Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Кумівство трапляється не тільки в українських владах

Під ковдрою влади 26508 переглядів

Опубліковано - 7.02.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Кумівство трапляється не тільки в українських владах
Якщо Ви думаєте, що політичне кумівство - суто український феномен, то ви глибоко помиляєтеся. Прилаштовані кум, брат, сват – це вже давно відомо на “батьківщині демократії” - у Великобританії. Причому, все легально.

Дуже поширеною є практика, коли британські парламентарії беруть на роботу у власний офіс дружину чи доньку. Щонайменше, кожен четвертий депутат дає роботу родичам. Ця практика абсолютно легальна і донедавна навіть не вважалася у суспільстві чимось ганебним. Але висвітлений нещодавно у пресі випадок депутата від консерваторів Дерека Конвея, який влаштував у своє парламентське бюро обох своїх синів, спричинив справжній скандал. Ще б пак! Хлопці, як з’ясувалося, практично нічого не робили і отримували чималенькі зарплати за рахунок платників податків!

"Науковий консультант"... Першокурсник

У Конвея була бездоганна репутація. Він працює у нижній палаті парламенту вже двадцять років, з його думкою рахуються. Кандидатуру Конвея навіть розглядали на посаду спікера. Але ж тут журналісти докопалися… Виявляється, три роки тому парламентарій призначив свого молодшого сина Фредді своїм «науковим консультантом» із зарплатою у 40 000 фунтів (55 тисяч євро) на рік. Це бюджетні гроші, які виділяються депутатам на помічників. На момент працевлаштування «науковим консультантом» хлопцеві було… 19 років, він щойно вступив до університету. У батьковому бюро Фредді, звісно, ніколи не бачили. Дереку Конвею не залишалося нічого іншого, ніж вибачитися з парламентської трибуни:

«Я безмежно прошу пробачення за мої організаційні прорахунки і ті помилки, яких я припустився».

Але вибачатися було вже пізно. Його спочатку виключили із фракції. Коли пізніше стало відомо, що таким самим чином Конвей влаштував і старшого сина Генрі, йому на десять днів взагалі заборонили приходити до парламенту. Кар’єра політика зруйнована. До того ж доведеться повернути державі частину вкрадених грошей.

"Мій Лео - незамінний"

Після цього скандалу у Великобританії розгорілася суспільна дискусія: чи можна взагалі дозволяти брати на роботу родичів. І якщо можна, то скільки родичів, і на які посади. З’ясувалося, що більшість політиків проти цілковитої заборони. Зокрема, так вважає колишня міністр закордонних справ Маґрет Бекетт. Її чоловік Лео вже більше тридцяти років працює у неї в бюро:

«Я ніколи не знайшла би співробітника, який працював би так багато як я. Але мій чоловік робить це. Його зарплата – найменша серед усіх співробітників мого офісу. І він не нарікає, адже я його попереджала!»

Простих людей таке кумівство дедалі більше обурює. Невдоволення підігріває преса. Журналісти відкопали ще одну цікаву історію: один депутат від лейбористів платив своїй 81-річній мамі десять тисяч євро на рік. Мовляв, літня дама дуже допомагала політику розсилати різдвяні листівки виборцям.

Депутати обіцяють виправитися

Після серії публікацій у пресі парламентарії схаменулися і намагаються врятувати рештки свого реноме у суспільстві. Лідер фракції консерваторів Девід Кемерон обіцяє вживати суворих заходів:

«Я розумію бажання громадян знати про використання їхніх коштів політиками. Ми маємо бути більш відкритими. Тому я пропоную, щоби провідні представники консерваторів оприлюднювали щорічний звіт про використання коштів. Я сподіваюся, що їхній приклад наслідують й інші парламентарії».

Звітувати перед виборцями своїх однопартійців попросив і прем’єр Ґордон Браун. Але багатьом британцям цих загальних заяв замало. Попереду у Британії - дискусія про законодавче врегулювання відповідальності політиків за бюджетні кошти.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Під ковдрою влади»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.