Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Спадщина СРСР - побутове хамство стало візитною карткою українського суспільства

Суспільне життя 27012 переглядів

Опубліковано - 20.07.2012 12:22 | Всі новини | Версія для друку

Спадщина СРСР - побутове хамство стало візитною карткою українського суспільства
Спадщина СРСР - побутове хамство стало візитною карткою українського суспільства
Українці готові з’їсти один одного за найменших підстав, зазначає у свіжому випуску журнал Корреспондент. Журналісти пишуть, що суспільство руйнує агресія - породження бідності, радянської культури і невпевненості в завтрашньому дні.

За підсумками опитування, проведеного в березні дослідницькою компанією Research&Branding Group, 76% українців переконані, що побутові відносини між співвітчизниками деградують. Стільки ж опитаних стверджують, що у них немає почуття захищеності від будь-яких насильницьких дій щодо себе.

Як зазначає видання, не надто тішать і результати досліджень Інституту Горшеніна, згідно з якими, більш як 60% опитаних українців оцінюють рівень моральності в країні як низький, і при цьому майже 40% вважають допустимою грубість і нецензурну лайку.

Експерти впевнені, що побутове хамство останнім часом стало візитною карткою українського суспільства, що безпосередньо пов’язано з психологічним напруженням у ньому. За допомогою грубості, часто невмотивованої, багато виявляють страх, невпевненість у собі і в завтрашньому дні.

"[Людина хамить], випереджаючи можливу агресію від навколишнього світу, якої вона цілодобово побоюється", - вважає соціальний психолог Олег Покальчук.

Ослаблий соціальний контроль, низький рівень життя більшої частини українців і, водночас, прискорення його ритму - все це викликає агресію, доповнюють соціологи. Та й 70 років радянської влади, в перші десятиліття якої інтелігентне поводження вважалося ознакою приналежності до ворожого клану, теж не пройшли дарма і дали свої плоди. В результаті сьогодні особливо високого рівня агресія досягає в мегаполісах, де велика концентрація людей, пише Корреспондент.

"Чим інтенсивніший ритм життя, тим менше сентиментальності", - заявив лікар-психотерапевт, автор книги “Український менталітет” про особливості національного характеру Олександр Стражний. Він уточнив, що хамство не є національною рисою українців, що в кожної нації зустрічаються грубіяни. "Однак у співгромадян погані риси характеру частіше спливають назовні на тлі бідності і боротьби за виживання", - додав він.

"Фінансове благополуччя є одним з факторів, що пояснюють, чому в багатьох країнах Західної Європи, США загальний рівень агресії і хамства нижчий, ніж у бідній Україні", - резюмував психотерапевт.

"Кобило, тобі вдома сидіти треба було, а не за кермом", - почула на свою адресу з відкритого вікна Volkswagen Touareg 34-річна співробітниця піар-відділу великої столичної компанії. Водія позашляховика розлютило, що її малолітражка заважає йому їхати. За словами співрозмовниці Корреспондента, на вигляд це був молодий інтелігентний хлопець в окулярах, котрий, мабуть, поспішав на роботу.

Від “Аратти”. Є такий психологічний термін - "катастрофізація мислення". Це поширений прийом маніпуляції свідомістю, при якому за допомогою інформації, в основному через ЗМІ, людині нав’язується очікування біди, відчуття незахищеності і страху.

А оскільки інформація транслюється на великі маси, ефект посилюється за рахунок механізму зараження, тобто люди, що потрапили під цю маніпуляцію, немов би заражають одне одного негативом і страхами.

Навіщо це потрібно? Справа в тому, що страх - найбільш дієва сила для запуску агресії. Страх - це практично як бойок у пістолета. Якщо натовпу, який потрапив під вплив страху і тривалий час знаходиться під ним, грамотно показати нібито винуватця всіх бід, то всі стримувані страхи, все це відчуття лиха, яке нібито постійно насувається, спрацює як стиснута пружина, коли її звільняють - вона з силою розгорнеться, і бойок з стримуваних страхів запустить кулю агресії, і куля знайде мету.

До чого це ми? А увімкніть українське ТБ, коли там ідуть новини. Новини одного з каналів вже стійко називають "Тільки Страшні Новини" (за 10 хвилин перегляду - майже десяток сюжетів із суцільним негативом) . Інші від них не надто відрізняються. Окрім новин є ще таке диво телеіндустрії (в основному російської) - кримінальні серіали (як художні так і документальні), які чергуються один за одним і присутні на ВСІХ БЕЗ ВИНЯТКУ каналах.

Ось вам ще одне ДЖЕРЕЛО БЕЗПРИЧИННОЇ АГРЕСІЇ. Частіше вимикайте "зомбоящик" і читайте хороші книжки...
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Уряди, в яких висловлюються протилежні міркування, придатні, доки царює мир”
Наполеон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.