Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На екрани вперше виходить цілком український фільм

Мистецький погляд 27387 переглядів

Опубліковано - 19.01.2012 17:28 | Всі новини | Версія для друку

“ТойХтоПройшовКрізьВогонь” - вже в прокаті
“ТойХтоПройшовКрізьВогонь” - вже в прокаті
19 січня у прокат виходить фільм Михайла Іллєнка “ТойХтоПройшовКрізьВогонь”. За твердженнями авторів картини, це перша повністю українська стрічка, створена без залучення іноземної кіноіндустрії.

Прийти на прем'єру в Києві пообіцяли Ліна Костенко, Віктор Янукович-молодший та прем'єр Микола Азаров, який раніше ходив у кіно дивитися російську стрічку "Стомлені сонцем 2: Предстояння" Нікіти Міхалкова.

"ТойХтоПройшовКрізьВогонь" запустили у виробництво в 2007 році, кілька разів перервавши роботу над ним. В 2011 році він здобув Гран-прі ІІІ Київського міжнародного кінофестивалю.

Ґрунтована на реальних подіях стрічка розповідає про долю хлопця з Полтавщини Івана Даценка - українського радянського військового пілота, який став вождем індіанського племені в Канаді.

В роки ІІ Світової війни його звинуватили у державній зраді і засудили до сталінських таборів. Але льотчикові вдалося втекти і потрапити на інший континент, де він знайшов притулок в індіанському племені, а згодом і став його вождем.

"Всупереч технології, календарному плану і фінансуванню, зйомки фільму і далі тривали, як казка (часом смішна, часом страшна). Тим більше, що історія Вождя індіанського племені почалася в селі Чернечий Яр поруч з Диканькою – там, де на поверхню землі виходять всесвітньо відомі поклади корисних копалин. Сьогодні фільм закінчився, зібравши в титрах неймовірну кількість цікавих людей. З усіх фільмів, які я знімав, це найдовші титри..." - підсумував свою роботу Михайло Іллєнко - брат покійного кінематографіста Юрія Іллєнка, який, серед іншого, виступав у ролі оператора картини Сергія Параджанова "Тіні забутих предків".

Фільм в основному знімали в Україні - в Києві, Київській області, Кам'янці-Подільському та його околицях. Роль головного героя зіграв молодий актор Київського муніципального театру Дмитро Лінартович. Досі кіноглядачам був відомий лише його голос, оскільки актор озвучував багатьох героїв голлівудських фільмів.

"Я грав українця. Героєм його визнали потім. А я намагався грати звичайну людину, яку не зламала доля, яка відстоювала справедливість. Він боровся за своє життя, за своє існування, за щастя своєї дружини і, звичайно, за право бачити свого сина", - поділився враженнями від зйомок актор.
Михайло Іллєнко задоволений роботою
Михайло Іллєнко задоволений роботою
Фільм виходить у прокат незадовго після того, як на адресу Мінкультури та агентства з питань кіно пролунало багато критики за фінансову підтримку іноземних фільмів.

"ТойХтоПройшовКрізьВогонь" створювали виключно українськими силами. Творці стверджують, що це перший повноцінний прокат українського фільму, підтриманого державою, за всю двадцятирічну історію Незалежності.

Бюджет картини перевищує 16 мільйонів гривень. Держава виділила на зйомки більше 10 мільйонів, решту вклав продюсерський центр "Інсайт-­­Медіа". Фільм створили за "Програмою виробництва та розповсюдження національних фільмів" Державного агентства України з питань кіно.

На конкурсній основі до цієї програми в 2011 році відібрали 37 фільмів, зокрема роботи Кіри Муратової, Олексія Германа-молодшого, Сергія Маслобойщикова та 11-х дебютантів.

Як повідомляли у "Віснику державних закупівель", Державна служба кінематографії уклала низку угод на дотації виробництва художніх і документальних кінофільмів, а також мультфільмів в 2012 році на загальну суму понад 73 мільйони гривень.

Серед стрічок, які планують виготовити за ці гроші, - "Тепер я буду любити тебе", "Параджанов" та "Діамантовий хрест", який українська преса назвала "православним блокбастером про кримського архієпископа Луку".

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.