Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Єдина мова здатна обєднати всіх українців

Національне питання 12999 переглядів

Опубліковано - 22.02.2007 01:52 | Всі новини | Версія для друку

Єдина мова здатна обєднати всіх українців
Єдина мова здатна обєднати всіх українців
21 лютого по всьому світу - День рідної мови. Згідно з останнім переписом населення, майже 70 відсотків громадян України назвали рідною мовою - українську.

Утім у багатьох регіонах у повсякденному спілкуванні домінує російська. Через уплив оточення, нею розмовляють навіть ті, хто вдома користується українською, повідомляє 5 канал.

Надійка Красножан все життя прожила у Запоріжжі. Каже: виховувалась у російськомовній сім'ї. Навіть у школі, де вчилася дівчина - викладали російською. У студентські роки Надя захопилась історією України. Відтоді твердо вирішила спілкуватись лише українською. Щоправда каже, одного бажання виявилося замало.

Надія Красножон, студентка:
"На мене дивляться люди, коли чують українську мову, там так, ніби я там з іншої планети, вони можуть мені там щось ляпнути таке неприємне, можуть взагалі не відреагувати, відвернутися. Водії у маршрутці - наприклад я кажу "зупиніть мені на Радянській", - перепрошує - "Что вы говорите?" - "На Радянській!" - "А где это, что за Радянска?". Кажу, "На Савєцкой мнє остановітє!" - "А, панятна".

Перейти на іншу мову нескладно - переконують учасники громадського руху "Не будь байдужим". Більшість його активістів у минулому самі спілкувались російською. Зараз видали цілу збірку порад як перейти на українську. Кажуть в першу чергу потрібно оточити себе усім українським - читати україномовні сайти і газети, дивитись україномовні фільми. А далі практикуватись у спілкуванні із друзями.

Артем Соколенко, активіст громадського руху "Не будь байдужим!":
"Тобто ти друзям говориш, що все, я перехожу з Вами на українську, ну друзі є друзі, вони зрозуміють, хоч вони там і російськомовні, ну вони будуть там дещо підколювати. Ну але все ж таки вони допоможуть".

Доктор філологічних наук Лариса Масенко каже: довготривала русифікація призвела до популярності на сході та півдні України російської мови. Україномовні громадяни, які проживають у цих регіонах, вимушені на вулиці вживати російську через тиск іншомовного середовища. Хоча саме єдина мова, переконана філолог, здатна обєднати українців із різних регіонів.

Лариса Масенко, доктор філологічних наук:
"Україна має бути консолідована однією державною мовою, і безперечно ми поступово маємо поширювати власне розмовну українську мову, тому що мова якою не говорять, вона перетворюється на мертву мову, і українці усі відповідальні чи ми збережемо мову, чи ми її зробимо живою, адже поняття саме жива мова - це та мова якою говорять".

Філолог відзначає - українська мова щороку стає дедалі популярнішою. Щоправда лише серед патріотично-налаштованої молоді. Старші російськомовні громадяни змінювати мову спілкування - здебільшого відмовляються.

Президент наголошує на необхідності підтримки і якнайширшого впровадження української мови
Президент України Віктор Ющенко у своєму вітанні з нагоди Міжнародного дня рідної мови наголосив на винятковій необхідності підтримки і якнайширшого впровадження української мови як державної мови України.

«Перед нами стоїть життєво важливе завдання – реалізувати мудру, толерантну і послідовну мовну політику, щоб перетворити рідне слово в дієву консолідуючу силу українського суспільства. Ми повинні завжди пам'ятати, що українська мова – це мова нашої свободи і нашої державності», – наголосив Президент України.

В. Ющенко підкреслив, що на українській землі переплелися долі представників багатьох народів – росіян, білорусів, болгар, греків, євреїв, поляків, угорців, ромів та багатьох інших.

«Сьогодні ми – єдиний Український народ, який творить державу справедливих можливостей і вільного життя. Я дотримуюсь твердої позиції, що в Україні мають бути створені всі умови для задоволення національних, культурних і духовних потреб кожного представника національних меншин», – сказав Президент.

Віктор Ющенко висловив переконання, що всі мають глибоко усвідомлювати обов'язок шанувати й володіти мовою народу, який дав назву нашій Батьківщині, а також поважати і підтримувати усі мови, що є в Україні, як важливу складову нашого спільного національного багатства.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Найкращий державний устрій для будь-якого народу - це той, який зберіг його як ціле”
Мішель Монтень

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.