Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Закарпатський селекціонер вивів морозостійкий сорт ківі

У світі науки Регіон: Закарпатська область 15735 переглядів

Опубліковано - 6.08.2013 00:50 | Всі новини | Версія для друку

В Ужгороді вивели сорт українських ківі - «Карпатський»
В Ужгороді вивели сорт українських ківі - «Карпатський»
В Ужгороді селекціонер Генріх Стратон вивів ківі, що ростуть в умовах українського клімату. Ці кущі рясніють в столиці Закарпаття. На виведення цього сорту селекціонер витратив двадцять років.

Вперше Стратон побачив ківі на початку дев’яностих, коли був студентом біологічного факультету і спробував виростити його вдома, пишуть "Подробности".

«Було засіяно сотні тисяч сіянців ківі різних сортів, потрібно було отримати одну рослину із цих сотні тисяч, яка покаже, що вона перезимувала. 99% сіянців загинуло першої ж зими, але потрібно було всього лиш одну рослину, і її було випадково отримано», - розповідає селекціонер.

Перший урожай зібрали через п’ять років. На вигляд плоди нічим не відрізнялися від заморських, а на смак - були ще солодшими. Селекціонер почав розмножувати рослину.

«Як традиційно виноград вирощують, - тобто чубуками, живцюванням і укоріненням цих пагонів, ці всі рослини - від тієї першої, що перезимувала», - продовжив Генріх Стратон.

Знайомі й рідні скептично поставилися до цієї ідеї. Та й зараз не усі вірять, що екзотичний фрукт не боїться карпатських морозів.

«Такої великої кількості ківі вживу побачити було дуже незвично, особливо в наших умовах. Я навіть з них варення робила - варення з ківі з лимоном і бананом, і сироп - дуже смачне», - розповідає жителька Ужгорода Вікторія Козичко.

Свій сорт ківі Генріх назвав «Карпатським» і тепер патентує його у Києві.

Ківі — молодий фрукт, що з’явився тільки в середині XIX століття в результаті окультурення китайської ліани Actinidia deliciosa садівником-аматором з Нової Зеландії Олександром Еллісоном. Плоди ківі мають зелений колір й багато маленьких насінин, що красиво розташовані. Смак — щось середнє між аґрусом і полуницею.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращий державний устрій для будь-якого народу - це той, який зберіг його як ціле”
Мішель Монтень

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.