Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Під час сну мозок очищується від токсинів

У світі науки 11415 переглядів

Опубліковано - 21.10.2013 18:23 | Всі новини | Версія для друку

Під час сну мозок очищується від токсинів
Під час сну мозок очищується від токсинів
Мозок використовує періоди сну для того, щоб позбутися токсинів, які накопичилися в ньому впродовж дня. Як вважає група американських вчених, цей механізм є однією з основних причин сну.

Науковці виявили, що під час сну нейрони зменшуються і між ними виникають проміжки, які заповнюються мозковою рідиною. У статті, опублікованій в журналі Science, вчені також висловлюють припущення, що порушення в механізмі виведення токсичних білків можуть викликати хвороби мозку.

Біологів вже давно цікавить питання, чому всі тварини поринають в сон, попри те, що це робить їх більш уразливими для хижаків.

Відомо, що сон відіграє важливу роль у формуванні спогадів і обробці засвоєної інформації, але вчені з медичного центру при університеті Рочестера дійшли висновку, що однією з головних функцій сну може бути очищення мозку.

"Мозок має обмежену кількість енергії, і, як виглядає, він повинен обирати між двома різними функціональними станами - неспанням або сном (чи очищенням)", - каже одна із дослідників, доктор Майкен Недергаард.

Результати спостережень науковців засновані на відкритті минулого року так званої глімфатичної системи, яка діє в мозку спеціально для видалення шкідливих речовин.
Науковці, які сканували мозок мишей, виявили, що під час сну глімфатична система збільшує активність у 10 разів.

За словами доктора Неделігаарда, цей механізм критично важливий для нормального функціонування мозку, але він може працювати лише в періоди сну.

"Поки що це тільки припущення, але схоже, що мозок витрачає масу енергії на прокачування рідини через свої тканини, а це несумісно з обробкою інформації", - каже вона.

За її словами, справжнє значення цих результатів стане очевидним тільки після досліджень на людях, і проведення таких експериментів з використанням магнітно-резонансної томографії організувати відносно нескладно.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

3нання буває двох видів. Ми самі знаємо предмет або ж знаємо, де знайти про нього відомості ”
Бенджамін Франклін

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.