати на її використання в майбутньому, коли «кінці» і засоби дозволять їм виступити активнішими гравцями на цьому ринку.

По-друге, цілком імовірно, що заборона на тіньову схему продажу сільськогосподарської землі призведе до подорожчання земель під забудову і промислове виробництво під Києвом. Дійсно, землю продаватимуть і купуватимуть – попит є. Проте самої землі стане менше. Вже не можна буде через зв’язки і дрібні «конторки» придбати шматок сільськогосподарської землі, змінити цільове призначення і побудувати, скажімо, коттеджне містечко або склади. Купувати тепер доведеться лише «правильну» землю. А це означає, що інвестор буде вимушений звертатися в основному до крупних оптових торговців землею, які встигли скуповувати і при необхідності змінити цільове призначення. Ну а «оптовики» своє навряд чи упустять.

Тобто, в даному випадку, існують всі передумови для збільшення вартості землі. Відзначимо, що хоча крупним оптовим земельним бізнесом займаються практично всі політичні групи, в Київській області найчастіше звинувачення щодо участі в даній «темі» звучали із згадкою прізвищ Губський і Осика, які, як відомо, входять в БЮТ.

Отже рішення депутатів щодо закриття тіньової схеми може виявитися не настільки благим, як на перший погляд. Тепер все залежатиме від подальших кроків парламенту в створенні законодавчої бази щодо ринку землі.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політмаразми»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чудо не суперечить законам природи - воно суперечить нашим уявленням про неї ”
Блаженний Августин

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.