Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи справді Німеччина заблокувала “Північний потік-2”?

Газоват 3955 переглядів

Опубліковано - 15.05.2020 15:28 | Всі новини | Версія для друку

Чи справді Німеччина заблокувала “Північний потік-2”?
Чи справді Німеччина заблокувала “Північний потік-2”?
У п’ятницю соцмережі та деякі ЗМІ вибухнули повідомленнями, що Німеччина заблокувала будівництво газопроводу “Північний потік-2”, якого так добивається Росія. Це назвали перемогою, але чи справді це так?

Про рішення німецького Федерального мережевого агентства відхилити заявку товариства з обмеженою відповідальністю Nord Stream 2 стало відомо 15 травня.

Таким чином регулятор відмовився звільнити проєкт від правил газової директиви ЄС від 4 квітня 2019 року. Цей документ поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, що не входять в Євросоюз, тобто і на "Північний потік-2".

Відповідно до директиви, транспортувальник енергоресурсів не може бути одночасно і постачальником на внутрішньому ринку ЄС.

Це має посилити конкуренцію між газовими компаніями, запобігти конфлікту інтересів операторів інфраструктури та постачальників, а також налагодити безпеку поставок.

У Росії цим рішенням були невдоволені і намагалися оскаржити.

Що кажуть у "Нафтогазі"?

Чи справді можна говорити, що рішення німецького регулятора заблокує роботу "Північного потоку-2", пояснила BBC News Україна Лана Зеркаль.

Цього тижня вона очолила в "Нафтогазі" супровід міжнародних арбітражів та судових процесів в спорах з "Газпромом" та у справах проти Російської Федерації.

"Це ще не остаточна перемога, але рішення дуже важливе і недооцінювати його не варто. Це етап, який важливо було пройти з позитивним результатом", - пояснює Зеркаль.

Підзвітність директиві ЄС дозволить не допустити монополії проєкту та надмірного впливу "Газпрому" в Європі.

"Добре, що регулятор визнав очевидне: газопровід недобудований і не може претендувати на виключення з газової директиви", - зазначає Зеркаль.

Втім, для України святкувати перемогу ще рано. Адже рішення регулятора зовсім не означає, що запуск "Північного потоку-2" буде зірвано.

"Якщо газопровід буде фізично добудований, шанси України на транзит (газу з Росії до Європи) будуть близькі до нуля", - підкреслює вона.

Крім того, рішення Федерального мережевого агентства можна оскаржити у суді або домогтися виключення проєкту з директиви через Європейську комісію.

"Якщо вони зможуть вмотивовано довести, що використання повної потужності газопроводу в суспільних інтересах ЄС і відповідає іншим вимогам, їм можуть дати тимчасове виключення", - пояснює Зеркаль.

"У будь-якому випадку, ми не можемо бути спокійними за український транзит, якщо "Північний потік-2" фізично завершать", - резюмує вона.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...пaтpіoтизм вeликoгo нapoдa має бути віpoю у вeликy і світову міcію цього нapoдa, інакше це бyдe нaціoнaлізм пpoвінційний, зaмкнений і позбавлений світових перспектив.”
Микола Бердяєв

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.