Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Десяту дитину – у 50 років

Суспільне життя Регіон: Львівська область 20296 переглядів

Опубліковано - 9.07.2010 13:01 | Всі новини | Версія для друку

У її віці стають бабусями, а Ганна Копанишин не побоялась стати мамою.
У її віці стають бабусями, а Ганна Копанишин не побоялась стати мамою.
У пологовому відділенні Львівської обласної клінічної лікарні народилася дівчинка – десята дитина у сім’ї Копанишиних. Багатодітній матусі зробили кесарів розтин. Розроджувати 50-річну жінку природним шляхом лікарі не наважились…

«Вона у нас з 2 червня спостерігається, – каже завідувач акушерського відділення Володимир Солощенко. – Додому не відпускали, бо живе далеко від Львова – в селі Боберці Турківського району, на кордоні з Польщею. Та й повінь налякала. Як би дісталася міста?”.

До Львова Ганну “відрядили” вперше – дев’ятьох дітей жінка народила у районній лікарні. А от за десяту ніхто не хотів братися – медики боялися ускладнень. “Не вмив рук” хіба Солощенко: “Прийшла до мене, сказала, що хоче народжувати. Погодився допомогти”. Лікар розповідає, що пологи у Ганни приймав не вперше. 12 років тому працював у районній лікарні. Тоді жінка народжувала шосту дитину… “Років 20 тому кожна п’ята породілля була багатодітною мамою. 5-6 дітей – то була норма. Народжували і в 40, і в 50, – ділиться спогадами. – Був випадок: приймав пологи у 52-річної. А сьогодні – то велика рідкість: стільки дітей народити і в немолодому віці знову наважитись”.

Поповнення Ганна не планувала. Різниця між новонародженою і наймолодшою донедавна донькою – майже 10 років. Але Бог розсудив по-іншому і подарував жінці симпатичну здорову донечку. Лікарі поставили немовляті високу оцінку – 8-9 балів за 10-бальною шкалою Апгар. Важить маля 4 кілограми, зріст – 52 см. Жінка знала, хто народиться, – УЗД не помилось у “прогнозі”. Та й інтуїція допомогла “визначитися” зі статтю. Як-не-як, має досвід… Володимир Солощенко зітхає з полегшенням: “Хірургічне втручання минуло без ускладнень. На 4-5-й день випишемо”.

Попри те, що в жінки – купа дітей, не поспішають тішити її онуками. Наразі має лише одного – однорічного Миколку від 22-річної доньки Марусі – четвертої за ліком. Старшому – Василеві – 27 років. Одружений, працює в Києві. Перетягнув в столицю і свого брата Михайла. Третя “по рангу” – 23-річна Галина. Після народження Галі Бог ощасливив жінку трьома донечками – Марійкою, Надею і Оксаною. Дорослі діти живуть окремо, але постійно приїздять до батьків, допомагають, хто чим може. Школярі – дев’ятикласник Мар’ян, семикласник Микола і третьокласниця Леся – чекають повернення мами чи не найбільше. Багатодітна Ганна – головний годувальник в сім’ї. Батько Василь – інвалід ІІ групи, працювати не може…

Жінка так і не отримала звання “Мати-героїня”. А за трьох неповнолітніх дітей отримувала в місяць… 150 гривень матеріальної допомоги. Донька Галина зі сльозами на очах зізнається, що її сім’я не чекає подачок від держави: “Мені легше зі зарплати віддавати мамі ті 150 гривень, ніж знову ходити по наших установах, просити, принижуватись”. Дівчина розповідає, як скликали комісії, як вирішували, скільки грошей треба виділити на потреби багатодітної родини. Договорились… “до ручки”: “Не належить до виплати”. Жінка працювала продавцем, ще й земельний наділ мала, бульбу вирощувала. А земля – це “живі гроші”... Цього року навіть не подавали документи на оформлення виплат. Втомились боротися.

“Вітаю вас з поповненням!”. Ганна всміхається у відповідь, говорить коротко. Що – важко розчути. За час перебування в палаті промовляє від сили кілька слів. Для її сусідок, що не можуть навіть голови підвести, і одна репліка – справжній подвиг… “Як назвете?” – запитую. “Богданою. Бо це дитя – Богом дане. А похрестимо Іванкою, бо народилась на Івана Купала”…
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Релігія це зітхання пригнобленої тварі, серце безсердечного світу, подібно до того як вона - дух бездушних порядків. Релігія є опіум народу ”
Карл Маркс

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.