Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Аскетичне помешкання проффесора

Під ковдрою влади 27959 переглядів

Опубліковано - 16.08.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Котеджне містечко у Нових Петрівцях може побачити кожний. Здалека
Котеджне містечко у Нових Петрівцях може побачити кожний. Здалека
Розповідь про те, як зростає добробут Януковича вже сьогодні.

Здавалося б, нічого особливого на старій дачі в Нових Петрівцях, яка належала ще Брежнєву і Щербицькому. Віктор Федорович якось устиг показати журналістам своє скромне помешкання – невелику хатинку 60-х років, криту жерстяним дахом і оббитою старою плиткою. А всередині – відповідні до радянської епохи, майже спартанські інтер’єри. Янукович тоді ще показав тріщину в стіні й пожалівся, що зовсім немає часу на ремонт будинку. Так, ніби він сам і збирався цим зайнятися.

А через три місяці після цієї прем’єрської демонстрації спартанства і «відповідальності перед народом» хатинку знесли... Щоправда, нікому про це вже не розповідали...

Віктор Федорович оселився тут під час першого прем’єрства. Ще за його попередника, Анатолія Кінаха, тут почалося будівництво, але Кінах тут не мешкав.

При поселенні донецького прем’єра резиденцію відібрали в Державного управління справами й передали на баланс Кабміну. Після програшу на президентських виборах Янукович з’їхав, дачу повернули ДУСу. Керівник цього відомства Ігор Тарасюк розповідав жахи про те, що Янукович ледь не приватизував резиденцію включно з усіма 136 гектарами. Пізніше Ющенко та Янкович підписали меморандум, і останній знову вселяється в помешкання в Нових Петрівцях. У січні 2006 року Президент підписав указ про державну охорону резиденції. Незважаючи на те, що Янукович не був особою, якій надається державна охорона. Він тоді не був навіть народним депутатом.

Двоє журналістів – кореспонденти УНІАН та «Оглядача» побачили під час короткого візиту на дачу небагато, зате дізналися чимало цікавого. Красива свіжа дорога, що відгалужується від головної й веде до резиденції «Міжгір’я», майже безроздільно належить прем’єрові. Так колись і було – прилеглі до неї сільські дороги були загороджені металевими відбійниками. Селяни, аби виїхати на трасу до Києва, мусили робити довгі об’їзди.

Але взимку 2005 року, коли вже було зрозуміло, хто переміг на президентських виборах, раптом вийшли на дорогу й гуртом розібрали недоречні шлагбауми. Міліції пригрозили, що залишки порозносять по хатах, і тоді нові відбійники доведеться збирати з нових матеріалів. Їх тоді швиденько вивезли дорожні служби. Пізніше, коли Віктор Федорович повернувся на посаду, дорогу таки намагалися відібрати в селян. Та опозиційний прем’єра сільський голова пообіцяв масові мітинги. Поки що дорогою можна їздити.

Є ще одна історія. Колись цю дорогу прикрашали величезні старі осокори.

Якось, кажуть місцеві жителі, з одного дерева відвалилася величезна гілка, і дорожнє начальство з переляку (не дай Боже, впаде на авто прем’єра!) вирішило зрізати всі осокори. Голові уряду це не сподобалося, і начальника, що прийняв таке рішення, було звільнено.

Для котеджного містечка, що знаходиться поруч із резиденцією, зробили окрему – паралельну – дорогу, яка не перетинається з основною. Щоб більше було простору.
Огорожа - точний знак початку аскетичного помешкання борця за народний добробут
Огорожа - точний знак початку аскетичного помешкання борця за народний добробут
Впираємося в резиденцію. Її неважко впізнати по огорожі. Зовні непримітний старий паркан (і як він досі зберігся?), за яким – металева стіна метрів сім заввишки, з-за брами видно будівельну техніку. Зрештою, зрозуміти, що тут ведеться серйозне будівництво, неважко – селяни вже котрий місяць спостерігають активне пересування будівельної техніки – і лише в одному напрямку.

Намагаємося пройти повз паркан, у сторону лісу. Стежка проходить під самою огорожею. Тут же пролягає і один з охоронних маршрутів – назустріч одразу вигулькує беркутівець, каже, що тут прохід заборонено. Цікаво, що територію мають охороняти бійці Державної служби охорони, і так раніше воно й було. Тепер, після відомих подій у Генпрокуратурі, у Кабміні, видно, ДСО не довіряють. Як же заборонено, дивуємось, якщо це земля не приватна, належить сільраді. «Не приватна, але не можна». Продовжуємо сперечатися вже з офіцером Беркуту у вагончику охорони. Той показує план території, доводить, що територія в радіусі 50 метрів навколо огорожі – під охороною. Мовляв, наказ МВС, але самого документа не показує. Трохи роздратувавшись після суперечки про законність будь-чийого перебування біля стін державної «резервації», вирішує нас затримати, хоч і не має явних підстав. Усе ж розходимося з миром.

Повертаємось у село, де від місцевих з’ясовуємо, що тут навіть місцевих рибалок часом затримують на кілька годин. Єдина стежка до Дніпра проходить під цим парканом, і міліція намагається відучити місцевих від цього маршруту.

Відучили тепер і від стежки, ще веде до джерела з цілющою водою, – саме по ній і ходить прем’єрська охорона.

А Межигірський монастир, перший у Київські Русі, заснований ще князем Володимиром (точніше розвалини святині), взагалі опинився по той бік паркана. Назовні лише камінь з нього – перша дорога в цьому напрямку зроблена із напіврозібраного монастиря. Поверх неї поклали асфальт для Януковича.

Ще ми з’ясували, що маршрутів охорони резиденції явно не вистачає, щоб охопити весь периметр – площа 136 гектарів. Разом із внутрішньою охороною тут чатують близько 1100 бійців. Зовнішні контролюють внутрішніх і навпаки, а всіх разом контролює Міністерство внутрішніх справ.

Дача Януковича – найбільша й найдорожча в Україні. Земля в цьому місці коштує до 20 тис дол. за сотку, тобто приблизна вартість помешкання з ділянкою – 272 млн. Більшу площу займає хіба що зимова резиденція Кучми, збудована для нього Кирпою в Карпатах. Куди рівняти 35-гектарну фазенду Аметова в донецькому ботсаду чи 15-гектарну Клюєва біля Кончі-Заспи?

Земля де-юре належить сільраді Нових Петрівців. Її орендує Кабінет міністрів. Як кажуть у сільраді, 2004 року термін оренди продовжили на 49 років. Але що цікаво, ні документів про це в сільраді, ні надходжень за оренду немає.

Ще цікавіше, що тепер дача не належить і Кабміну. Нижче наводимо документ, підписаний особисто прем’єром. У розпорядженні Кабінету міністрів ідеться про те, що всі споруди резиденції передано на баланс НАК «Надра України».

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

від 25 липня 2007 р. N 585-р

Київ

Про передачу майна до статутного капіталу НАК "Надра України"

"1. Прийняти пропозицію Мінприроди, погоджену з Фондом державного майна, щодо передачі до статутного капіталу НАК "Надра України" будівель, розташованих по вул. Володимирській, 34, і вул. Золотоворітській, 9, у м. Києві, будівель, споруд та іншого майна, що розташовано на території урочища "Межигір'я"(с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області та перебуває у сфері управління Мінприроди, згідно з переліком, що додається до оригіналу.".

2. НАК "Надра України" подати до 10 жовтня 2007 р. пропозиції про внесення до Статуту Компанії змін, що випливають з цього розпорядження.

Прем'єр-міністр України В.ЯНУКОВИЧ
Те, що заховане від українського виборця можуть вільно бачити космонавти
Те, що заховане від українського виборця можуть вільно бачити космонавти
«Шпигунські зйомки»

Після огляду фасадної частини резиденції, де було відчутно ведення великого будівництва, та спілкування з будівельниками, нас не покидало відчуття спантеличеності. Адже, проводячи глобальну реконструкцію державної дачі, Віктор Федорович не може не пам`ятати про те, що незабаром може змінитися політичний розклад, і склад уряду може бути суттєво змінено. Тоді ДЕРЖАВНА ДАЧА перейде в інші руки. Отже, будуватися він може, лише будучи впевненим у своєму майбутньому або майбутньому резиденції. Щодо останнього – нам допоміг вже згаданий документ – свіже розпорядження КМУ від 25.07.07 про передачу майна резиденції до НАК «Надра України», де сидять свої люди.

Список об’єктів резиденції «Міжгір`я», переданного на баланс «Надра України»

(Номер акта прийому-передачі та найменування об’єкта)

1. Водопровід питної води

2. Водопровід для поливу

3. Лінія зв’язку

4. Електричний кабель

5. Водостік

6. Пожежна сигналізація

7. Водостоки

8. Електропостачання насосної станції

9. Реконструкція зовнішнього освітлення території

10. Тепломережа до складу овочів

11. Зовнішнє освітлення доріг на території "Валки"

12. Зовнішнє освітлення набережної

13. Водовідводи на внутрішніх майданчиках

14. Водопровід на внутрішніх майданчиках

15. Каналізація на внутрішніх майданчиках

16. Тепломережа на внутрішніх майданчиках

17. Внутрішня тепломережа

18. Телефонізація і радіофікація на внутрішніх майданчиках

19. Низьковольтна лінія середнього тиску на внутрішніх майданчиках

20. Водопровід на внутрішніх майданчиках

21. Зовнішнє освітлення

22. Високовольтна кабельна лінія

23. Електрозахист газопроводу

24. Переливні та грязьові трубопроводи від резервуарів

25. Тепломережа від котельні до споживачів

26. Пости охорони (два)

27. Низьковольтна кабельна лінія

28. Водопровідна насосна станція другого підйому "Межигір"я"

29. Будинок N5

30. Прохідна будка

31. Прохідна будка

32. Будинок N20а

33. Котельня

34. Господарський блок

35. Трансформаторна підстанція на два трансформатори

36. Ворота

37. Насосна станція

38. Господарчий фекальний залізобетонний резервуар

39. Резервуар для води

40. Сторожова будка

41. Дорога від головних воріт до господарчого фекального залізобетонного резервуару
Тут відпочивали комуністичні лідери. Таким востаннє бачили урядовий будинок журналісти
Тут відпочивали комуністичні лідери. Таким востаннє бачили урядовий будинок журналісти
42. Канал, насосна станція "Валки"

43. Погріб N1

44. Погріб N2

45. Льодник

46. Дорога автомобільна

47. Дорога автомобільна

48. Насосна станція на березі моря

49. Павільйон-бесідка

50. Насосна станція для поливу

51. Склад для зберігання овочів

52. Дороги та майданчики

53. Огорожа території

54. Пішохідні доріжки

55. Каналізаційна насосна станція "Валки" (будинок 20а)

56. Будинок N1

57. Будинок N3 (сауна)

58. Будинок охорони

59. Будинок господарчого призначення (гараж, майстерня, пральня)

60. Склад для зберігання фруктів

61. Споруда (насосна станція для артезіанської води)

62. Споруда (для біологічної фільтрації води)

63. Газорозподільна станція

64. Двоповерхова споруда з газовою котельнею
А ось цей палац хутенько звели для лідера більшовицької коаліції, який писав нещодавно назву своєї посади із граматичними помилками...
А ось цей палац хутенько звели для лідера більшовицької коаліції, який писав нещодавно назву своєї посади із граматичними помилками...
65. Погріб для зберігання овочів

66. Складські приміщення

67. Їдальня

68. Приміщення з вольєром для утримання птахів

69. Теплиці

70. Приміщення для зберігання сільгоспхімії

71. Станція крапельного зрошення саду

72. Теплиці ґрунтові

73. Павільйон для фруктового саду

74. Погріб цегляний біля будинку N1

75. Стрілковий стенд

76. Насосна станція біля озера

77. Резервуар чистої води

78. Пости охорони (три)

79. Пост охорони

80. Артезіанська свердловина на озері

81. Артезіанська свердловина

82. Каналізаційна станція біля будинку N3

83. Міст залізобетонний автомобільний через затоку

84. Підпірна стіна з трьома монолітними залізобетонними містками на озері

85. Насосна станція для наповнення озера

86. Огорожа території

87. Навіс для зберігання інвентарю

88. Автомобільна дорога

89. Теплиця під плівкою

90. Поливальна станція пальметного саду

91. Будинок на господарчому дворі (адмінбудинок)

92. Павільйон біля будинку N1 на погрібнику

93. Житловий 4-квартирний будинок у с. Нові Петрівці

94. Малоцінні швидкозношувані предмети

Експерти схильні вважати, що передача майнового комплексу державному підприємству попахує прихованою приватизацією. Наступним кроком може бути передача приватній структурі. Далі під обслуговування усіх перерахованих об`єктів виділяється земельна ділянка (або - ділянки) площею 136 га. За аналогічною схемою діяв колись ахметовський СКМ в Криму – придбав маєток Жуковського з фонтаном, скульптурами, місточками і т.п. Потім, майже безкоштовно отримав землю для їх обслуговування.

У бажанні Віктора Федоровича не важко переконатися, прослідкуваши за тим, які будівельні процеси відбуваються на території резиденції. Власне, все по порядку.

Нам – двом журналістам – довелося спершу пройти «багатими селами», що активно забудовуються у Нових Петрівцях. Скоріше це можна назвати Новими Донецькими, які тут активно забудовуються – так кажуть місцеві. Приміром, неподалік від помешканя Віктора Федоровича поставили акуратні хатинки брати Клюєви. Кажуть, тут завів помешкання і генерал, колишній керівник МВС Олександр Білоконь. Щоправда, в сільраді жаліються, що вільної землі в селі лишилося надзвичайно мало, незважаючи на те, що по дозволи на землю у сільську раду ніхто не звертається...

Потім ми пробиралися лісовими хащами та ярами, щоб потрапити якомога ближче до заповітних 136 га. З фасаду, як ми вже писали, територія щільно охороняється, знаходиться дача на придніпровських пагорбах і здалека не проглядається, оскільки закрита деревами. Ми сто разів про себе обматюкали архітекторів Щербицького, які так акуратно заховали величезну дачу в зелені лісів.

Раптом натрапили на простенький паркан, що тягнувся лісом, з колючим дротом. Довго пильнували охорону – добре, що сірий камуфляж «беркутів» видний здалека, чкурнули всередину. Далі – ще один паркан. За ним – садочок, у якому довелося залягти. Раптом чуємо рикання, неначе собаче. Ну все, думаєм, гаплик. Тільки виявляємо, що гуркіт зовсім не собачий – то був гуркіт копит... оленів. Кілька молодих оленів, а ще й лама та поні мирно випасалися в садочку, а, зачувши нас, насторожилися. Тільки лама, незважаючи на наше небезпечне становище, почала лізти цілуватися. Отакої – виявляється, Віктор Федорович любить тварин не лише як об`єкт полювання.
Скромнесенька альтанка у стилі російських поміщиків ХІХ століття, мабуть надихає Януковича на нові й нові справи щодо зростання багатства народного
Скромнесенька альтанка у стилі російських поміщиків ХІХ століття, мабуть надихає Януковича на нові й нові справи щодо зростання багатства народного
Далі нам довелося шукати дорогу до «раю». Оскільки територія надзвичайно велика, шукати будівлі довелося довго – було важко зорієнтуватися на місцевості. Ще довше довелося б шукати нас охоронцям, якби вони того захтіли. Хоча на території чимало будок з охороною, і нам час від часу довелося проповзали повз них.

Побачили ту саму хату, яку Віктор Федорович показував журналістам кілька місяців тому. Тільки... вона була геть розвалена.

На місці старого дачного будиночка лишилася лише купа цегли. Від колишньої краси лишився тільки кований паркан. Будівельники кажуть, дачу завалили приблизно через три місяці після її демонстрації пресі. А ковку нібито спеціально замовляли в італійських майстрів, аргументуючи тим, що наші такого не зроблять.

Щодо причини руйнування – нам вдалося почути, що Янукович затіяв на території завести ще одне озеро, а місце, де його копають, практично єдине, достатньо велике на всій території. І могло вийти так, що водойма нависала б на кручі над колишньою дачею, що не зовсім безпечно.

Побачили ми і будиночок, де нині мешкає прем`єр. Такий собі невеличкий палаццо. Ковані балкончики, білосніжні колони... На перший погляд, площа будинку близько 200 кв. метрів – невелику будівлю простіше охороняти. До всього, він оточений двома парканами – кованим з одного боку та суцільним – з іншого. І повно сторожових будок, отже фотографувати «рай» доводилося з-за кущів, «по-шпигунськи».

Біля затишного «палаццо» - альтанка, споруджена в стилі будинку, також з художньою ковкою і колонами, величезною люстрою. Всередині – літні меблі. Цілком розумію Віктора Федоровича – як чудово сидіти тут довгими літніми вечорами, думати про вічне і дивитися на бронзову сім`ю оленів – скульптурну групу, що стоїть поруч.

Нам розповіли, що бронзові олені з`явилися тут лише пару тижнів тому. Ще надворі стоїть блакитна ялинка, яку посадили на замовлення Віктора Федоровича – прем`єр любить святкувати Новий рік на природі, й щоб обовя`зково жива ялина... Поруч – невеличкий фонтачник, гарні клумби та міні-водоспад.

Щодо інтер'єру помешкання – будівельники розповіли, що всередині багато мармуру, художньої різьби та ліпнини, різьблені меблі.

Незважаючи на будівництво, що йде зовсім неподалік, Віктор Федорович вирішив не змінювати місця проживання – час од часу виходить подивитися, як воно проходить. Хоча зі свого подвір`я виходить рідко. Не дивно, адже територія для прогулянок надто велика, та й хворе коліно, мабуть, дошкуляє.

Будівництво проходить поруч - в частині, де знаходиться спортивно-оздоровчий комплекс. Судячи з усього, саме його зараз добудовуть, комплекс великий, приблизно втричі більший за житловий будинок. Тут вже є тир, боулінг і тунель, яким можна потрапити додому.

Щоправда, так і не знайшли ми залишків Міжгірського монастиря, які зовсім нещодавно зникли для народу, потрапивши за загорожу. Скоріше за все, святі руїни також стали будівельним майданчиком.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Під ковдрою влади»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шумерський тип культури надзвичайно споріднений з неолітичними пам`ятками Південної Русі...”
Рене Генон

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.