Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Депресія спричиняє недоумство

Охорона здоров`я 7710 переглядів

Опубліковано - 7.07.2010 16:54 | Всі новини | Версія для друку

Депресія спричиняє недоумство
Депресія спричиняє недоумство
Американські вчені встановили, що депресія підвищує ризик розвитку недоумства.

Дослідники спостерігали 949 людей протягом 17 років. На початку вивчення ніхто з них не мав симптомів деменції, але 125 осіб (13%) страждали на депресію, повідомляє Компьюлєнта.

До кінця експерименту середній вік випробовуваних становив 79 років. У 164-х було діагностовано недоумство, причому у 136 - хвороба Альцгеймера. Недуг вразив 22% тих, у кого на початку дослідження була виявлена депресія, і 17% інших. Іншими словами, розчарування життям збільшило ризик розвитку хвороби на вагомі 70%.

Десятирічний абсолютний ризик виникнення деменції склав 0,21 для людей без симптомів депресії і 0,34 - для людей з ними. На результати не вплинули такі фактори, як вік, стать, освіта і наявність гена APOE, пов`язаного з хворобою Альцгеймера.

"Поки що рано говорити про те, що депресія спричиняє недоумство, але можна виділити кілька способів, якими вона може вплинути на розвиток деменції, - пояснює автор дослідження Джейн Сачінскі з Медичної школи Массачусетського університету. - Наприклад, при депресії відбувається запалення мозкової тканини, збільшується концентрація певних білків у мозку - все це може сприяти недоумства. Крім того, тривала депресія впливає на спосіб життя: змінюється ставлення до дієти, фізкультури та соціалізації - і це теж підвищує ризик".

Дане дослідження є одним з найбільших і найтривалішим з присвячених зв`язку між депресією і деменцією. Попередні експерименти дали суперечливі результати.

Дослідження опубліковане в журналі “Neurology”
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.