Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Перемішування генів і взаємозбагачення культур

У світі науки 8651 перегляд

Опубліковано - 16.05.2013 02:56 | Всі новини | Версія для друку

Казка про двох сестер стала предметом дослідження через свою широку популярність Європі, - в цілому налічується понад 700 варіантів цієї казки
Казка про двох сестер стала предметом дослідження через свою широку популярність Європі, - в цілому налічується понад 700 варіантів цієї казки
Дослідники виявили, що мовні відмінності між культурами створюють значні перешкоди для дифузії народних казок, і що ці бар’єри сильніше, ніж ті, які впливають на обмін генами.

Відома в Європі казка про двох сестер, - добру та злу (The story of kind and unkind girls) стала предметом масштабного дослідження, що було проведене новозеландськими вченими. Використовуючи дані популяційної генетики, вони вивчили версії казки, що існують в тридцяти з гаком етнічних групах Європи. Виявилося, що рівень відмінності версій нагадує характерний для цих груп рівень генетичної відмінності.

Казка про двох сестер стала предметом дослідження (його результати опубліковані в журналі Nature) через свою широку популярність Європі; в цілому налічується понад 700 варіантів цієї казки. В її канонічній версії сестри мандрують разом і винагороджуються у відповідності зі своїми вчинками: добра сестра отримує в нагороду золото, а зла - коробку зі зміями.

Керівник дослідницької группи Квентін Аткінсон - фахівець з еволюції людини з Оклендського університету (Нова Зеландія) підбив підсумки виконаної роботи. Він, зокрема, заявив, що виявлені розбіжності різних версій казки дозволяють припустити, що за перемішування генів і за взаємозбагачення культур відповідають паралельні процеси.

«У той же час було б помилкою вважати, що рушійні механізми цих процесів ідентичні», - зауважує Аткінсон. І додає: «як з’ясовується, на розбіжність між різними версіями існування етнолінгвістичних кордонів впливає сильніше, ніж існування відмінностей в генах. Фактично ми підтвердили гіпотезу про те, що в етнічних груп культурні відмінності виражені сильніше, ніж генетичні».

Марк Пейджел, біолог-еволюціоніст з університету Редінга (Великобританія), пише в зв’язку з цим про специфічні кордони, які формуються навколо різних етнічних груп і допускають змішування генів, але перешкоджають змішуванню культур. На його думку, результати дослідження підтверджують відому теорію про те, що за своєю поведінкою різні етнічні групи нерідко нагадують різні біологічні види.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.