Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Гарний врожай: що виграють від цього фермери і споживачі?

Зона економічного дива 18235 переглядів

Опубліковано - 15.03.2013 11:12 | Всі новини | Версія для друку

Гарний врожай: що виграють від цього фермери і споживачі?
Гарний врожай: що виграють від цього фермери і споживачі?
Україна чекає на добрий врожай хліба: озимі почуваються значно краще, ніж торік. У Мінагропроді очікують, що це викличе зростання експорту й розвиток інших галузей.

Водночас серед експертів поширена думка, що надлишок зерна обвалить український ринок, проте ціни на хліб та інші продукти в Україні не знизяться, бо залежать від світових.

Цьогорічна зима була сніжною і досить м’якою, тому посіви озимих зернових добре збереглися в більшості регіонів України. Про це заявив днями міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Стан озимих зернових залишається стабільним, в гарному стані – 92% посівів. Певні ризики залишаються, тому на місцях продовжується моніторинг, щоб сформувати оптимальний баланс ярих та озимих культур», – зазначив міністр.

Експорт зріс… від очікування врожаю?

В Українському клубі аграрного бізнесу прогнозують, що врожай зернових цього року може бути на 10-20% більшим, ніж торік, і сягнути 21 мільйона тонн. Можливий високий урожай пожвавить експорт зерна і, певною мірою, вплине на тваринництво та інші галузі, вважає директор УКАБ Володимир Лапа.

«Цього року через несприятливі погодні умови може бути втрачено лише 200-300 тисяч тонн врожаю озимих – постраждали не більше ніж 5% посівів. Якщо прогноз на хороший урожай справдиться, ми цього року експортуватимемо понад 9 мільйонів тонн, – прогнозує експерт. – З тваринництвом ситуація неоднозначна, бо за останній рік пшениця подорожчала. Виробництво яловичини вже збиткове, свинарство та птахівництво десь на межі. Отже, на дві останні галузі високий урожай може вплинути позитивно».

Окрім того, очікує Володимир Лапа, в разі зростання врожаю зернових малоймовірно, що хліб, крупи та інші продукти суттєво дорожчатимуть. Зі свого боку, в Мінагрополітики говорять про намір збільшити експорт зерна, зокрема і на віддалені ринки: так, домовленості про постачання зерна досягнуті з Південно-Африканською Республікою. В очікуванні нового врожаю українські зернотрейдери вже збільшили експорт: наприклад, за січень Україна продала жита в сім разів більше, ніж за січень минулого року.

Фермери побоюються як врожаю, так і недороду

Про те, що зимова погода була для озимини сприятливою, говорять і самі аграрії. Однак, сподіваючись на хороший врожай, вони побоюються його наслідків.

Своїми думами з цього приводу поділився голова Асоціації фермерів Київської області Олександр Чубук: «Остання негода дещо потріпала озимі, місцями посиніли точки росту, але за нормальної агротехніки врожай буде високим. Відтак, вигідних цін минулого року вже не буде. Бо очікують гарні врожаї в усіх регіонах, а минулого року був недорід на півдні й на сході. У людей була біда , і тому наші фермери продавали зерно за найвигіднішими умовами за 20 років. На півдні – всі порти й більшість елеваторів. Коли є врожай, південні виробники заповнюють цю інфраструктуру, ми змушені притримувати зерно і чекати кращих цін, можливо – й до нового року», – каже фермер.

Зерно вже дешевшає, виробники – у збитках

Аграрії бояться падіння цін на зерно і того, що не зможуть його продати, водночас пересічні українці можуть і не дочекатися дешевшого хліба. Таку думку висловив Радіо Свобода експерт агенції «Держзовнішінформ» Олександр Одосій.

«Внутрішні ціни на хліб та продовольство корелюються зів світовими. Це означає, що хліб подешевшає, якщо гарний врожай буде у світі в цілому. Однак зараз на українському ринку маємо падіння цін на зерно в передчутті врожаю. «Нібулон» та інші великі трейдери зменшили закупівельну ціну десь на 300 гривень з тонни, тонна пшениці другого класу опустилася до двох тисяч гривень. Це – небезпечні ігри, від яких потерпають виробники. Хлібокомбінати теж зменшили закупівельні ціни – але на 100-150 гривень з тонни», – заявив він.

Експерти констатують, що очікування врожаю, якого ще немає, завдає клопоту й експортерам продовольчих товарів. Зокрема, західні компанії, побачивши, що зерно в Україні дешевшає, воліють купувати українське борошно, крупи та інші товари за нижчими цінами, відтак виробники можуть втратити близько 30 євро з тонни продукції.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Зона економічного дива»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.