Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Ініціативи уряду на ринку ліків: чергове «покращення»

Добробут 5746 переглядів

Опубліковано - 6.03.2013 15:45 | Всі новини | Версія для друку

Ініціативи уряду на ринку ліків: чергове «покращення»
Ініціативи уряду на ринку ліків: чергове «покращення»
В Україні можуть запровадити ПДВ на імпортні ліки – про таку ймовірність заявив прем’єр Микола Азаров, який зустрівся з постачальниками медпрепаратів.

В уряді кажуть, що таким чином вдасться попередити «різні маніпуляції», натомість учасники ринку не виключають, що такий крок українського керівництва додасть лікам у ціні. У Кабінеті Міністрів також наголосили на необхідності стимулювати виробництво українських ліків та загалом здешевлювати вартість лікарських засобів.

За словами Миколи Азарова, українці витрачають до 2 мільярдів гривень на препарати, які, як заявив прем’єр, «взагалі не використовуються у європейських країнах». Клінічна ефективність цих ліків сумнівна, додав глава уряду.

«Більше того: коли я поцікавився, що це за препарати, з’ясувалося, що це і ті, що я особисто приймаю! «Актовегін», «Мілдронат», «Предуктал»… Навряд чи я є найбільш нецивілізованим споживачем ліків. Якщо я їх вживаю, то що вже казати про просту людину!.. Звісно, я їх тепер виключу. Вочевидь, є й ефективніші препарати, однак як донести цю інформацію до наших людей?» – сказав прем’єр.

Додатковий податок може означати подорожчання ліків

Щоб уникнути «фальсифікацій» і «маніпуляцій», в уряді пропонують запровадити ПДВ на імпортні ліки. Мова, кажуть, іде про облікову ставку 1-2%.

«Якщо мова йтиме про таку ставку ПДВ, то, як ви розумієте, це ніяк не вплине на вартість лікарського засобу», – зазначив журналістам голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов.

В уряді запевняють, що така ставка є практично в усіх країнах Європи. Водночас в Асоціації виробників інноваційних ліків кажуть: в Україні нині сплачують єдину ставку ПДВ, тож будь-які додаткові податкові навантаження викликають додаткові запитання. В асоціації також мають сумніви щодо того, що вартість ліків після запровадження ПДВ не зміниться.

«Буде запровадження ПДВ – значить, якимось чином зростуть ціни на препарати… Наскільки нам відомо, свого часу податкова висловлювалася доволі негативно з цього приводу, оскільки адміністрування таких різношерстних ПДВ є річчю дуже складною і коштовною для бюджету», – сказав Радіо Свобода виконавчий директор Асоціації виробників інноваційних ліків Юрій Савко.

Чи сумісні податок на ліки і їх здешевлення?

На рівні з ініціативою про запровадження ПДВ в уряді кажуть, що ціни на ліки треба знижувати. Як це зробити – Микола Азаров вважає, що свої пропозиції мають озвучити самі виробники і дистриб’ютори. На це очільник Кабміну дав 2-3 тижні.

Водночас, як наголосив у коментарі Радіо Свобода член правління комітету Європейської бізнес асоціації з охорони здоров’я Кшиштов Сідлєцкі, зниження цін можливе лише за умови спрощення адміністрування.

«Будь-яка перешкода, яка виникає перед виробником, зрештою впливає на ціну, даючи поштовх вверх, а не вниз. Тут є важливою дерегуляція. Чим менша бюрократія, тим дешевшими будуть ліки», – каже фахівець.

Однак про дерегуляцію на ринку ліків в Україні поки говорити не доводиться. Із 1 березня в Україні набуло чинності положення про ліцензування імпорту лікарських засобів. Ця ініціатива урядовців навіть спричинила низку акцій протесту: люди боялися,що деякі медпрепарати просто зникнуть з аптек.

Навряд чи така ініціатива буде останньою: уряд взяв курс на імпортозаміщення – щонайменше, такий напрямок руху заданий у проекті програми активізації розвитку економіки. Микола Азаров порахував: частка імпортних ліків на українському ринку нині – 80%, тож уряду треба нарощувати виробництво ліків українських. Однак наскільки це економічно доцільно – про цей момент в Кабінеті Міністрів поки не говорять.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.