Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сьогодні - Новий рік за слов`янським календарем!

Календар 27802 перегляди

Опубліковано - 1.03.2012 00:27 | Всі новини | Версія для друку

Сьогодні - Новий рік за слов`янським календарем!
Сьогодні - Новий рік за слов`янським календарем!
Історичні вказівки свідчать про те, що наші пращури, подібно до персів, єгиптян, стародавніх греків та римлян, розпочинали рік з весни, з березня, - коли по зимовому відпочинку пробуджувалася природа, а відтак розпочиналися сільськогосподарські роботи.

Дотримуючись давньоукраїнського березневого літочислення, літописець Нестор також починає свою «Повість времяних літ» з березня місяця «в лєто 6360 (852), індикта 15». За біблійною легендою, сам Господь сказав до Мойсея й до Аарона про місяць март (березень): «Оцей місяць для вас — початок місяців. Він вам перший між місяцями року». (Книга Вихід. 12,2). Звідси зрозуміло, чому і грецька церква і наша починали літочислення з березня. Але згодом грецька церква перенесла початок нового року на вересень, а з 1342 р. і в нас було введено святкування Нового року, і церковного і світського, з 1 вересня.

У Європі під впливом католицизму початком року вважався січень за Юліанським календарем. У 1582 р. папа Григорій ХІІІ, з метою позбутися невідповідностей між світським — Юліанським календарем і астрономічним роком, прийняв новий календар, так званий Григоріанський. Різниця між Юліанським та Григоріанським календарями (старим і новим стилем) складала 10 діб (зараз 13 діб). У нас же продовжували вести відлік часу від «сотворіння світу» і у вересневих роках. Тільки в західних регіонах України, де були тісніші зв’язки з європейськими країнами, січневим відліком стали користуватися раніше.

З поч. XVIII ст., за Петра І було прийнято вважати світський новий рік 1 січня 1770 р. від «Різдва Христового» за старим стилем (Юліанським календарем). Лише у 1918 р. в нас офіційно було введено Григоріанський календар із святкуванням нового року 1 січня. Відтак і до нашого часу в Україні святкують офіційний початок нового року 1 січня (за новим стилем) та 14 січня (за старим стилем), що залишили за собою наші православні та греко-католицькі християни. Церковний новий рік зостався незмінний — з 1 вересня.

Що ж до самої назви «березень», то походить вона від давньоукраїнського «сухий» (від сушіння зрубаних дерев). Ще перший день весни мав називався березол (від спалення деревини для отримання золи). До 1342 р. з нього починався Новий рік. Сучасна назва березень раніше стосувалася наступного місяця квітня. В середині ХІХ ст., коли з української мови відійшов термін март, його місце зайняв березень. Лат. Marcius (від давньоримського бога весни та врожаю Марса, згодом він став богом війни. В Стародавньому Римі був першим місяцем року), нагадує сайт www.ukrajinci.hu
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

В цілому, люди працюють більш напружено й більш інноваційно, якщо їх не примушують. Зовсім інша картина там, де їм жорстко вказують, що робити”
Соічіро Хонда

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.