Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Навіть бактерії мають розум. Колективний

Невідоме 9633 перегляди

Опубліковано - 8.04.2009 14:23 | Всі новини | Версія для друку

Навіть бактерії мають розум. Колективний
Навіть бактерії мають розум. Колективний
Ізраїльським вченим вдалося довести існування у бактерій примітивної форми соціальної свідомості.

У майбутньому це відкриття може допомогти мікробіологам знайти ефективний спосіб боротьби з бактеріальними інфекціями.
Згідно з результатів спільного дослідження університетів Тель-Авіва і штату Техас, результати якого опубліковані у журналі Proceedings of the National Academy of Science, бактерії не тільки здатні збирати інформацію з навколишнього середовища, але й приймати колективні рішення.

Учені виростили дві колонії мікробів Paenibacillus dendritiformis в одній посуді і потім скоротили їм постачання поживних речовин. У результаті бактерії не об'єдналися в одну загальну родину, як очікувалося, а стали знищувати ті клітини, які опинилися у "прикордонній зоні".

Варто було вченим розділити колонії непроникною мембраною, як знищення бактерій припинилося.

Ці спостереження навели вчених на думку, що у цих організмів є примітивний колективний розум, який дозволяє їм виживати у разі, якщо клітинам загрожує голод, шок від високої температури або дії отрути. У цих випадках вони виділяють спеціальну речовину, що скорочує популяцію.

"Цей механізм схожий на скорочення ділення звичайних клітин, коли їм не вистачає поживних речовин, - говорить керівник дослідження професор Ешел Бен-Якоб. - Але у бактерій є примітивна форма соціальної свідомості. Вони знають, як збирати інформацію з навколишнього середовища і передавати її одне одному. Вони можуть розподіляти завдання і зберігати "колективну пам'ять". Хімічна мова, за допомогою якої вони спілкуються, перетворює колонії мікробів у великий "мозок", який управляє реакцією на зміни навколишнього середовища".

За словами Бен-Якоба, система захисту бактерій може бути використана проти них самих. Теоретично потрібно тільки дати колонії хімічний сигнал небезпеки, і тоді бактерії почнуть знищувати одне одного. Тепер вченим залишається найскладніше - довести ефективність зброї проти бактеріальних інфекцій.

Зазначимо, у найближчому майбутньому бактерії зможуть також витіснити традиційний шприц, як показали випробування у США нового методу оральної вакцинації.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ти говориш про Господа або Його чесноти, роби це серйозно і з належною повагою”
Джордж Вашінгтон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.