Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чиї інтереси відстоює насправді міносвіти України?

Освіта 10893 перегляди

Опубліковано - 1.06.2010 16:45 | Всі новини | Версія для друку

Чиї інтереси відстоює насправді міносвіти України?
Чиї інтереси відстоює насправді міносвіти України?
Понад 130 тисяч українців складатимуть цього року тести зовнішнього оцінювання російською мовою. Кримськотатарською – жоден.

Про це заявив директор Українського Центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. Представники Меджлісу пояснюють, що кримськотатарська молодь практично не знає рідної мови, адже у Криму національні меншини навчаються переважно російською.

Третина українських абітурієнтів виявила бажання скласти тести зовнішнього незалежного оцінювання російською мовою. Про це повідомив директор Центру ЗНО Ігор Лікарчук.

«Угорська мова – дуже малий відсоток, відповідно інші мови – ще менше, – розповів пан Лікарчук. – Не було жодного бажаючого складати тести кримськотатарською мовою. Одна учасниця виявила бажання складати один тест польською мовою, і ми надрукували цей зошит. Вона його отримає». Ігор Лікарчук підтримує нововведення міністра освіти України Дмитра Табачника перекласти тести ЗНО мовами національних меншин: «Якщо дитина впродовж 10 років вивчала математику російською мовою, вона має складати тести з математики російською. Тести з української мови та літератури не можуть бути перекладені, але з історії України перекладені».

У кримськотатарських школах навчаються російською

За рішенням Міносвіти, тестові завдання цього року вперше переклали на кримськотатарську, молдавську, польську, румунську, угорську та російську мови. Однак тільки останню з них викладають на території України повною мірою. Один із лідерів Меджлісу Рефат Чубаров розповідає, що діти кримських татар на сьогодні не мають повноцінних шкіл із рідною мовою навчання: «На сьогодні ми маємо підручники тільки для початкової школи. У всіх інших школах діти кримських татар навчаються російською, а подекуди – українською, мовою». Причиною цього Рефат Чубаров вважає нестачу в Україні спеціалістів, які б зайнялись перекладом на кримськотатарську. «Якщо у нас не писали підручники 50 років, то може у нас немає і людей, які здатні писати за короткі терміни і дуже кваліфіковано», – каже він.

31 травня міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що цього року Міносвіти вперше за кошти Держбюджету видасть підручники для 10 класу, перекладені з української на мови національних меншин.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Освіта»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Всяке партійне збіговисько складається із неуків і негідників”
Наполеон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.